laatst gewijzigd op: 23/06/2021

"Dual hose" mobile airco

De mobiele airco is gekend, en test-aankoop heeft er zelfs een aantal getest. Dit jaar gaat het (nog) goed, de grote warmte is er nog niet geweest. Verleden jaar was het een 'betere test' van de mobiele airco. Daar leerden we dat bij hogere temperaturen dan 32°C de mobiele airco bijna niks meer doet. Zijn vermogen om te koelen is geslonken, (delta temperatuur) , zelf produceert die veel warmte binnen (zijn elec verbruik) , en vooral de hete lucht die wordt buiten geblazen wordt vervangen door lucht aan 32°C en meer. De gekoelde kamerlucht wordt gebruikt om de warme-unit te koelen. De balans wordt stilaan nul. Het ding kan tientallen uren draaien, het brengt bijna niks.

Wat mij opvalt is dat continenten zoals America, die echt warme locaties kennen, en het gemak van de mobiele airco willen (die met buitenunit is veel beter maar dat past niet altijd) , steeds kunnen kiezen voor wat zij noemen "dual hose" systemen. Het is bijna het systeem met buitenunit, waarbij de buitenunit binnen staat, maar de warmteuitwisseleing wel met de buitenlucht doet voor het warme deel, en enkel met de binnenlucht voor het te koelen deel. Geen instroom dus van warme lucht in de kamer. De buitenlucht wordt gebruikt om de warme unit te koelen. Dit verschil moet bij hoge buitentemperaturen wel essentieel zijn.

Ter verduidelijking van een "dual hose" systeem versus een "single hose" systeem: https://www.youtube.com/watch?v=rHklc5mlzas

Zijn die dingen in Europa niet te krigen? Of moeten we eerst nog wat hetere zomers krijgen. Vanaf een bepaalde temperatuur brengen de klassieke single hose units helemaal niks meer, tot uiteindelijk meer warmte in de kamer.

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :
Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021
Nuttig

Voor degene die hier later op terecht komen:

Na lang zoeken voor een dual-hose mobiele airco oplossing (iets wat ook gewoon veel energiezuiniger is => hij moet niet de hele tijd aan blijven, zelf niet bij meer dan 5 graden verschil met buiten) heb ik als enige de volgende gevonden: www.bol.com/.../
net toen ik de zoektocht wou opgeven eigenlijk (enkel via de site zelf gevonden, niet via google)
Morgen wordt hij geleverd, hopelijk voldoet hij ook aan de verwachtingen -- zal sowieso enkele (niet wetenschappelijke) metingen doen i.v.m. onze oplossing voor vandaag... (onze gang als "warmte ingang" te gebruiken met beide deuren zo goed mogelijk dicht (buitendeur met wit papier om toch iets van zon weg te kaatsen, binnen met karton)

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2021
, Gereageerd:

Beste Jonas, bedankt voor je post, we kijken uit naar het vervolg van je relaas en ervaring met dit soort toestel. 

Als je alle maatregelen hebt uitgeput om oververhitting in huis te voorkomen, is een airco het laatste redmiddel. Een mobiel toestel kan soelaas bieden, maar heeft zijn beperkingen. Een vaste installatie staat garant voor koelcomfort. Daarom kan je alvast ons meest recente dossier hierover raadplegen via deze link: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/verwarmen-en-koelen/koopgids/airco ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2020

De efficiëntie van een dual-hose unit is wellicht te vergelijken met deze van een raam-unit. Je weet wel dat ding dat met zijn warm deel uit het raam steekt.