Dossier

Garantie: weet je wat je kunt eisen?

24 november 2020
garantie

Na 1,5 jaar heeft mijn gsm de geest gegeven. Volgens de verkoper bedraagt de fabrieksgarantie slechts één jaar. Wat nu?

Commerciële garantie

De fabrieksgarantie

De fabrikant kan gratis een commerciële garantie aanbieden. Die fabrieksgarantie is dan een aanvulling op de wettelijke garantie, bijvoorbeeld doordat de fabrikant niet eist dat u, als je later dan zes maanden na aankoop een defect vaststelt, moet kunnen bewijzen dat dit al bestond bij levering.

De fabrieksgarantie komt nooit in de plaats van de wettelijke garantie. Als je een defect hebt aan een aankoop die nog onder de wettelijke garantie valt, mag de verkoper van de winkel waar je de aankoop deed je dus niet zomaar naar de fabrikant doorverwijzen voor een oplossing.

De betalende commerciële garantie

Als je vindt dat de wettelijke garantie en de fabrieksgarantie niet volstaan, dan kun je overwegen om een extra betalende commerciële garantie te nemen, tenminste als die wordt aangeboden door je verkoper.

Deze garantie moet wel altijd meer bescherming bieden dan de wettelijke waarborg, anders betaal je voor niets. De duur moet bijvoorbeeld langer zijn dan de twee jaar waar je wettelijk gezien recht op hebt of je moet gedurende de herstelling een vervangproduct ter beschikking krijgen. Of je moet nooit bewijzen dat het defect al bestond toen het goed werd geleverd. Of alle kosten die gepaard gaan met een herstelling of vervanging worden steeds door de winkel of de fabrikant betaald. Of je kunt, als het goed onherstelbaar is, altijd kiezen tussen een waardebon en de terugbetaling van de prijs in cash.

Weinig meerwaarde voor gsm's

Vooral de betalende commerciële garantie op gsm’s en smartphones, die vaak niet langer meegaan dan twee jaar (de termijn van de wettelijke garantie), biedt vaak erg weinig meerwaarde.

Onze woordvoerder Ivo Mechels legt uit dat die betalende commerciële garantie soms minder bescherming biedt dan de wettelijke ...

 

 

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies