Nieuws

Stop geoblocking!

05 april 2016
geoblocking

Een andere prijs betalen voor een auto of een paar schoenen omdat u Belg, Frans, Italiaans of Nederlands bent? Compleet onaanvaardbaar. Samen met BEUC lanceren we een sensibiliseringsvideo en vragen we de Europese Commissie om een eind te maken aan deze praktijk.

Wanneer websites consumenten uit andere Europese landen blokkeren, doen ze aan geoblocking. Ze weigeren consumenten de toegang tot hun producten of diensten op basis van hun locatie, of sturen hen door naar een aangepaste (bijvoorbeeld Belgische) site waar de prijs "toevallig" verschillend is. In een eengemaakte Europese markt is dit pure discriminatie, maar helaas een veelvoorkomende praktijk. Samen met de Europese consumentenorganisatie BEUC protesteren wij hiertegen.

Schering en inslag

Enerzijds komt geoblocking voor in de e-commerce, waar shoppers vaak worden doorgesluisd naar de nationale website van het land waar ze zich bevinden. Denk maar aan een onlinekledingwinkel die kortingen aanbiedt op zijn Britse website die echter ontoegankelijk blijven voor de Belgische klant, die steeds weer naar de Belgische versie van de website wordt gestuurd. Vier op de tien webshops doen dit, zo blijkt uit een recente studie van de Europese Commissie.

Anderzijds komt geoblocking ook voor op websites met audiovisuele content zoals films of sportwedstrijden. Ook daar wordt dikwijls de toegang geweigerd op basis van de locatie van de gebruiker. Zeven op de tien aanbieders van digitale content blokkeren gebruikers uit andere landen en zes op de tien worden hiertoe contractueel verplicht door hun leveranciers.

Het Europees Parlement heeft, in een resolutie die in januari is aangenomen, reeds gehoor gegeven aan onze vraag om ongeoorloofde geoblocking te stoppen. Het is nu ook aan de Europese Commissie om haar beloftes na te komen. De Commissie zou in mei en juni met concrete voorstellen over de brug komen.

Leer meer over geoblocking

Net als de handelaars moeten ook consumenten kunnen meegenieten van de eengemaakte Europese markt. In de echte wereld zouden we nooit aanvaarden dat we ons paspoort moeten tonen om in een ander Europees land iets te kunnen kopen, of dat we een andere prijs moeten betalen dan de plaatselijke bevolking. Nochtans gebeurt dit dus wel wanneer we online kopen!


Bekijk de video

(u kunt Nederlandstalige ondertitels activeren via de "cc" functie van de videospeler)