Nieuws

Hoe kan ik met een lokale onlineaankoop toch bij een Chinese leverancier belanden?

Omdat niet elke website even transparant is. Een website kan zich makkelijk lokaal voordoen, terwijl de producten eigenlijk worden geleverd vanuit China of een ander Aziatisch land. Dropshipping heet die verkoopstechniek.

19 februari 2021
webshop dropshipping

 

Het is lang geen garantie dat je lokaal koopt wanneer de webshop een URL heeft die eindigt op .be, .nl of .fr en de tekst van de website volledig in het Nederlands of Frans is opgesteld. Misschien is er sprake van dropshipping en is de verkoper slechts een tussenpersoon. 

Een tussenpersoon

De techniek van dropshipping betekent dat een verkoper zelf niets in voorraad heeft maar allerlei producten aanbiedt die hij elders bestelt en rechtstreeks door de leverancier naar de koper laat sturen. Dat blijkt een lucratief businessmodel voor starters omdat ze zelf geen voorraden moeten aankopen, geen opslagmagazijn nodig hebben, geen voorraden moeten beheren enz.

Sommige dropshippers zijn eerlijk over hun aanpak en informeren er duidelijk over op hun website. Maar veel vaker is dat niet het geval. Jij hebt dan niets in de gaten: je betaalt aan de webshop, die bestelt bij de eigenlijke leverancier en laatstgenoemde bezorgt jou het product. Tot daar geen probleem, daar is niets onwettigs aan. Alleen riskeer je er in de praktijk een kater aan over te houden. 

Veel risico's 

Wanneer een onlineverkoper slechts een dropshipper is, is de kans groot dat de eigenlijke leverancier zich in China of een ander Aziatisch land bevindt. Met alle gevolgen van dien: 

  • De levertermijn is sowieso een pak langer dan wat wij in Europa gewoon zijn én wordt lang niet altijd nagekomen. 
  • Je riskeert extra kosten op het ogenblik dat het pakje wordt geleverd. 
  • De kwaliteit van producten laat vaak te wensen over.
  • De maten komen niet altijd overeen met wat bij ons geldt. 
  • De Europese veiligheidsnormen worden niet altijd gerespecteerd. 
  • Soms gaat het ronduit om namaak, wat strafbaar is. 
  • Vaak zijn dezelfde producten terug te vinden op andere webshops tegen een fractie van de prijs die een dropshipper vraagt.
  • In geval van problemen zul je heel moeilijk de Europese bescherming kunnen afdwingen en de plaatselijke regels beschermen je veel minder goed.
  • Als je je na de levering bedenkt en gebruik maakt van het herroepingsrecht om het pakje binnen 14 kalenderdagen terug te sturen, is de kans groot dat je het naar de eigenlijke leverancier zult moeten terugsturen. En dan riskeer je dus enkele tientallen euro's en vaak nog meer te moeten ophoesten.

Veilig shoppen

Bij een webshop die je niet kent, is altijd enige argwaan vereist. Voor tips in dat verband verwijzen we naar:

Maak waar mogelijk gebruik van onze koopwijzers om uit te zoeken waar je het product in kwestie tegen de beste prijs kunt kopen.

Surf naar de Webshop Check die door ECC België werd bedacht.

En in onze eigen Koopwijzer Webshops kun je zien welke score wij toekenden bij de beoordeling van tal van webshops.

Zit je met vragen?

Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). Of je kunt hen online contacteren.

BEL 02 542 34 34

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/05/2021

ik heb me lid gemaakt normaal zou ik een tablet krijgen maar tot nu toe nog niks gehoort of gezien ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2021
, Gereageerd:

Beste, ga je ook nooit zien. Daarom heb ik mijn lidmaatschap opgezegd. Test-Aankoop is er voor de consument? Vergeet het... net zoals velen.. gratis krijgt ge niets.. ben de oplichters. Mvgr

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2021
, Gereageerd:

Ja ik ook ook nog niks gezien al 2x een mail gestuurt en zei zouden het vb moeten geven hee

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/12/2021
, Gereageerd:

Je bent niet alleen. Ook niets ontvangen

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Ivan, jammer om dit te vernemen. Hiervoor kan je best onze abonnementendienst contacteren op het nummer 02 542 32 00 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u), zij kunnen dit nakijken en je verder helpen. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/01/2021

Dank u

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020

Hartelijk dank voor de richtlijnen maar regelmatig kom ik de naam PayPal tegen en die firma weigert permanent in het Nederlands over te schakelen steeds sturen zij alles in 't Engels !

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/04/2021
, Gereageerd:

Eigenaardig, ik heb al jaren Paypal, alles gebeurt in het Nederlands op de website en in de app. Kijk eens je instellingen na, je kan je taal en je regio kiezen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor jullie feedback ! Wil je meer weten over PayPal en de wijziging in hun gebruiksvoorwaarden, dan kan je gerust ons dossier erop nalezen via deze link: https://bit.ly/2Q09IGV  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/12/2020
, Gereageerd:

Ik gebruik al jaren Paypal voor alle aankopen op internet. Ik heb nog NOOIT een bericht van Paypal gekregen in een andere taal dan Nederlands.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2020

Simcard en smartphone met zescijferige pincode, versleutelde berichten, VPN via noroot firewall, smartlock. Ik hoop dat dat voldoende is..

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/11/2020
, Gereageerd:

Ik heb vpn via bitdefender. Wat bedoel je met no rooting. Mijn gsm is niet geroot en het werd mij afgeraden om dat te doen. Een android heeft standaard geen firewall en om firewall te installeren moet je het rooten.Wat zou nu het veiligste zijn

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2020

Als bijkomende beveiliging op mijn iPhone maak ik gebruik van een VPN Netwerk. De applicatie waar ik mee werk, komt van Avast SecureLine VPN.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2020

Soms wordt gevraagd een biometrische beveiliging aan te maken- via een foto bv.
Ik ga daar niet op in.
Bestaat er wetgeving in dit verband?