30% korting op een mobiele airco van Midea
€ 475 i.p.v. € 680

Een airco is het effectiefst om je huis koel te houden bij zomerse temperaturen. Speciale actie tot en met 15 september 2021

airco

Praktisch en efficiënt

Naast hun gebruiksgemak, zorgen deze mobiele airconditioners snel voor een merkbare koelte.

  • 0,5 Watt in Standby-modus
  • Timer functie
  • Infrarood bediening
  • Inclusief slang voor luchtafvoer
  • Voorzien van draaiwielen
  • Gratis levering

 

Nu aan € 475 i.p.v. € 680 dankzij Test Aankoop (btw inbegrepen)

Geniet onmiddellijk van deze korting op de website van Stockline.be

Ik geniet ervan

Om te kunnen genieten van dit ongelooflijk aanbod, moet je lid zijn van Test Aankoop. Je krijgt nu de eerste 3 maanden gratis alle abonnee-voordelen! Je kan op elk moment opzeggen.

Reeds lid? Aanmelden

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de warmte afgevoerd ?

Een monobloktoestel zuigt de lucht uit het lokaal aan, koelt er een deel van af en ontvochtigt ze alvorens ze opnieuw in de ruimte af te geven. Een andere luchtstroom voert de warmte naar buiten af via een flexibele buis met een diameter van 12 à 15 cm. Soms voer je die door een opening in de muur, maar meestal hang je hem door een raam dat je op een kier zet.

Bij sommige mobiele airco’s is een soort van plaat met een ronde opening in meegeleverd om die kier af te dichten. Je kunt in de handel ook aparte afdichtingskits kopen, soms met een doek. Je kunt die opening echter moeilijk volledig afsluiten. Bovendien moet de afgevoerde lucht worden vervangen door nieuwe, doorgaans warmere buitenlucht, die de airco... opnieuw moet koelen.

Hoe installeren ?

Bij een mobiele airco uit één stuk is de plaatsing eenvoudig. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact steken. En bij werking een raam op een kier zetten om er een dikke flexibele buis door te hangen die de warme lucht afvoert. Je probeert het best wel om het geopende raam zo goed mogelijk af te dichten met bv. een doek of een plaat met een ronde uitsparing in, waarop je de afvoerbuis kunt aansluiten.

Welk vermogen is vereist ?

Om het juiste vermogen te kiezen spelen er tal van parameters, zoals de oriëntatie en het volume van de kamer, het aantal m² glasoppervlak, de aanwezigheid van isolatie en zonwering enz.

Volgens een grove vuistregel moet je 45 W aan koelvermogen per m³ rekenen. Daarbij tel je 300 W per m² glasoppervlak dat op de zonnekant gericht is. In de tabel hieronder vind je enkele voorbeelden.


WELK VERMOGEN VOOR WELK LOKAAL?
TYPE LOKAAL AFMETINGEN
(l x L x h en m)
VOLUME
(m³)
GLAS IN RAAM OP DE ZONNEKANT
(m²)
VEREIST VERMOGEN
(kW)
KLEINE KAMER 3 x 2,5 x 2,4 m 18 1.5 1.3
GROTE KAMER 4 x 3,5 x 2,5 m 35 3 2.5
WOONKAMER 5 x 4 x 2,5 m 50 4 3.5

Onze tests wijzen uit dat mobiele airco’s niet altijd het opgegeven maximale vermogen bieden. Gemiddeld mag je er 10 % aftrekken en sommige toestellen blijven er ruim 20 % onder. Je neemt dus beter wat marge als je de aankoop van een airco zou overwegen.

Verwar dit getal trouwens niet met het elektrisch vermogen van het toestel (tussen 700 en 1 500 W voor monobloktoestellen).

Wat kosten ze in verbruik ?

Wat de verbruikskosten betreft, zijn de mobiele airco’s een stuk duurder dan de vaste. Als je een vaste airco een nacht laat draaien in je slaapkamer, kost je dat amper € 0,40 aan elektriciteit. Een mobiele airco zal het drievoudige aan verbruik kosten. Al bij al blijven de kosten in het verbruik beperkt

Welke accessoires of opties ?

Enkel blazen : de meeste mobiele aircotoestellen kunnen ook louter als ventilator fungeren, dus zonder te koelen. Op die manier hoef je bij de mobiele toestellen geen dikke slang uit het raam te hangen als de hitte in huis nog draaglijk is en een gevoel van verkoeling volstaat.

Filter : alle mobiele toestellen hebben een filter, veelal in afwasbare kunststof. Die filters zuiveren de lucht niet, maar houden alleen de grote stofdeeltjes tegen die door de ventilator worden rondgeblazen, zodat ze zich niet daarop vastzetten.

Ontvochtigen : uiteraard koop je geen airco om louter te ontvochtigen, maar hij kan je in geval van nood uit de brand helpen. Wij zijn echter gekant tegen een permanent gebruik; dan zorg je beter voor een goede ventilatie en vermijd je dat er te veel vocht wordt geproduceerd.

Bij dat ontvochtigen voeren sommige monobloktoestellen het vocht via een afvoerdampje af. Bij andere moet je zelf geregeld het wateropvangbakje ledigen. Weet dat het reservoir doorgaans niet uitneembaar is, wat niet zo handig is.

Welk onderhoud ?

Bij binnenunits en mobiele toestellen hou je de roosters en filters schoon met een stofzuiger of een vochtige doek. Bij intensief gebruik reinig je de filter één keer per maand: het verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt het verbruik. De filters kun je veelal losmaken en in warm water met een scheutje afwasmiddel afwassen. Droog ze goed af voordat je ze weer op hun plaats zet.