Nieuws

Wat met je ecocheques na de invoering van de nieuwe energielabels

12 maart 2021

Op 1 maart zijn de energielabels voor een aantal huishoudtoestellen vernieuwd, en dat heeft ook gevolgen voor het gebruik van je ecocheques. Vooraleer je huishoudelektro gaat shoppen, ontdek hier welke toestellen met nieuw label je met ecocheques kunt betalen.

Sinds 1 maart 2021 heeft een hele resem huishoudapparaten een nieuw Europees energielabel opgeplakt gekregen, dat kon je al lezen in ons nieuwsbericht van 16 februari. De nieuwe labels zijn in één oogopslag te herkennen aan de QR-code bovenaan en de energieklassen gaande van A voor uiterst energie-efficiënt tot G voor energieverspillend.

Ook nieuwe voorwaarden voor ecocheques

De toestellen in kwestie moeten aan strengere energievereisten voldoen, en worden op basis van andere tests en metingen in klassen ingedeeld. De vernieuwing van de labels heeft daarom ook gevolgen voor wat je voortaan met je ecocheques kunt betalen. Wees gerust, je kunt ze nog altijd gebruiken om energiezuinige elektro te kopen, alleen niet meer voor dezelfde energieklassen als voorheen. We doen de toer langs de apparaten waarvoor er een en ander wijzigt:

Koelkasten, diepvriezers en wijnkoelersVaatwassers

Wasmachines en wasdroogcombinaties

 

Tv- en computerschermen

Ecocheques voor toestellen met oud label nog tot eind november

Toestellen met het oude label met klassen van A+++ tot D die op de markt zijn gekomen vóór 1 november 2020, mogen nog verkocht worden tot 30 november 2021.
Tot die tijd mag je voor alle apparaten vanaf klasse A+ nog altijd je ecocheques inwisselen.

Ecocheques voor andere elektrotoestellen

In september 2021 wordt het label van lampen vernieuwd, in de komende jaren volgen ook airco- en ventilatiesystemen, droogkasten en stofzuigers. Tot dan kun je voor energiezuinige producten uit die categorieën je ecocheques blijven gebruiken zoals vroeger.

Meer weten?

Hier kom je alles te weten over wat er precies anders is aan de nieuwe energielabels. Je vindt er ook voor elke toestelcategorie een rekenmodule om het verschil in energieverbruik, jaarlijkse elektriciteitskosten en milieu-impact te berekenen tussen de verschillende klassen op het nieuwe label.

Naar de website met alle informatie over het nieuwe energielabel

En voor elk nieuw toestel dat je koopt, check je het best de testresultaten en verbruikscijfers in onze koopwijzers koelkasten, vaatwassers, wasmachines en televisies.