laatst gewijzigd op: 08/10/2021

Bijverwarming als alternatief voor elektrische verwarming

Beste

Vele huurhuizen en appartementen worden voorzien van elektrische verwarming. Het is uitgesloten dat je als huurder hier een verwarmingssyteem gaat installeren. Verwarmen op elektriciteit laat al snel de maandprijs voor het appartement of huis enorm oplopen. Zo laten we vaak wel mooie woningen aan ons voorbij gaan.

Welk spaarzaam en veilig alternatief bestaat er als bijverwarming, zonder al te veel installatiekosten en werken om deze vorm van verwarmen aan te vullen of te vervangen?

Andere brandstof met een beperkte afvoer zonder al te veel investering, installatie, breek en sloopwerken?

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2021

Heeft er iemand ervaring met infraroodverwarming?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/07/2021

Beste moderator,

Ik bezit een woning met electrische dagverwarming,dit geeft op jaarbasis een verbruik van 2886kwh dagmeter, 2355 kwh nachtmeter en 4250kwh excl nachtmeter,dus een dure grap,wij zoeken een interessant alternatief voor dit verwarmingssysteem
Is een pelletkachel of gaskachel hiervoor interessant?
Wij kunnen wel zeer moeilijk overgaan tot een centraal verwarmingssysteem

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Het antwoord is niet zo eenvoudig.
Een pelletkachel of een gaskachel kan inderdaad een oplossing zijn di je verwarmingskosten voor de betrokken ruimte met met een factor drie naar beneden haalt.

Er zijn echter andere opties: Het kan interessant zijn om met je bestaande elektrische verwarming een lucht/lucht-warmtepomp (beter gezegd, een airconditioningsysteem) te installeren. Dat systeem werkt op elektriciteit, maar het verbruikt wel twee tot drie keer minder als je hem als verwarmingselement gebruikt. Bijkomend voordeel: het kan in verschillende kamers worden geplaatst zonder dat er een schoorsteen en een luchttoevoer aan te pas moet komen.
Er is echter één minpunt waar je rekening mee moet houden, je moet een buitenunit kunnen installeren.  Voor meer uitleg, verwijs ik je graag even door naar ons dossier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/dossier/hybride-verwarming

 Er zijn ook airconditioners zonder buitenunit, maar in vergelijking met een vaste airconditioner met buitenunit is verbruik je tot 70% meer in de verwarmingsmodus. Bovendien zorgen de twee grote gaten die in de muur moeten worden geboord voor een zwakkere isolatie. Vandaar dat we aanraden om een model met een buitenunit te (laten) installeren.

 Voor het milieu- en het uitstootaspect ben je beter af met een warmtepomp of een pelletkachel dan met een gaskachel. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021

Ik heb een klein appartement (115m²) met accumulatoren (bouwj 1976)
Aangezien er een open haard is wil ik graag een inbouwkachel (pellets) aanschaffen om zo energiekosten te verlagen. Iemand aanbeveling van een goed merk. Warmtepomp systeem denk ik is te duur. Ik zoek iets budgetvriendelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2020

Beste Sven, volgens onze experten is de enige oplossing de installatie van een lucht/lucht warmtepomp (“clim”) die gemiddeld 3 keer minder elektriciteit gaat benutten. Er zijn wel kosten aan verbonden vermits het werken vereist (buiten unit + binnen unit + leidingen ).

Al de andere bijverwarmingen kosten dezelfde prijs (qua verbruik) of zijn ongezond en gevaarlijk (petroleum kachels, bijv.). Meer info vind je in ons dossier over mobiele bijverwarming via volgende link : https://bit.ly/3kQP5Hr . Mvg, ^An