Nieuws

Betaal geen woekerprijzen op frauduleuze ticketsites

06 juni 2019

We kunnen er onze klok op gelijkzetten: elk jaar wanneer het festivalseizoen begint, stijgt het aantal meldingen van ticketfraude. We lanceren een bewustmakingscampagne om muziekliefhebbers te waarschuwen voor doorverkopers.

Het festivalseizoen trekt zich weer op gang. Rond deze tijd van het jaar begint in ons contactcenter het aantal klachten over ticketfraude stevig op te lopen.

De fraude loopt vaak volgens hetzelfde scenario. Om een ticket voor een concert te bemachtigen, tikken fans de naam van het festival of van de artiest in in de zoekmachine, en klikken ze door naar de eerste de beste website in de zoekresultaten. Als die website niet de officiële ticketverkoper is, lopen ze het risico dat ze een exorbitante prijs voor een ticket moeten betalen of - nog erger - dat ze betalen voor een vals ticket waarmee ze geen toegang tot het concert krijgen.

Campagne tegen doorverkoop

We starten een bewustmakingscampagne om consumenten aan te moedigen hun tickets alleen via officiële verkoopkanalen te kopen. In enkele korte video’s tonen we welke problemen kunnen rijzen wanneer je je tickets aankoopt op een doorverkoopsite. Ook via sociale media zullen we waarschuwen voor wanpraktijken en woekerprijzen. Verschillende officiële ticketverkopers zoals TeleTicketService, Ticketmaster en Fnac, en ook de FOD Economie steunen de actie.

Rechtszaak tegen vijf ticketbedrijven

De georganiseerde doorverkoop van concerttickets is sinds 2013 verboden in ons land. Daarom hebben we in 2016 we een groepsvordering ingediend tegen vijf ondernemingen die tickets doorverkopen via websites: Movic BV, World Ticketshop, Cristalweb BV, CDPA Trading en Events Belgium. Met die laatste onderneming, die opereerde via de doorverkoopsite www.ticketsbelgie.be, bereikten we in mei 2018 een akkoord. 450 consumenten die deze website gebruikten, hebben een schadevergoeding gekregen.

Vragen of problemen?

Meer informatie over ticketfraude vind je in ons dossier Kopen en doorverkopen van tickets via internet.

Ben je toch in de problemen gekomen, aarzel dan niet om een beroep te doen op een van onze advocaten.

02 542 34 34

Je kunt frauduleuze praktijken ook aanklagen via onze klachtenbox en via de economische inspectie van de FOD Economie (meldpunt.belgie.be).