laatst gewijzigd op: 20/10/2021

Aandampen van het glas van ramen aan de buitenkant

Hallo allemaal,

 

Ik heb in dec 2020 nieuwe pvc ramen  laten steken met een isolatiewaarde van 1,0 voor het glas.

Regematig zijn de glazen aan de buitenkant van het glas aangedampt.Dit verschijnsel is niet in de hoeken van het glas.

 

Is dit normaal?

 

groeten,

 

Robert Van Camp

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021

ik heb hetzelfde

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/09/2021

Beste Robert, dat het raam aan de buitenzijde aandampt, betekent dat het raam zeer goed isoleert.

Condensatie treedt op wanneer de temperatuur plaatselijk zo laag wordt dat de lucht niet langer alle aanwezige vocht kan vasthouden. Een raam zal ’s nachts afkoelen en warmte uitstralen naar de omgeving en ook de hemel. De omgeving straalt zelf ook warmte terug. Bij open hemel echter is de stralingstemperatuur een pak lager. En dus zal het raam gaan afkoelen. Dit fenomeen noemen we onderkoeling.
Dit is hetzelfde fenomeen dat ervoor zorgt dat je ochtenddauw hebt op het gras, maar niet op het gras onder een boom. Of nog waarom een autoruit aangevroren is wanneer je die in open lucht parkeert, maar niet wanneer die onder een carport staat. Is het ’s nachts bewolkt, dan zal het raam waarschijnlijk niet zijn aangedampt ’s ochtends. Want ook de wolken schermen het glas af van de veel koudere open hemel.

Dat het raam dus aan de buitenkant aandampt, is een bewijs van het feit dat het hoogrendementsglas goed werkt. Je kunt hier weinig aan doen, behalve boven het raam een afdakje plaatsen dat het raam dus een stuk afschermt van de open hemel (net zoals de boom het gras afschermt van de open hemel waardoor daar geen dauw optreedt).

Aan de randen van het glas zal het raam niet aandampen, omdat daar de afstandshouders in het glas zitten zoals hier al geschreven werd. Dit zijn kleine koudebrugjes waardoor er daar meer warmte van binnen naar buiten stroomt. En dus is het glas daar plaatselijk warmer. Bij goede thermische afstandshouders is dit effect echter beperkt, en zal dus enkel in de hoeken waar door de geometrie plaatselijk meer afstandshouder aanwezig is, het glas voldoende worden opgewarmd om geen condens te krijgen. Dus als je enkel geen condens hebt in de hoeken, wil dat zeggen dat ook de afstandshouders in het glas van goede kwaliteit zijn.  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021

wij hebben hetzelfde fenomeen met driedubbel glas...

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021

en aandampen binnen , dubbel glas, pvc ramen , is dat normaal? Hoe ontstaat het ?wij verluchten regelmatig, binnen temperatuur : 20,6 gr;

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/09/2021
, Gereageerd:

Zelfde maar omgekeerd: koud glas aan binnenkant, dus condensatie op dat koude oppervlak. Slechte isolatie in principe. Is het op 1 raam of op alle ramen. Indien op 1 raam, dan is er misschien een probleem met dat raam. Barst ofzo in glas of kozijn, waardoor je dubbel glas niet meer vacuum is tussen de 2 panelen.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021
Nuttig

U beschikt over een goed werkend dubbel superisoglas

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021

Wij hebben dit ook, vooral aan de ramen die naar het noorden zijn gericht. En inderdaad! De correcte uitleg staat in de vorige reactie.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021
Nuttig

door de hoge isolatiewaarde van het glas zal de buitenzijde van het glas koud zijn, waardoor bij koud weer (voor s morgens bvb) het vocht (dauw) zal aanslaan op het raam.
aan de omranding is dit niet zo, gezien de isolatiewaarde door de spacer daar lager ligt dan in het midden van het glas
is compleet normaal