Nieuws

Uw toestel te rap kapot? Meld het op terapkapot.be

24 november 2016
Te Rap Kapot

Toestellen die te snel de geest geven, iedereen kent het fenomeen. Het heet “vervroegde veroudering”. En daar willen wij de strijd mee aanbinden. Hebt u zo’n toestel gekocht dat te snel stuk was ? Meld het bij ons via www.terapkapot.be

Werd uw wasmachine onbruikbaar na twee jaar? Of stopte uw mixer met mixen net na de garantietermijn?

Een printer die aangeeft dat de inktcartridge leeg is terwijl er nog inkt in zit. Een te dure herstelling voor een wasmachine, zodat u dan toch maar een nieuwe koopt. Op ons contactcenter horen we zulke klachten met de regelmaat van de klok. De markt van high-tech- en huishoudtoestellen is verzadigd, waardoor fabrikanten andere wegen opzoeken om winsten te boeken, met name door u zo snel mogelijk uw toestel te laten vervangen.

Dit fenomeen is beter bekend als vervroegde veroudering en kan allerlei vormen aannemen. Er wordt minderwaardig materiaal gebruikt, men maakt de herstelling van een toestel onmogelijk, de software wordt geprogrammeerd om iets onbruikbaar te maken, bepaalde accessoires zijn niet compatibel met de nieuwe versie van dat toestel …

Meldpunt “Te rap kapot”

Sinds enkele jaren doen wij ook onderzoek naar de duurzaamheid van producten, met geregeld erg teleurstellende resultaten. Zo bleek dat slechts één van de 24 geteste wasmachines zonder kleerscheuren een levensduur te halen van tien jaar. En bij een onderzoek naar de besturingssystemen van smartphones bleek dan weer dat Android al na 18 maanden automatische updates blokkeerde. Bij iOS ging de iPhone na verloop van tijd erg traag werken.

Daarom creëerden we het meldpunt Te Rap Kapot (www.terapkapot.be) waar u een melding kunt maken van toestellen die volgens u “te rap kapot” zijn gegaan. Zo willen we een beeld krijgen van de problemen die op de markt aanwezig zijn en die mensen erg frustreren.

18 productcategorieën en 1 algemeen meldpunt

Het meldpunt “Te rap kapot” zal werken met 18 productselectoren in de categorieën high-tech en huishoudelektro. U vindt er alle merken en types die beschikbaar zijn op de markt. Vindt u uw toestel niet in de lijst, dan kunt u ook een melding doen via een algemene knop.

Op basis van de verzamelde meldingen willen we zelf gericht gaan testen én fabrikanten bewust maken om duurzamer te produceren. Zijn er genoeg bewijzen voor het bewust doen verouderen van producten voor een grote groep gedupeerden, dan sluiten we geen juridische acties uit.