Nieuws

(Inter)nationale instellingen: onbekend is onbemind

25 augustus 2016
Enquête (Inter)nationale instellingen is onbemind

Uit onze enquête blijkt dat de Belgische burgers de belangrijke (inter)nationale instellingen wantrouwen. Slechts 8 van de 19 instellingen behalen een score van 5 of meer op 10. Het vertrouwen van de Belgen neemt toe naarmate de kennis over deze instellingen hoger is. Daarom roepen wij op om meer inspanningen te leveren op vlak van transparantie en informatie.

In welke mate vertrouwt u publieke organisaties?
Deze vraag legden wij voor aan een representatief staal van de bevolking omtrent 13 nationale instellingen en 6 internationale.

Bedroevende resultaten

De hoogste score gaat naar onze gezondheidszorg (6,5), gevolgd door het onderwijs (6,3), het leger (6,1) en de onafhankelijke consumentenorganisaties (6,0). Bij de internationale instellingen zijn enkel de NATO (5,2) en de Wereldgezondheidsorganisatie (5,0) nipt geslaagd. De burgers hebben het minste vertrouwen in de Wereldbank (3,3), het IMF (3,5) de Belgische Mededingingsautoriteit (3,7), de Kerk (3,8) en het Europees parlement (4,0).

Zeer slecht gekend

Van de 44 vragen met betrekking op de kennis van de instellingen werden er 25 fout beantwoord door meer dan de helft van de ondervraagden. De Belgen kennen dus te weinig over de belangrijke instellingen en geven aan dat ze slecht geïnformeerd zijn. De respondenten geven een gemiddelde score van 3,1 op 10 voor hun kennis over de structuur van het Europees Parlement (aantal leden, politieke groeperingen,...). De rol van de Wereldbank, de Belgische Mededingingsautoriteit en het IMF is zelfs nog onduidelijker voor hen.

Kennen = vertrouwen

Er is een duidelijk verband tussen de kennis over een organisatie en het vertrouwen die de burger heeft in diezelfde organisatie: hoe beter de kennis, hoe groter het vertrouwen. Bijvoorbeeld omtrent de gezondheidszorg had 64% van de respondenten bijna alle vragen juist. Maar ook bij de instellingen met een zwakke vertouwensscore, stellen we een hogere score vast bij burgers met een goede kennis over deze instellingen.

Nood aan meer transparantie

Een goed werkende democratie heeft nood aan instellingen die vertrouwd worden door haar burgers. We stuurden dan ook de resultaten van onze enquête naar de instellingen in kwestie en vroegen welke initiatieven ze in de toekomst zullen ondernemen om het vertrouwen van het publiek te herstellen.

Een vraag? Advies nodig?
  • Bel ons op 02 542 32 32 (ma-vr 9-12.30 u. en 13-17 u., vr tot 16 u.) of vul dit contactformulier in.