Nieuws

Passagiersrechten: Thomas Cook Airlines verliest twee rechtszaken

14 december 2015
thomas cook

Twee recente beslissingen van een Belgische rechter geven de luchtvaartmaatschappij ongelijk in een conflict met consumenten van wie de vlucht vertraging had. Neem contact op met onze diensten en win advies in als u problemen ondervindt om uw rechten te laten gelden.

We zijn beschikbaar om benadeelde passagiers te helpen om te krijgen waar ze recht op hebben. In geval van problemen kunt u:

  • contact opnemen met onze juridische dienst op het nummer 02 542 34 34, van maandag tot vrijdag van 9u tot 12.30u en van 13u tot 17u.
  • uw klacht online indienen.

Weet dat het Hof van Justitie van de Europese Unie al verschillende beslissingen genomen heeft in verband met de bescherming de rechten van vliegtuigpassagiers en dat de Belgische rechters nodig zijn om de Europese regels toe te passen.

Vertraging van de vlucht

Zo kwamen twee zaken tegen het bedrijf Thomas Cook Airlines bij de vrederechter van Zaventem terecht. Twee koppels lieten ons weten dat hun vlucht met bestemming Antalya in april 2014 meer dan 7 uur vertraging had. Het vliegtuig dat ze moesten nemen was ingezet om een ander toestel dat met een technische storing te kampen had te vervangen. Voor hun vlucht had Thomas Cook Airlines een beroep gedaan op een vliegtuig van een andere maatschappij, wat een aanzienlijke vertraging tot gevolg had. Onze tussenkomst bij Thomas Cook Airlines had geen effect en daarom hadden we onze abonnees aangeraden om een rechtszaak aan te spannen.

Thomas Cook veroordeeld

De rechter heeft geoordeeld dat de afschaffing van de vlucht van onze abonnees te wijten was aan het gebruik van het vliegtuig voor een andere bestemming. Ook was er geen sprake van uitzonderlijke omstandigheden omdat de vlucht had kunnen doorgaan als de maatschappij niet beslist had om het toestel te gebruiken voor een andere bestemming. De rechter heeft Thomas Cook Airlines dan ook veroordeeld tot het betalen van een compensatie van € 400 per persoon (deze schadevergoeding is forfaitair en kan schommelen tussen de € 250 en de € 600, afhankelijk van de afstand van de vlucht.)