Veelgestelde vragen
Vraagje over deze actie van Testaankoop? Veel kans dat je hier het antwoord vindt.
Algemene vragen over de actie
Waarom zet Testaankoop dit soort acties op?
Testaankoop wil het de consumenten eenvoudiger maken om energiebesparende ingrepen uit te voeren. Daarom hebben wij een actie opgezet, in samenwerking met een betrouwbare partner als Impact vzw die aannemers en installateurs coördineert die werken volgens de regels van de kunst, een correcte prijs hanteren en een kwalitatieve dienstverlening beogen. Als er toch problemen of vragen opduiken, kunnen de consumenten Testaankoop aanspreken om tussen te komen en voor een oplossing te zorgen.
Wie is Impact vzw?
Ik woon in een appartement. Kom ik ook in aanmerking?
Ik ben een zelfstandige of heb een klein bedrijf. Kan ik ook aan de actie deelnemen?
Het verlaagde btw-tarief van 6 % is wel enkel van toepassing op woningen die minstens 10 jaar oud zijn en uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning worden gebruikt.
Ik ben van plan om mijn huis te verkopen. Heeft het nog zin om aan de actie deel te nemen?
Kan ik aan de actie deelnemen voor meerdere huizen?
Kan ik de plaatsing of installatie ook zelf doen?
Als je toch opteert om de plaatsing zelf te doen, moet je het materiaal zelf elders aankopen. Hou er rekening mee dat hiervoor slechts tijdelijk een premie geldt.
Is er een exclusief voordeel voor abonnees van Testaankoop?
Ben je nog geen abonnee van Testaankoop, dan kun je dit alsnog worden en eveneens dit exclusieve voordeel genieten. Je kunt ons daartoe contacteren op het nummer 02 542 33 86, van maandag tot vrijdag tussen 9 u. en 12.30 u. en tussen 13 u. en 17 u. (tot 16 u. op vrijdag) of u kunt abonnee worden via deze link.
Verdient Testaankoop aan deze actie?
De commissie die Testaankoop krijgt voor contracten die worden gesloten met abonnees van Testaankoop, wordt naar hen doorgestort, op voorwaarde dat ze abonnee zijn op het ogenblik dat ze de offerte aanvaarden tot en met het ogenblik dat ze de factuur betalen. De commissie voor consumenten die geen abonnee zijn, wordt geïnvesteerd in nieuwe projecten die Testaankoop wil ontwikkelen, onder meer op het vlak van energie. We herinneren er hierbij even aan dat Testaankoop geen steun krijgt van de overheid of van bedrijven. Op die manier kunnen wij onze volledige onafhankelijkheid bewaren en onze opdracht tot een goed einde brengen.
Ik heb slechts beperkte financiële middelen. Kan ik een goedkope lening of een hogere premie krijgen?
Soms kun je je energiebesparende werken of investeringen in hernieuwbare energie financieren met een voordelige lening.
Specifieke vragen over dakisolatie
Waarom jouw dak isoleren?
Door een schuin dak te isoleren vergroot je bovendien de bewoonbare oppervlakte in een woning. De geïsoleerde ruimte kun je eventueel inrichten als hobbykamer, bureau of extra slaapkamer.
Ik gebruik mijn zolder niet en verwarm er ook niet. Is dakisolatie dan zinvol?
Mijn zolder is al volledig afgewerkt tot slaapkamer. Wat nu?
Je kunt eventueel ook de pannen afnemen, het onderdak weghalen en de isolatie van buitenaf plaatsen. Hiervoor moet je wel genoeg ruimte hebben (spanten van 16 of 18 cm en geen keperdak).
Zorgt veel isoleren niet voor slechte lucht in de woning?
Gecontroleerd ventileren is daarom de boodschap met een continue verversing van de lucht in huis. De eenvoudigste oplossing zijn regelbare luchtroosters in buitendeuren en ramen, vooral in vochtige ruimtes. Er bestaan ook systemen van mechanische ventilatie.
Mijn dak werd 10 jaar geleden geïsoleerd. Heeft het zin om bij te isoleren?
Ik heb een plat dak. Kan ik op jullie een beroep doen?
Ik heb geen onderdak. Wat nu?
Welke financiële steun is er voor dakisolatie?
Elk Gewest biedt financiële steun voor dakisolatie:
Wie in Wallonië is gedomicilieerd, komt ook in aanmerking voor belastingvoordeel voor dakisolatie, zelfs als de woning in een ander Gewest gelegen is.
Moet isolatie aan bepaalde vereisten voldoen om in aanmerking te komen voor financiële steun?
Is het rendabel om mijn dak te isoleren?
Hoe bereken ik de R-waarde van het isolatiemateriaal?
Ook de U-waarde geldt soms als referentie. Als je weet dat U = 1 / R of nog R = 1 / U, kun je zelf de berekening maken.
Specifieke vragen over spouwmuurisolatie
Wat is spouwmuurisolatie?
Is spouwmuurisolatie mogelijk in mijn woning?
- voldoende vrije spouwruimte (in Vlaanderen is 5 cm vereist voor de premie);
- een propere spouw (zonder afval in de opening);
- vorstbestendig metselwerk;
- correct geplaatste spanhaken;
- geen buitengevel die met een dampdichte verf is geschilderd.
Verminderen de prestaties van spouwmuurisolatie niet na verloop van tijd?
Verhoogt de kans op vochtproblemen in een woning met spouwmuurisolatie?
Is insijpeling van regenwater mogelijk na spouwmuurisolatie?
Mijn buitengevel is geschilderd. Kan ik mijn spouwmuren nog na-isoleren?
Wat kost spouwmuurisolatie?
Wat zijn de premies voor spouwmuurisolatie?
Elk Gewest biedt financiële steun voor spouwmuurisolatie:
Is het rendabel om mijn spouwmuren te laten na-isoleren?
Specifieke vragen over buitengevelisolatie
Wat is buitengevelisolatie?
Behalve dat je bij het isoleren van de gevel langs de buitenzijde geen ruimte in de woning verliest, geeft die techniek ook uitstekende resultaten.
Bij buitengevelisolatie is het trouwens makkelijker om de hele gevel te omgeven met een doorlopende isolatiemantel. Er mag daarbij geen enkel detail over het hoofd worden gezien (bv. warmtelekken ter hoogte van aansluitingen, koudebruggen omwille van betonlateien boven de ramen, …).
Doordat de isolatie aan de buitenzijde zit, blijven de muren ook warmer in de winter. Zo worden condensatie en de daaraan gekoppelde vochtproblemen vermeden. Bovendien kunnen de muren hun warmte geleidelijk afgeven als er de verwarming in huis wordt verlaagd of uitgeschakeld. Verder hebben muren die tijdens het jaar geen grote temperatuurschommelingen ondervinden, minder te lijden van schade (barstjes). Dit alles lukt beter met het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel.
Tot slot wordt op de isolatie langs de buitenzijde een nieuwe afwerking aangebracht: pleister of een bekleding geplaatst op een structuur van hout of metaal.
Wanneer is het een goed moment voor gevelisolatie?
Kun je te veel isoleren?
Wat zijn koudebruggen?
Is buitengevelisolatie mogelijk voor mijn woning?
- het metselwerk moet vorstbestendig zijn;
- de gevel mag niet geschilderd zijn met dampdichte verf.
Verhoogt de kans op vochtproblemen in een woning met buitengevelisolatie?
Mijn buitengevel is geschilderd. Kan ik mijn buitengevel nog isoleren?
Heb je een rijwoning of appartement?
Wat kost buitengevelisolatie?
Wat zijn de premies voor buitengevelisolatie?
Elk Gewest biedt financiële steun voor gevelisolatie langs buiten:
Moet de isolatie aan bepaalde vereisten voldoen om in aanmerking te komen voor een premie?
Is het rendabel om mijn buitenmuren te laten na-isoleren?
Specifieke vragen over isolatie van muren aan de binnenkant
Wanneer de muren aan de binnenkant isoleren?
Vooraf is hoe dan ook steeds een analyse van de woning en de muren nodig. Voldoen die aan een aantal criteria, dan mag de techniek zonder meer worden toegepast. Als er bij sommige zaken voorbehoud is, kunnen die eerst worden aangepakt om de methode alsnog een kans te geven.
Toch zal het in bepaalde gevallen ronduit af te raden zijn om langs binnen te isoleren. Bijvoorbeeld als het materiaal van de gevel niet vorstbestendig is of nog als de gevel dampdicht afgewerkt is of uit dampdichte steen bestaat en het vocht niet van binnen naar buiten weg kan. Binnenisolatie mag je in geen geval gebruiken om vochtproblemen weg te moffelen. Het komt er dan op aan om eerst de oorzaak van de vochtproblemen vast te stellen en aan te pakken. Zelfs als er ogenschijnlijk geen vochtprobleem is, is een inspectie van de gevel aangewezen. Zo’n onderzoek moet gebeuren door een aannemer of architect, die met kennis van zaken kan oordelen of de eventuele risico’s onder controle kunnen worden gehouden. Het is ook een absolute must dat je binnen voor voldoende ventilatie zorgt om een gezond leefklimaat te creëren.
Wat zijn de voordelen van isolatie aan de binnenkant?
- Het buitenaanzicht van de woning blijft behouden.
- Er is geen stelling nodig voor de werken, die bovendien niet afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.
- De kosten zijn beperkt: € 60-100 per m².
Wat zijn de nadelen van isolatie aan de binnenkant?
- De beschikbare ruimte in de woning verkleint.
- De binnenafwerking in de woning moet worden herdaan.
- Er is een verhoogd risico op inwendige condensatie in de muur, vorstschade, uitzetting van het metselwerk en zoutuitbloeiingen.
- De aanpak van koudebruggen vergt extra zorg.
- De thermische inertie vermindert; er is dus meer kans op grote hitte in de zomer en te koude temperaturen in de winter
Dampdicht of dampopen?
Bij de klassieke systemen met materialen als minerale wol moet een dampscherm aanwezig zijn (aan te brengen aan de warme zijde). Bij geëxtrudeerd polystreen bijvoorbeeld is het isolatiemateriaal vaak zelf al voldoende dampdicht. Hierdoor kan de muur niet meer (uit)drogen naar binnen toe.
Bij andere systemen kan de muur wel nog naar binnen uitdrogen. Dat is onder meer het geval bij de dampopen systemen, ook aangeduid als capillair actieve systemen. Daar kunnen de isolatiematerialen het vocht tijdelijk bufferen en achteraf aan de binnenruimte afgeven. Het gaat bv. over specifieke isolatieplaten van cellenbeton en houtvezelplaten. Vooral in historische gebouwen wordt soms ook calciumsilicaat toegepast.
Wat zijn de aandachtspunten bij isolatie van de muren aan de binnenkant?
- Om koudebruggen te voorkomen ter hoogte van een aansluiting van een buitenmuur met een haaks erop staande binnenmuur, moet de isolatie een stuk over die binnenmuur doorlopen. Doorgaans is 60 cm genoeg. Soms wordt een deel van de bepleistering verwijderd om daar een dunne strook isolatie aan te brengen. In andere gevallen wordt een dikkere laag isolatie met een afwerking op de haakse muur aangebracht, wat een uitsprong in de kamer creëert. Niet iedereen vindt zoiets echter even mooi ogen.
- In een hoek van twee aansluitende buitenmuren moet de isolatie doorlopen. Zo mag bijvoorbeeld de verticale lat van de draagconstructie voor de isolatie niet in de hoek zelf zitten, maar moet hij op meer dan 20 cm ervan komen. Ook bij een aansluiting van de buitengevel op een betonvloer is het aangewezen om de isolatie te laten doorlopen (aan weerszijden van de vloer). Bij aansluiting op een houten vloer of houten balk speelt het koudebrugeffect minder en is een doorlopende isolatie ter hoogte van de vloer meestal niet nodig. Maar het is wel aan te bevelen om rechtstreeks contact tussen het hout en het metselwerk te vermijden zodat het hout niet kan rotten. Dit is een zeer delicaat punt.
- Rond ramen en deuren is het belangrijk om de aansluitingen perfect te verzorgen, al is dat niet altijd zo eenvoudig en is er meer dan eens te weinig ruimte voor isolatie. Als de ramen tegelijk worden vervangen, schept dat meer mogelijkheden.
- Dikwijls zijn stopcontacten of radiatoren aanwezig in of tegen de buitenmuur en moeten leidingen worden verplaatst. Dan is het belangrijk om de aangebrachte isolatie niet te doorboren en de lucht- en dampdichtheid ervan te vrijwaren.
Wat kost isolatie van de muren aan de binnenkant?
Kun je een premie krijgen voor isolatie van de muren aan de binnenkant?
Elk Gewest biedt financiële steun voor gevelisolatie langs buiten:
Is het rendabel om mijn buitenmuren aan de binnenkant te isoleren?
Specifieke vragen over de isolatie van vloer of kelder
Wat is vloer- of kelderisolatie?
Door te isoleren kun je ook jouw wooncomfort beduidend verhogen. Een warmer vloeroppervlak zal namelijk het koudegevoel aanzienlijk verminderen.
Bij een bestaande woning zit er vaak niets anders op dan die uit te breken om een laag isolatie te kunnen aanbrengen. Wanneer de vloer van jouw woning zich boven een kruipruimte bevindt, kun je hem ook vrij vlot aan de onderkant laten isoleren, voor zover de kruipruimte voldoende toegankelijk is. Concreet moet de (kruip)kelder minstens 80 cm hoog zijn in het kader van deze actie om polyurethaanschuim (PUR) te kunnen spuiten.
Is kelderisolatie mogelijk in mijn woning?
Er bestaan ook technieken om het plafond van de kelder te isoleren. Zo kun je werken met isolatieplaten of met gespoten isolatieschuim (bv. als er leidingen tegen het plafond zijn bevestigd).
Wat is PUR?
Verhoogt de kans op vochtproblemen in een woning met kelderisolatie?
Wat kost vloer- of kelderisolatie?
Wat zijn de premies voor vloer- of kelderisolatie?
Elk Gewest biedt financiële steun voor vloerisolatie:
Moet vloer- of kelderisolatie aan bepaalde voorwaarden voldoen?
Is het rendabel om vloer- of kelderisolatie te laten plaatsen?
De terugverdientijd ligt doorgaans onder de 10 jaar. Op termijn zul je deze investering dus terugverdienen.
Intussen verhoog je jouw wooncomfort aanzienlijk doordat de onaangename koudestraling ter hoogte van de voeten wordt vermeden. Tegelijk verhoog je de waarde van jouw woning.
Specifieke vragen over hoogrendementsglas
Wat is hoogrendementsglas?
Kan ik in mijn woning hoogrendementsglas plaatsen?
In bepaalde gevallen is het mogelijk om het nieuwe glas in het bestaande schrijnwerk aan te brengen.
Wordt het schrijnwerk ook vervangen?
Vergroot hoogrendementsglas de kans op vochtproblemen in een woning?
Wat is de kostprijs per m²?
Wat zijn de premies voor hoogrendementsglas?
Elk Gewest biedt financiële steun voor de plaatsing van hoogrendementsglas:
Is het rendabel om hoogrendementsglas te laten plaatsen?
Niet onbelangrijk is dat de plaatsing van hoogrendementsglas intussen wel het comfort in de woning verhoogt, zeker in de buurt van ramen. Tegelijk stijgt de waarde van jouw woning als je die zou willen verkopen of verhuren. Een investering in een beter isolerende beglazing zal trouwens ook tot uiting komen op het EPC-certificaat dat je in dat geval moet kunnen voorleggen.
Specifieke vragen over een condensatieketel
Wat is een condensatieketel of hoogrendementsketel?
Zal ik echt besparen met een condensatieketel?
Komt mijn woning in aanmerking voor een condensatieketel?
Moet ik mijn schoorsteen aanpassen?
Overigens moet het condenswater dat een condensatieketel produceert, worden afgevoerd. Het gaat trouwens om een behoorlijke hoeveelheid. Als er geen waterafvoer in de buurt van de condensatieketel zit, zal je daar dus in moeten voorzien. Staat de ketel in een kelder onder het niveau van de riolering, dan bestaan er pompjes om het condenswater omhoog te pompen.
Wat kost een condensatieketel?
Wat zijn de premies voor een condensatieketel?
Elk Gewest biedt financiële steun voor de plaatsing van een condensatiektel, maar onder bepaalde voorwaarden:
Is het rendabel om een condensatieketel te laten plaatsen?
Specifieke vragen over vocht
Wat is condensatie?
In woningen waar geen isolatie of de isolatie gebrekkig is aangebracht, zal te vochtige lucht condenseren, bij voorkeur op de koudste oppervlakten zoals ramen of metalen oppervlakken. Ook hoeken zijn extra gevoelig.
Het is daar dat schimmels zich in hun sas voelen. Ze vormen echter een gevaar voor de gezondheid van de bewoners.
Hoe kan ik condensatie voorkomen?
Wat is opstijgend vocht?
Opstijgend vocht in de muren herken je aan de volgende symptomen: opkrullend of loskomend behangpapier, verf getekend door het vocht, een natte muur, loskomende plinten,.... Opstijgend vocht kan ook de isolatie van de woning aantasten. Muren die door opstijgend vocht langdurig nat staan, kunnen op termijn zelfs de stabiliteit van de woning in gevaar brengen. Optrekkend vocht leidt tot slot vaak tot schimmelvorming, die de oorzaak kan zijn van allergieën en andere kwalen.
Wat kan ik doen tegen opstijgend vocht?
Hoe kun je een vochtige kelder aanpakken?
Een vaak gehanteerde techniek van kelderdichting is de bekuiping of het waterdicht cementeren van keldermuren. De behandeling gebeurt in fases waarbij op een zuivere ondergrond fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels worden aangebracht. De aansluiting tussen muren en vloer - de kimnaad - verdient extra aandacht; daar wordt een versterkte “hiel” aangebracht. De vloer moet absoluut waterdicht zijn. Desnoods wordt een nieuwe, gewapende vloerplaat gegoten.
Een traditionele kelderdichting biedt echter niet altijd een oplossing als de ondergrondse druk van het water te hoog is. In dat geval kan kelderdrainage soelaas bieden; die voert het teveel aan water af.
Wat is doorslaand vocht?
Wat kun je doen tegen doorslaand vocht?
Daarna kan een hydrofuge of vochtwerend middel worden aangebracht, dat helpt voorkomen dat de gevel nog water opneemt. Zo’n coating maakt hem waterwerend maar toch dampdoorlatend.
Zijn er premies verkrijgbaar voor de bestrijding van vocht?
Elk Gewest biedt financiële steun voor vochtbestrijding, zij het onder specifieke voorwaarden. Voor meer info:
Specifieke vragen over ventilatie
Waarom ventileren?
Welke types van ventilatie bestaan er?
Type A: natuurlijke ventilatie
Bij deze vorm van ventileren gebeuren zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht op natuurlijke wijze, via openingen in de wanden. Nadeel hierbij is een aanzienlijk warmteverlies.
Type B: toevoer met ventilatoren
Verse lucht wordt met behulp van ventilatoren in de woning gebracht langs aanvoeropeningen in leefruimten, slaapkamers enz. De vervuilde lucht moet de woning op natuurlijke wijze via afvoeropeningen in de vochtige ruimten verlaten. Dit systeem wordt nog amper toegepast.
Type C: afzuiging met ventilatoren
Een ventilatiesysteem van het type C zuigt de vervuilde lucht uit de woning via afvoerroosters in toiletten, badkamers, douchecellen, bergingen en keukens. Door de onderdruk die hierdoor ontstaat, wordt verse lucht via raamroosters de woning ingezogen. Binnen in de woning circuleert de lucht tussen de kamers via roosters in of een opening onder de deuren. De ventilatie staat altijd aan.
Type C vraaggestuurd: afzuiging met ventilatoren volgens behoefte
Dit systeem is identiek aan het vorige systeem, behalve dat de afvoerventilatie niet continu is maar volgens de behoefte wordt geregeld. In plaats van iedere ruimte constant te ventileren kun je kiezen om dat alleen te doen in de ruimte waar zich iemand bevindt of daar waar het echt nodig is. Vraaggestuurde ventilatie functioneert op basis van sensoren die de CO2-concentratie, de luchtvochtigheid of beweging registreren. Zo nodig stuurt de sensor een signaal naar de ventilatie-unit, die automatisch de snelheid aanpast om meer of minder lucht te verversen.
Type D: balansventilatie
Het systeem is gebaseerd op het creëren van een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Over het algemeen wordt op bv. de zolderverdieping een ventilatiebox voorzien, die de afvoer van vervuilde lucht en de aanvoer van verse lucht voor zijn rekening neemt. In de ventilatiebox zijn aparte ventilatoren voor de aanvoer en de afvoer voorzien. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in de badkamer, douche, keuken en toilet. Tegelijk voert de groep via een kanaal dat in verbinding staat met de buitenlucht, verse lucht aan in lokalen zoals de leefruimte, de slaapkamer en een bureau. Balansventilatie gaat vrijwel altijd gepaard met warmterecuperatie uit de vervuilde lucht.
Hoe vaak moet mijn ventilatiesysteem worden onderhouden?
Het is sterk aan te raden na een periode van 5 à 7 jaar de volledige installatie te laten nazien en de wisselaar te laten reinigen door een installateur.
De filters van een balansventilatiesysteem moeten elke maand worden schoongemaakt en elk half jaar vervangen. Om de vier jaar moeten de ventilatiekanalen worden schoongemaakt.
Moet ik in elke ruimte verse lucht toevoeren en vervuilde lucht afvoeren?
Ingekorte deuren, roosters in de deuren of andere oplossingen zorgen dat lucht van een ruimte met overdruk (verse lucht) naar een ruimte met onderdruk (verzadigde lucht) gaat, waardoor ook de doorstroomruimtes worden geventileerd (bv. een hal).
Waar worden het best inblaas- en extractieventielen geplaatst?
In een slaapkamer mag je geen ventielen aan het uiteinde van het bed plaatsen. Plaats ze boven een raam of in de hoek tegenover de deur om een goede ventilatie van de hele slaapkamer te verzekeren.
Als het inblaasventiel zich achter een radiator bevindt, zal de doeltreffendheid van de radiator verhogen. Maar het ventiel zal wel moeilijker bereikbaar zijn voor onderhoud.
Ook voor extractie is het aangewezen om de ventielen in de hoogte te plaatsen. Je plaatst de uitlaatmonden bij voorkeur bij de vochtbron (bv. de douche) of op een ander strategische plaats, zoals boven een spiegel, om te vermijden dat er zich damp vormt.
Mag ik mijn ventilatie soms uitzetten?
Zorgt een ventilatiesysteem voor tocht?
Zorgt ventilatie voor lawaaihinder?
Hou ik met een ventilatiesysteem mijn ramen beter gesloten?
Is een ventilatiesysteem hygiënisch?
Welke impact heeft een keukendampkap op een ventilatiesysteem?
Hoe vaak moet mijn ventilatiesysteem worden onderhouden?
Het is sterk aan te raden na een periode van 5 à 7 jaar de volledige installatie te laten nazien en de wisselaar te laten reinigen door een installateur.
De filters van een balansventilatiesysteem moeten elke maand worden schoongemaakt en elk half jaar vervangen. Om de vier jaar moeten de ventilatiekanalen worden schoongemaakt.
Zijn er premies voor de plaatsing van ventilatie?
Brussel en Wallonie voorzien wel een afzonderlijke premie voor de plaatsing van een ventilatiesysteem.