laatst gewijzigd op: 08/01/2022

Warmwatersystemen

Welk warmwatersysteem het meest geschikt is in jouw geval, hangt af van verschillende factoren: de beschikbare ruimte, het gewenste comfort, de prijs enz.

Lees ons dossier

Stel hier al je vragen en deel je ervaring met je warmwatersysteem.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2022

beste , ik heb een gezin met 5 kinderen . momenteel heb ik een elektrische boiler met een vat warm water van 200l . ik zou naar verbruik toe een gasdoorstromer willen plaatsen . welke zou ik best nemen volgens jullie ? mvg kristof

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2021
Nuttig

Hallo
wij zijn toe aan de vervanging van onze condensatieketel na 15 jaar dit was een junkers TOP 42-3ZWBR.
ons huis is een halfopen bebouwing sociale woning en wij hebben ook nog een pelletkachel als bijverwarming en airco op de 4 slaapkamers en veranda.(2pers)
graag een advies hierover liefst terug een condensatieketel
welke merken zijn goed
prijs kwaliteit
met dank
Marc

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2021
, Gereageerd:

We hebben geen modellen/merken getest, helaas. Toch kan je de nodige informatie vinden via onderstaande links die je kunnen op weg helpen: 

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/vervanging-verwarmingsketel 

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/nieuws/onderhoud-vervanging-verbruik-verwarmingsketel 

^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021

Hallo,
we gaan een electrisch boiler vervangen in een (klein) appartement waar 1 of 2 personen wonen. Gas en drijfkracht zijn er niet. Loont het de moeite om de installatie te verzwaren? Wat zouden jullie ons aanraden om het water op te warmen?

Vanaf volgend jaar zal de accumulatie kachel opgeladen moeten worden aan 1 tarief, geen dag en nacht tarief meer, zou het aan te raden zijn om over te stappen naar infra rood verwarming? Wie heeft daar reeds ervaring mee?


Met dank,
Hubert

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Beste Hubert, ik ben even te rade gegaan bij onze experten. Die geven je het volgende advies: 

Bij elektrische verwarming is het alleen mogelijk om echt te besparen door over te schakelen op een warmtepomp voor het warme water en de verwarming.

Er zijn warmtepompboilers:  https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/warmwatersystemen-het-beste-compromis-1/elektrische-boiler-met-warmtepomp

en lucht/lucht-warmtepompen (eventueel in hybride systemen):

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/hybride-verwarming

 Er zijn premies voor sommige warmtepompen: https://www.energiesparen.be/subsidies

 Het probleem is dat het niet altijd gemakkelijk is dergelijke systemen in een appartement te installeren aangezien gaten met een grote diameter (voor deboiler) in een buitenmuur moeten worden geboord of een buitenunit moet worden geïnstalleerd. Het is mogelijk onder bepaalde omstandigheden (balkon, achtertuin). In het algemeen zal het nodig zijn de instemming van de mede-eigenaars in algemene vergadering te vragen.

Wat infraroodverwarming betreft, hoef je geen wonder op de rekening te verwachten. Betaal nooit duizenden euro's voor zulke systemen. Zie:

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/verwacht-geen-mirakels-van-elektrische-verwarming

 Mvg, ^An