Dossier

Het EK voetbal op groot scherm

20 juni 2016
Voetbal op groot scherm

Wilt u een match van het EK voetbal uitzenden op een groot scherm of een reuzenscherm? Vergeet dan niet om vooraf de nodige regelingen te treffen en de verschuldigde bijdragen te betalen.

Met vrienden

Als u gewoon met een groep vrienden naar het EK gaat kijken op een groot scherm bij u of een vriend thuis, hoeft u niets speciaals te doen, zolang u in huis blijft. Denk niettemin aan de buren als u de overwinning tot diep in de nacht gaat vieren …

Op café

Wilt u een groot scherm plaatsen op een openbare plaats - zoals in een café, brasserie of restaurant -  dan hoeft u ook niets te doen, zolang het publiek gratis naar de wedstrijd mag komen kijken. U moet wel een vergoeding betalen aan SABAM, niet voor de vertoning van de wedstrijd zelf, maar voor de muziek voor en na de wedstrijd.

In het clublokaal

Het wordt iets complexer als u de wedstrijd wilt uitzenden op een reuzenscherm in een ander lokaal op initiatief van een sportclub, een scoutsgroep, een supportersclub enz. In dat geval moet u een officiële licentie vragen aan de Uefa en een vergoeding betalen, behalve als de toegang gratis is, de capaciteit van het lokaal niet groter is dan 300 mensen en de projectie geen sponsoring bevat. Voor een locatie van meer dan 300 mensen moet u een officiële licentie aanvragen. Als de toegang gratis is, moeten daarvoor evenwel geen kosten betaald worden. Er zullen dus enkel kosten zijn als de toegang betalend is.

Vergeet ook in dit geval niet om auteursrechten te betalen aan SABAM als u voor en na de wedstrijd muziek draait.

Op een plein

Als u een groot scherm op het marktplein wilt plaatsen, moet u daar toestemming voor vragen aan de gemeente. Omwille van het terreuralarm zou het ook mogelijk kunnen zijn dat de overheid het plaatsen van grote schermen in stadions, op marktplaatsen of andere grote openbare ruimtes gewoon verbieden.

Voorts gelden dezelfde regels als voor de organisatie in een specifiek lokaal: u moet een officiële licentie vragen aan de Uefa. En nogmaals, vergeet niet om SABAM te betalen als u ook muziek draait.

Hebt u nog vragen over dit onderwerp? Aarzel niet om beroep te doen op onze juristen!

  • Neem telefonisch contact op via 02 542 34 34 (ma-vr 9-12.30 u. | 13-17 u., tijdens de zomermaanden tot 16u.)