Nieuws

CE-aanduiding niet altijd garantie voor veilige producten

21 december 2017
CE-aanduiding

De CE-aanduiding staat niet altijd gelijk aan veilig. We vragen daarom de soms misleidende aanduiding voor consumenten van producten en verpakking te halen. We roepen de Europese Commissie ook op om moedige maatregelen te nemen die de veiligheid moeten verzekeren van alle producten op de Europese markt. 

Ieder product dat op onze markt komt zou veilig moeten zijn. Helaas blijkt uit onze tests dat dit niet altijd het geval is. Zo hebben we boormachines, kinderzitjes en microgolfovers ontdekt die onveilig zijn. En recent vonden de consumentenorganisaties in Spanje, Portugal en Italië gevaarlijke producten onder de geteste boilers en elektrische verwarmingstoestellen. Het merendeel van deze producten hebben nochtans een CE-aanduiding.

CE-aanduiding vaak misleidend

De CE-aanduiding geeft de indruk dat een product veilig, van een zekere kwaliteit, gemaakt of goedgekeurd is in de Europese Unie. Het is in veel gevallen echter niet meer dan een claim van de fabrikant dat zijn product voldoet aan de Europese regelgeving, zonder dat dit door een onafhankelijke instantie werd bevestigd. Veel consumenten zien deze aanduiding als een soort van “kwaliteit-" of veiligheidslabel”. Onze testresultaten tonen dus aan dat dit niet het geval is. 

Maatregelen voor producten die echt veilig zijn

Samen met de Europese consumentenorganisaties hebben we de Europese Commissie enkele recente testresultaten overgemaakt, met de vraag de CE-aanduiding weg te halen die niet thuis hoort op producten. Alle producten die op de Europese markt verschijnen moeten sowieso veilig zijn. De enige plaats voor de CE-aanduiding is in het technisch productdossier dat bestemd is voor de toezichthoudende autoriteiten. Daarnaast vragen we aan de Commissie om vooral maatregelen te nemen, zoals meer tests en markttoezicht, om te verzekeren dat alle producten op onze markt ook echt veilig zijn. 

Campagne #NotSoGoods om probleem aan te kaarten

De Europese Commissie werkt op dit ogenblik aan een nieuw voorstel rond productveiligheid en markttoezicht. Wij kijken hiernaar uit en willen hen dan ook oproepen moedige beslissingen te nemen.

Om deze vraag kracht bij te zetten en de aandacht te vestigen op de problemen met de CE-aanduiding, lanceren we vandaag de campagne #NotSoGoods in samenwerking met andere Europese consumentenorganisaties. 

Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat de producten die in Europa verkocht worden, veilig zijn. Daarvoor is de veiligheid van de producten en vooral van de consumenten te belangrijk.