Dossier

Persoonlijke gegevens: rechten en plichten

08 mei 2015
Persoonlijke gegevens: rechten en plichten

Met of zonder uw toestemming, verzamelt en gebruikt het Internet uw persoonlijke gegevens en bezochte sites. De wet biedt u zekerheid over het gebruik van deze gegevens door derden, maar beperkt ook uw eigen activiteiten. We geven u advies om uw virtueel leven te beheren.

Al uw activiteiten laten sporen na

U staat op vrijwillige basis bepaalde persoonlijke gegevens af op sociale netwerken, dating- en shoppingsites wanneer u uw profiel invult. Er wordt echter ook heel wat informatie verzameld en gebruikt zonder uw medeweten.

Gratis diensten hebben een prijs

Bepaalde websites bieden surfers gratis diensten aan, maar daarvoor betaalt u toch een prijs. Wanneer u er gebruikt van maakt, geeft u hen bepaalde gegevens door die ze vervolgens kunnen gebruiken om een profiel van u op te stellen op basis van uw geolocalisatie, interesses, bezochte websites, links met andere personen, de tijd die u online doorbrengt, enz. Online tevredenheidsonderzoeken hebben vaak enkel tot doel zo veel mogelijk gegevens over u te verzamelen. Zoekmachines bewaren een spoor van alle opzoekingen die u verricht en zijn daardoor uitstekende spionnen.

Hoewel ze garanderen dat uw persoonlijke gegevens niet zonder uw toestemming gebruikt zullen worden, maken deze multinationals winst dankzij de gegevens die ze verzamelen. De profilering van hun gebruikers laat hen toe winst te maken uit reclame. Hun algoritmes bepalen welke producten en diensten aansluiten bij uw interessegebieden, zodat gepersonaliseerde reclame wordt weergegeven waar u wellicht op reageert.

Uw gegevens zijn niet langer uw eigendom

Wanneer u een foto, een tekst of link plaatst op een sociaal netwerk of een datingsite, dan doet u vaak meer dan u denkt. Om te weten waaraan u zich dus moet verwachten, raden we aan om aandachtig de algemene gebruiksvoorwaarden en het privacy-beleid door te nemen. Dat doet echter zo goed als niemand en dat weten deze firma's maar al te goed.
Nemen we het voorbeeld van Facebook: "U verleent Facebook het onherroepelijke, eeuwigdurende, niet-exclusieve, overdraagbare en wereldwijde (en sublicentieerbare) recht om eender welke inhoud geplaatst op onze website te gebruiken, kopiëren, publiceren, verspreiden, opslaan, uitvoeren, doorsturen, scannen, wijzigen, bewerken, vertalen, aanpassen en verspreiden." Anders gezegd: Facebook kan uw foto, uw naam (enz.) gebruiken voor een reclamecampagne en dat zonder enige financiële vergoeding. Erger nog: de aanwezigheid van een "like"-knop op eender welke webpagina laat Facebook toe te weten dat u deze hebt bezocht... zelfs als u die niet hebt aangeklikt!

En Facebook is helemaal geen uitzondering. Uw leven op het web behoort u niet helemaal toe. Iedere pagina die u bezoekt verstuurt informatie door naar een server. U hebt echter het recht om vergeten te worden. Daar komen we later op terug.

Vooral belangrijk is te weten hoe u de schade kunt beperken.