laatst gewijzigd op: 03/07/2021

Rol van de syndicus in een gebouw

Vrijwel alle appartementsgebouwen hebben een syndicus die het gebouw in naam van de mede-eigenaars beheert. Geregeld ontstaat er discussie over de kosten die hij doorrekent. Zoals bij ons lid

Wanneer je mede-eigenaar bent in een gebouw, speelt de syndicus een belangrijke rol voor het beheer van het gebouw. Wanneer hij zijn taak niet naar behoren vervult, kun je hem ontslaan. Hoe pak je dat best aan?

Deel hier je ervaring of stel je vragen ivm het syndicus van je appartement.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2021

Nog een vraag mbt de Surfside kollaps in Florida onlangs. In Belgie wordt steeds vaker nieuwe appartementsgebouwen voorzien van ondergrondse garages en bergingen. Grond is tenslotte duur. Maar met de vaak vrij hoge grondwaterstanden en in de toekomst mogelijk hogere zeespiegel met alle gevolgen, zou het misschien niet denkbeeldig zijn dat ook bij ons deze vaker voorkomende ondergrondse constructies best regelmatig zouden moeten geinspecteerd worden. Vraag is of er hiervoor voldoende wetgeving bestaat in Belgie en indien niet, of we hier stilaan moeten beginnen denken ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/07/2021

Ik heb geen ervaring te delen maar wel een paar vragen. Wij zochten enige tijd een bestaand appartement te kopen maar hebben uiteindelijk voor een koop op plan gekozen omdat we bij de bestaande appartementen steeds moesten vaststellen dat ondanks Syndicus, nergens onderhoudsplannen op lange termijn bestaan en dus ook geen provisies hiervoor aangelegd wordt. Maw als je een 2ehands appartement koopt, heb je steeds een groot vraagteken mbt welke nakende kosten op je afkomt mbt grote kosten naarmate gebouw ouder wordt. In Zweden bv zijn onderhoudsplannen v minimum 25 jaar verplicht, en er wordt gepland voor water/afvoer vernieuwing elke 35j, vensters rond 60-70j, elektriciteit rond 70 j etc. Mits inspecties wordt de uitvoering dan meer in detail vastgelegd. Resultaat is dat er fondsen meestal voorzien zijn en dat je als 2de koper weet dat de staat v/h gebouw steeds OK zal zijn en dat niet alles uitgeleefd wordt. Waarom kan dat niet in Belgie ook ?