Nieuws

Is Black Friday wel het beste moment om te kopen?

07 november 2022
10 tips black friday

Black Friday is synoniem met een golf van kortingen en promoties. Maar is het echt wel de beste periode om een smartphone, robotstofzuiger, koffiemachine of tv aan de laagste prijs te kopen? We pluizen het uit voor vier productcategorieën die zeer populair zijn tijdens deze promotieperiode.

Ben je geïnteresseerd in een productcategorie die hier niet wordt vermeld, dan kun je al onze koopwijzers en testresultaten raadplegen.

Naar onze koopwijzers


Tv's: koop je beter op een ander moment

Televisies worden traditioneel veel verkocht op Black Friday. Dat geldt trouwens voor de hele week, en niet enkel op Black Friday zelf. Houd daar rekening mee als je te laat komt: de voorraad kan al sterk geslonken zijn.

Maar is Black Friday het juiste moment om een televisie te kopen? Het is sowieso een interessant moment, maar er zijn andere periodes in het jaar waarin je tegen nog goedkopere prijzen een tv kunt kopen. Het is dus zeker geen ramp als je tijdens Black Friday je slag niet kunt slaan.

De solden in januari zijn ook een heel goed moment om een nieuwe tv te kopen en voor sommige modellen zijn de prijzen dans zelfs nóg lager. Dat heeft voor een stuk ook te maken met het feit dat elk jaar in de maanden maart en april LG, Sony en Samsung al met nieuwe modellen op de markt komen. Vaak zijn die qua prestaties niet beduidend beter dan de modellen van het jaar voordien. Die “oude” modellen moeten dan zo snel mogelijk uit de winkelvoorraden en dat is het moment waarop je meestal de beste zaakjes kunt doen, al gaat het dan natuurlijk niet om het allernieuwste model. De nieuwe modellen van Philips en Panasonic verschijnen meestal iets later op het jaar, maar dan geldt hetzelfde principe.

Een andere kans op een koopje doet zich voor tussen grofweg half mei en half juni als er dat jaar een Europees Kampioenschap of Wereldkampioenschap voetbal is. Dan geven producenten vaak ook korting op hun toestellen. Let wel op, want in 2022 zal het Wereldkampioenschap voetbal uitzonderlijk in november en december plaatsvinden. Met Black Friday en de solden van januari is het afwachten of televisieproducenten voor Koning Voetbal ook kortingen zullen geven.

Kortom, als je een nieuwe televisie wilt kopen, doe je dat in de meeste gevallen beter op het moment dat dat model ongeveer al een jaar op de markt is en zijn opvolger net werd gelanceerd. Tenzij die opvolger over veel nieuwe snufjes beschikt of is uitgerust met een volledig nieuwe en revolutionaire technologie, maar dat is meestal niet het geval.

Vergelijk tv's

Smartphones: weinig goede deals in zicht

black friday smartphone

In het verleden hebben we aangetoond dat je makkelijk flink kunt besparen, zelfs op smartphones uit het topsegment, vooral door te kiezen voor een model van de vorige generatie. Maar dit jaar is het een ander verhaal ...

De populairste smartphones, vooral Android-telefoons, zijn snel uitverkocht bij de grote winkelketens. En vaak schiet de prijs van de laatste exemplaren omhoog, soms zelfs voorbij hun lanceringsprijs.

Wij vrezen dat deze situatie niet snel zal veranderen. De vraag blijft hoog (in België worden jaarlijks bijna 3 miljoen smartphones gekocht) en de fabrikanten staan onder druk door het tekort aan onderdelen als gevolg van de gedeeltelijke sluiting van productielocaties bij het begin van de pandemie.Tegelijk neemt de vraag aan die onderdelen toe. Bijgevolg worden de voorraden en de prijzen beïnvloed. Voor een groot aantal smartphones hebben we sinds deze zomer dan ook een prijsstijging gezien.

Steeds vaker gaat de lancering van een nieuw vlaggenschipmodel echter gepaard met tijdelijke acties. Dat kan een aanbieding zijn met complementaire producten, zoals een bluetooth-hoofdtelefoon of -oortjes, een smartwatch of zelfs een cashback. Ga echter niet zomaar in op zo'n aanbieding: vraag je af of die "extra's" wel kunt gebruiken. Is dat het geval, dan kun je door in te tekenen op zo'n aanbieding en je oude telefoon in te ruilen makkelijk een goede honderd euro verdienen op de waarde van je nieuwste smartphone.

Wat we nog zien is het "Apple-effect". Dat bestaat erin dat de prijs van de vorige versie van een product wordt verlaagd wanneer een nieuw product wordt gelanceerd. Dit gebeurde met de iPhone 11 toen de iPhone 12 werd uitgebracht, en onlangs nog met de iPhone 13, die de prijs van de 11 opnieuw verlaagde. Ook hier is de goede deal niet noodzakelijk verbonden met Black Friday.

Vergelijk smartphones

Espressomachines: heel het jaar door interessante promo's

De markt van espressomachines maakt al geruime tijd een bliksemsnelle groei door. Een trend die Black Friday zou kunnen versterken.

Vorig jaar kochten heel wat Belgen een volautomatische of een capsulemachine, ondanks een lichte stijging van de gemiddelde prijzen. De nieuwste trend zijn toestellen die je via bluetooth of wifi kunt verbinden. Maar het aanbod blijft zeer ruim: van de meest eenvoudige en compacte machines tot gesofisticeerde modellen die bonen op verschillende manieren kunnen malen, recepten kunnen opslaan of een kleurentouchscreen hebben. De fabrikanten richten zich ook steeds meer op het gebruiksgemak.

Je kunt het hele jaar door aantrekkelijke acties op koffiemachines benutten. De voordelen nemen verschillende vormen aan: een prijsverlaging, een coupon voor capsules of koffiebonen, gratis kopjes, gratis schoonmaakmiddelen enz. Let wel: meerdere toestellen zijn in allerlei uitvoeringen die heel sterk op elkaar lijken. Neem bijvoorbeeld capsulemachines die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, met of zonder melkopschuimer en stoompijpje. Niet alle modellen zijn noodzakelijkerwijs verkrijgbaar in dezelfde winkel. Daarom vergelijk je de toestellen en de prijzen beter via onze koopwijzer espressomachines.

Je kunt zeker goede voorwaarden verkrijgen als je de tijd neemt om tijdelijke aanbiedingen en promoties over een bepaalde periode te vergelijken. Als je graag een apparaat wilt binnen een bepaald budget, kun je onze prijswaarschuwingsfunctie gebruiken. Deze verwittigt je zodra er een aanbieding is tegen de gewenste prijs.

Vergelijk espressomachines

Robotstofzuigers: grijp je kans wanneer die zich aandient

De nieuwe modellen robotstofzuigers worden niet systematisch op een vast tijdstip in het jaar gelanceerd. Daarom volgen we deze snelgroeiende markt op de voet. Zo kun je altijd op onze testresultaten vertrouwen voordat je een robotstofzuiger koopt. Vooral tijdens soldenperiodes zoals Black Friday.

Eerste tip: laat je niet verblinden door een aantrekkelijke prijs of promotie, maar kijk ook naar de prestaties van het toestel. Prijs en kwaliteit gaan niet altijd hand in hand. Onze tests tonen aan dat een duurder apparaat niet automatisch het best scoort, en dat is zeker het geval voor robotstofzuigers.

Tweede tip: spring op interessante promoties zodra ze opduiken, want de prijs kan dan snel weer stijgen. Voor dit type toestel zijn er af en toe prijsdalingen waarvan je op het juiste moment moet profiteren. Onze koopwijzer kan jou een waarschuwing geven wanneer de minimumprijs van je favoriete toestel onder een bepaald budget daalt. 

Vergelijk robotstofzuigers

Vind een echt goeie deal

Is de promotie die je hebt gespot wel echt een goeie deal? Op ons Black Friday-platform kun je deals checken en de beste prijzen vinden voor producten die ook door ons zijn getest. 

Vind de beste deals