laatst gewijzigd op: 19/04/2019

Woning verluchtingssysteem D en dampkap

Hallo,

Enkele jaren geleden hebben wij een woning gebouwd met het oog op een verluchtingssyteem D waar we alle aansluitingen reeds voor voorzien hebben. 

We willen dit systeem binnenkort vervolledigen, maar de plaatser stelde zich vragen bij onze dampkap in de keuken. Deze heeft een rechtstreekse afvoerbuis naar buiten. 

Volgens onze plaatser is dit niet conform het gehele systeem D en hij sprak over een verlies in de balans ventilatie. Klopt dit? Moeten we deze dampkap inderdaad vervangen door een gesloten systeem en het gat naar buiten dus dicht maken of kan deze dampkap zo blijven?

Graag wat tips en advies!

Bedankt.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Woning binnen & buiten van onze community Woning & energie .

reacties

User name
14/02/2019
an Daems

Dag Jozeph,

ik ben momenteel aan het bouwen; ook met een ventilatie D susteem. Volgens het bureau dat de EBP berekende, kan je gewoon een dampkap steken met directe afvoer naar buiten en is recirculatie helemaal niet nodig (recirculatie werkt veel minder krachtig, en is duurder (koolfilters) dus zeker niet doen zou ik zeggen)

User name Moderator
25/02/2019
CAROLINE | Moderator

Beste Jozeph,

De plaatser heeft gelijk.

Over het algemeen moet alle lucht die uit het huis komt door het ventilatiesysteem gaan om te voorkomen dat het systeem "wordt verstoord".

Omdat de warmte wordt teruggewonnen uit de badkamers en keuken, zou het zonde zijn om de afzuigkap niet aan te sluiten op het totale systeem. Het blijven gebruiken van een extern aangesloten kap met een ventilatiesysteem zal problematisch zijn in die zin dat de aangezogen lucht door de kap zal voorkomen dat de ventilatie correct functioneert gedurende de tijd dat de kap aan staat.

Wij adviseren daarom om de doorgang naar buiten af te sluiten en de kap alleen binnenshuis te gebruiken als er een luchtafvoer is gepland in de keuken die op het ventilatiesysteem is aangesloten.

User name
13/04/2019
MARINA NYS

Wij hebben een recirculatie dampkap met koolstoffilter in ons huis met ventilatie D zeer tevreden en de koolstoffilter kan geregeld geregenereerd worden in de oven ik denk 13 keer dus gaat redelijk lang mee.
Als u een dampkap met muur aansluiting activeerd creëert men een onder druk die groter is dan het ventilatiesys dus geuren uit wc en de vochtige lucht uit de badkamer worden in de keuken gezogen

User name
19/04/2019
PETER VERKOULEN

Voor een dampkap met externe afvoer heb je ook een externe toevoer nodig. Bij vb Novy kan je een relaissturing krijgen om de kleppen in afvoer en toevoer te open als de dampkap wordt opgezet.
Best is de toevoer op enige afstand van de dampkap te plaatsen. De lucht die naar de dampkap vloeit moet dat zo traag mogelijk doen om de werking niet te verstoren. (gebaseerd op de ISSO ventilatie grootkeukens nederland)