laatst gewijzigd op: 04/05/2021

Hogere stroomfactuur voor accumulatieverwarming

Als je een accumulatieverwarming hebt, geniet je momenteel nog een voordelig nachttarief. Maar vanaf volgend jaar wordt het voordeeltarief voor exclusief nachtmeters geleidelijk afgebouwd.

Kiezen voor een warmtepomp kan een oplossing bieden. Maar er zijn extra maatregelen nodig om het voor iedereen haalbaar en betaalbaar te houden.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

11 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/04/2021

Ik verwarm mijn huis met een warmtepompsysteem water-water sinds 35 jaar, De pomp draait enkel 's nachts en 2 uur in de namiddag op uitsluitend nachttarief. De afschaffing van het exclusief nachttarief zal voor mij zeer nadelig zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/04/2021
, Gereageerd:

Hallo Patrick, voor gezinnen met een aparte exclusief nachtmeter (voor bijvoorbeeld accumulatieverwarming) zal het historische voordeeltarief op de netkosten jammer genoeg worden afgebouwd. De afbouw zal geleidelijk gebeuren over een periode van acht jaar in plaats van de eerst voorziene vier jaar, dus tegen 2028.

In het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering van 11/12/2020 stelt men voor om bij consumenten met een uitsluitend nachttarief pas een digitale meter te plaatsen vanaf 01/01/2028. Dit tenzij deze klanten ook prosument zijn, een budgetmeter moet geplaatst worden of er een defect zou zijn met de huidige meters en een metervervanging noodzakelijk is. Hierdoor wordt voorkomen dat er bij deze afnemers twee digitale meters moeten worden geplaatst, één ter vervanging van de hoofdmeter en één ter vervanging van de extra meter voor het exclusief nachtverbruik.

Wij ijveren nog steeds voor bijkomende oplossingen voor de zwaarst getroffen groepen zoals eigenaars van warmtepompen of consumenten met elektrische verwarming. Volgens ons zou het een oplossing kunnen zijn om een maximum netfactuur in te voeren naar Waals voorbeeld. Wij hebben die boodschap ook overgemaakt aan het kabinet van de bevoegde minister. De Vlaamse regering heeft ondertussen wel aangekondigd dat men werk wil maken van een investeringssteun voor automatische sturing van warmtepompen en accumulatoren (50% van de factuur met een maximum van 400 euro). Dit zou kunnen toe kunnen laten de elektriciteitsfactuur enigszins te drukken maar dat zal het verlies van de terugdraaiende teller uiteraard nooit helemaal kunnen goed maken. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021
, Gereageerd:

Ik vind het schandalig dat men de mensen voor schut zet en verplicht dure aankopen te doen het treft weer de armsten en kwetsbaarsten onder de bevolking wie kan zich een dure installatie aan warmtepompen en zonnepanelen betalen niet iedereen kan zo plots 20.000euro uit zijn mouw schudden Wat met de oudere mensen moeten zij dan zo dure elektriciteit betalen omdat ze de aankoop van dure energiebesparing niet meer kunnen terugwinnen neen dit kan zo maar niet !

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/01/2021

Al premie bekent die de omschakeing naar warmtepomp verzacht.30 jaar geleden premie gekregen om accumulatie te plaatsen,nu verplicht worden om over te schakelen naar wp (anders torenhoge factuur).Een stevig premie is wel het minste!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2021
, Gereageerd:

Hallo Marnix, er wordt inderdaad een subsidie (premie 2021 van de netbeheerder) toegekend om je verwarmingsinstallatie te vervangen. Meer info hierover vind je via volgende link: https://apps.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule . ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020

Beste,
Wij verwarmen reeds 40 jaar met elektrische vloerverwarming via exclusief nachttarief. We hebben daarbij ook een middaglading van 1h30 via een relais van de elektriciteitsleverancier ook exclusief nacht.
Alles wordt weersafhankelijk geregeld en er is ook een klok met uurverschuiving van de oplading naar de laatste uren van de nachttarief zodat zodat alles max opgeladen is als de nachttarief afslaat om 7:00h.
Om 12:30 krijgen we nog 1h30 oplading om het 2de deel van de dag te overbruggen.
Dit systeem werkt uitstekend en is op die manier niet echt duur maar....

Wat gebeurt er als men:
de exclusief nacht afschaft?
middaglading afschaft op exclusief nacht?
de nachttarief van het tweevoudig tarief heeft geen aansturing op mijn regelmodule

met vriendelijke groeten

Jean-Pierre DeSmet
Zwijnaarde
netbeheerder imewo

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2020
, Gereageerd:

Beste Jean-Pierre, wat het tarifaire aspect betreft kunnen we je vragen al beantwoorden. 

Het klopt dat de VREG heeft beslist om vanaf volgend jaar het voordeeltarief voor de distributienettarieven voor gezinnen met een exclusief nachtmeter geleidelijk aan af te bouwen tussen 2021 en 2024. Zij genieten momenteel nog een voordelig nettarief (korting van 75% op de openbaredienstverplichtingen) dat destijds werd ingevoerd om de elektriciteitsvraag ’s nachts te vergroten en ze zo beter af te stemmen op de permanente stroomproductie van de kerncentrales. Maar nu vindt de VREG dit niet langer relevant omdat het energielandschap totaal veranderd is door de grote hoeveelheden hernieuwbare energie die worden geproduceerd en waarvan het aanbod fors kan schommelen. Gezinnen met accumulatieverwarming dreigen zo hun elektriciteitsfactuur de komende jaren te zien oplopen. Hoe groot de impact precies zal zijn, is op dit moment niet gekend. Wij drongen bij VREG en overheid reeds aan op begeleidende maatregelen en op een meer geleidelijke afbouw van het voordeel van het exclusief nachttarief over een langere periode. De VREG overweegt nu wel een aanpassing in de tariefstructuur waarbij de afbouw van de korting minder bruusk is, maar hier is nog geen definitieve beslissing genomen. Wat het technische aspect betreft hopen we je binnenkort te kunnen voorzien van antwoord. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/11/2020
, Gereageerd:

Deze bijkomende info heb ik nog van onze experts ontvangen. Er zijn tariefaanpassingen aangekondigd, maar we hebben nog geen officiële verklaring gehoord over een verandering in de tijdsloten. Uiteraard zullen we deze materie van zeer nabij opvolgen ! :) Lees ook ons dossier via volgende link : https://bit.ly/3jzT8Xp  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/05/2021
, Gereageerd:

Er is een verdeler alles komen uitleggen van de firma imperia accumulatie hij beweerde de helft te besparen ter vervanging van de andere 7 jaar oude accumulatie die op nachttarief werkt heeft iemand reeds zo een accumulatie verwarming aangekocht bij Aperno graag wil ik meer weten van mensen die het reeds hebben en of ze er tevreden over zijn ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020

premie zal er misschien komen na 2024?t'is nu de hoogste tijd om deze nu al te kunnen promoten,om iedereen de kans te geven een warmtepomp aan te schaffen voor 2024,misschien voor 2022 ivm capaciteitstarief.
Ook een test van lucht-lucht warmtepompen zou welkom zijn(verschillende merken-prestaties-prijs).

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2020
, Gereageerd:

Beste Marnix, bedankt voor je suggestie, ik heb je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. Twijfel ook niet om ons te contacteren op de Energielijn voor verdere vragen hieromtrent op het nummer 025423386 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). ^An