laatst gewijzigd op: 03/11/2020

Gashaard ipv elektrische accumulatieverwarming

Vorig jaar heb ik onze verwarming met elektrische accumulatoren (oplading 's nachts via 'exclusief nacht' tarief) vervangen door een gashaard.Dus niet een hoge rendements ketel of centrale verwarming met gas, maar een haard met zichtbare vlammen waarop rechtstreeks de in onze woning binnenkomende gasleiding is aangesloten.Na één jaar, heb ik nu mooi kunnen berekenen wat het verschil is tussen onze vorige manier van verwarmen en onze nieuwe manier van verwarmen.Voorheen hadden we, uitlsuitend voor de verwarming alleen, een jaarverbruik van ongeveer 6000 kWh elektriciteit.Nu hebben we een jaarverbruik van ongeveer 15000 kWh gas voor de verwarming alleen.Gas kost ongeveer 2,5 keer minder dan elektriciteit via 'exclusief nacht' tarief.Maar om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren met gas ipv elektriciteit heb ik blijkbaar ongeveer 2,5 keer meer kWh nodig...Alles bij elkaar kost mijn verwarming mij dus nog steeds evenveel !Is dit normaal ? Heeft iemand ook deze ervaring ?Ik herhaal wel dat het gaat om een moderne gashaard (die optimaal zuinig zou moeten zijn) en niet om een gasketel systeem (dat wellicht nog zuiniger zal zijn).

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

sorteer op :
Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
Nuttig

Beste,

Aangezien niemand het nodig vond om te reageren, wil ik wel mijn mening geven...

Zonder specialist ter zake te zijn en zonder ingewikkelde rendementsberekeningen denk ik dat u vooral een paar essentiële zaken moet in rekening nemen.

1) gashaarden zijn allesbehalve energie-efficiënt, zeker t.o.v. bv. condensatieketels op gas.
2) een groot deel van de warmte gaat verloren via het rookkanaal (veel meer dan bij condensatieketels).
3) in principe gaat (bijna) niets van met elektriciteit opgewekte warmte verloren: de elementen geven traag de opgeslagen warmte terug af. Het grootste energieverlies is bij de aanmaak van elektriciteit, dus vóór uw teller (vandaar o.m. de hogere kost per kW).

Ik denk dat u best eens de technische gegevens van uw haard naziet en zoekt naar info m.b.t. rendement. Wellicht vindt u daar een deel van de oorzaak...

Met vriendelijke groet,