Nieuws

Huishoudhulp betalen met dienstencheques? Je betaalt steeds vaker extra kosten

11 mei 2022
huishoudhulp heeft geld vast dat betaalt wordt naast dienstencheques

Bedrijven die huishoudelijke hulp aanbieden tegen betaling met een dienstencheque, zoals Domestic Services en Het Poetsbureau, rekenen hun klanten tegenwoordig steeds meer kosten aan. Wij ontvingen veel klachten van consumenten en hebben eisen.

Dankzij dienstencheques zou je tegen een voordelig tarief van hulp in het huishouden moeten kunnen genieten. Tegenwoordig vragen dienstenbedrijven echter steeds vaker bijkomende kosten. Wij hebben veel klachten binnengekregen over extra kosten die worden aangerekend bovenop de dienstencheques zelf, en hebben vastgesteld dat het aanrekenen van toeslagen meer en meer toeneemt.

Uit ons onderzoek van 2017 bleek dat slechts 1 van de 3 van de dienstenchequebedrijven toeslagen aanrekende. In 2022 geldt dit voor meer dan de helft van de bedrijven. Vooral in Wallonië en Brussel is dit een pijnpunt. 

Creatieve abonnementsformules

Behalve een toename van het aantal bedrijven dat extra kosten aanrekent, stellen we ook vast dat de bedrijven steeds ‘creatiever’ worden in hetgeen er extra van de gebruiker wordt gevraagd.  Waar het oorspronkelijk bij een beperkte administratiekost of verplaatsingskosten bleef, zien we nu bv. ook ‘abonnementen’ opduiken. Zo kregen de Waalse en Brusselse klanten van dienstenchequebedrijf Domestic Services, dat vorig jaar nog geen extra kosten aanrekende, onlangs bericht dat ze uiterlijk tegen 15 mei moeten kiezen tussen 3 abonnementsformules. De goedkoopste formule is 10 euro per maand, het minimum dat men moet betalen om huishoudhulp te blijven krijgen. De duurste formules kosten respectievelijk 15 of 20 euro per maand. Maar ook Het Poetsbureau werkt sinds begin dit jaar met een vergelijkbaar systeem met drie formules (5, 8 of 20 euro per maand). We verwachten dat er ook vanuit Vlaanderen meer en meer klachten zullen toestromen.

Een winstgevende handelspraktijk

Om bijkomende kosten te mogen aanrekenen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo dienen ze vooraf te worden overeenkomen, reëel en redelijk in verhouding zijn met de aangeboden diensten, moeten het onderwerp zijn van een gedetailleerde factuur, enz. De wetgeving over dienstencheques stelt op dit moment overigens niet uitdrukkelijk dat het verboden is om extra kosten aan te rekenen. We vinden dat de uitleg waarvoor deze extra kosten dienen echter veel te vaag, en het is absoluut niet duidelijk of het de werknemers effectief ten goede komt. Voor Domestic Services lijkt het systeem van aankoopbonnen eerder een winstgevende handelspraktijk voor het bedrijf dan een manier om de kosten te dekken. 

We vragen daarom de ministers Crevits, Morréale en Clerfayt in te grijpen op de kosten die door dienstenchequebedrijven kunnen worden gevraagd en de wetgeving duidelijk te reguleren.  

Bel onze Adviesdienst

Heb je vragen over dienstencheques? Je kunt elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) bij onze experts van de Adviesdienst terecht. Je kunt het nummer 02 542 34 34 bellen.

BEL 02 542 34 34