laatst gewijzigd op: 20/09/2021

Coronavirus

De wereld kampt momenteel met een COVID-19-pandemie.

Stel hier al je vragen of deel je ervaringen omtrent deze ziekte.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

274 reacties

sorteer op :
zie vorige reacties

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020

Toen ik mijn stoffen mondmasker geschonken door de regering ging afhalen bij de apotheker, werd ik geïnformeerd dat dit mondmasker 30 wasbeurten aankon indien gewassen volgens voorschrift : wassen aan 30° C, goed spoelen en na drogen nog 3 dagen laten liggen alvorens opnieuw te gebruiken.
Die 30°C lijken mij niet onlogisch, want ik denk, zo op het zicht, dat de buitenstof synthetisch weefsel is en de binnenstof licht opgeruwd breisel. Wellicht is dit de reden waarom men dit masker na wassen pas na 3 dagen opnieuw mag gebruiken.
Voor zover gekend overleeft het covid-19 virus maximaal 72 uur. En dus is het mondmasker opnieuw veilig voor gebruik. Toch?
Indien het correct is dat het covid-19 virus maximaal 72 uur kan overleven zonder contact met menselijke of dierlijke cellen, dan vraag ik me af waarom niet wasbare maskers ( zoals bv. de klassieke chirurgische) voor particulier gebruik niet na 3 dagen opnieuw gebruikt kunnen worden. Met richtlijnen zoals in uw TA dossier beschreven zal het op hygiënisch vlak wel super in orde zijn, maar wat een afvalberg brengt dit met zich mee. Amper een paar geleden moest de consument gesommeerd worden om de afvalberg te verkleinen. Allicht wordt dit dan weer voer voor een volgende campagne.
Is het dus echt wel absoluut nodig om per dag zoveel maskers weg te werpen?
Kan daar niet in gerecycled worden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Nu maak je me toch wat ongerust Jacques.
Heb de mijne handgewassen en laten drogen op een prima wasrek gekocht in de aldi van de sint-Denijsestraat in Kortrijk.
Maar ik moet je waarschijnlijk niet vertellen hoe rap die droog was met de hitte van tegenwoordig.
Om een lang verhaal kort te maken, ik deed die 24 u ipv 72 u later aan toen ik boterhamworst kocht bij slager Luc. (steun liever lokale slager dan renmans) En daar stond veel volk. Van contact tracing bij de slager is nog geen sprake. Als dat maar goed afgelopen is.

Wat de afvalberg betreft, dacht ik - ik weet, het is misschien een gek idee - om sommige maskers te recycleren als hygienisch verband.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Bij ons op 't werk niet verplicht. Heb het er moeilijk mee maar wat doe je eraan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Vind dit zeer eigenaardig. Kan je voldoende afstand houden van je collega's? min. 1,5m? Zoniet, is een mondmasker verplicht. Kan de firma geen veiligheid garanderen qua afstand of mondmasker, dien je zelfs thuis te blijven, zo dacht ik dat het medegedeeld werd. Ik zou hierover eens goed informeren als ik van u was. Volgens mij is dit tegen de regels.

werk.belgie.be/.../Generiekegids_light.pdf

werk.belgie.be/.../veilig-aan-het-werk-tijdens-de-coronacrisis-generieke-gids-versie-2-en

https://werk.belgie.be/nl

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Het oorspronkelijke opzet van de lock-down was om de piek af te vlakken zodat de intensive care units niet zouden overrompeld worden. Dat is geslaagd. Mensen worden nog wel besmet maar veel minder ernstig ziek want in de zomer hebben we meer vitamine D. Waarom dan nu de teugels wat meer lossen zodat er groepsimmuniteit ontstaat want anders ga je naar een tweede zware piek in het griepseizoen. Op een vaccin is het nog minstens 1 jaar wachten. Zet daarom niet alleen in op besmetting voorkomen maar ook op verhogen van de weerstand door vitamine D verstrekking door de overheid en op omkeren van insulineresistentie. Zo vermijdt je ARDS dé hoofdoorzaak van covid19 sterfte.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2020

Welke mondmaskers zijn de beste prijs-kwaliteit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Moet het niet zijn : de beste kwaliteit, Tessa ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2020

Welke mondmaskers zijn de beste prijs-kwaliteit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Zie vorige vraag.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/06/2020

Het is frappant hoe dom mensen kunnen reageren ! Ze zien het COVID-19 al snel als iets politiek , waarom mag dit niet en waarom dat niet ... Ik kan je als hulpverlener van 1 ding 100 procent zekerheid verschaffen ! Het virus discrimineert niet , het ziet ons allemaal even graag . Het heeft liefst dat je dichtbij komt , of dat je veel dingen aanraakt ... Want het virus is lui ... Dus hou afstand en was je handen , blijf met je handen af van wat je niet echt moet aanraken , ook niet aan plaatsen op je lichaam die een toegangspoort kunnen zijn voor het virus... Vb je gezicht , neus , mond , ogen... Zorg dat als dit niet mogelijk is dat je een masker draagt om anderen e beschermen en een FFP 2 om jezelf beter te beschermen ... Draag het correct , ook je neus hoort IN dat masker en niet erboven . En even een sigaretje nee spijtig ... Kan NIET , En desinfecteer de plaatsen , of was de plaatsen die je hebt aangeraakt ... Dat is de basis en niks anders ... Zo moeilijk kan dat niet zijn , maar als ik het haantjes en kippe gedrag zie van zowel jongeren als ouderen en alles er tussen in en het gedrag van bezoekers en rokers ... Dan denk ik stop met applaudisseren voor de zorg sector want jullie menen het toch niet ... Ook het tot agressieve gedrag af bij de ingang van winkels tegen de mensen die alles in goede banen moeten leiden vind ik dikwijls beneden alle pijl en altijd heel egoïstisch!

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

Prachtig Bart, hopelijk gaan nu vele ogen open
Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Dat er momenteel zulke draconische maatregelen zijn komt mede door personen zoals u die altijd zullen vinden dat het nooit streng genoeg is en moet gehandhaafd worden tot er een vaccin is ( ook al is dit in 2023 ) . Er heerst zo een mentaliteit van : ik moet het een ganse dag dragen , wel dan iedereen ook ! Ben je bang , onzeker , ongerust : wel , zet dan twee mondmaskers boven elkaar op maar stop met voor anderen te beslissen .

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

bedankt om rekening te houden met anderen, hopelijk besmet je me niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Dit vind ik mooi gesproken. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Sinds de uitbraak heb ik onmiddellijk een masker gedragen en afstand gehouden. Ook tegen mijn moeder (op leeftijd) heb ik gehamerd dat ze dit moet blijven doen. Tot op vandaag doen we dit nog altijd en zelfs als ik bij haar op bezoek kom of met haar in de wagen zit om boodschappen te doen, verplichten wij onszelf om maskers te dragen. Dit is onze verantwoordelijk tegenover de maatschappij maar zoals gezegd: velen vegen hun voeten eraan. Dat maakt het zo jammer en kan de virus sneller wegsmelten. Toch heb ik ook problemen met de mondmaskers. Testaankoop geeft een duidelijke uitleg maar zoals bij andere testen, zetten ze geen merken erbij of wat dan ook. Hoe weet ik dan of ik een juiste chirurgische masker heb aangekocht. Testaankoop blijft met hun testen hier zeer vaag over....

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/07/2020
, Gereageerd:

e gewone man in de straat krijgt GEEN chirurgische mondmaskers. ie zijn voorbehouden voor... medisch personeel.
Elke doek, sjaal etc is even effectief als de mondmaskers die je kunt kopen.
En dikwijls veel beter uit te wassen. ;-)
Met de mondmaskers voorkom (in beperkte mate) je dat je anderen besmet.
Het beschermd JOU niet. Eens het airborn is dringt het in alles door.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Wil je hiermee zeggen, Patrick, dat de overheid ons als het ware op zelfmoordmissie stuurt, telkens we boterhamworst bij de lokale slager willen kopen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/06/2020

Welke mondmaskers zijn de beste?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Gisteren vernam ik via de radio dat testaankoop de test gedaan heeft van verschillende maskers waaronder deze van de regering bestelt via een Luxemburgse firma. Maa r zijn deze ook getest op het zilver dat in de stof verwerkt zit? Op radio 2 hoorde ik onze toxicoloog Professor TYTGAT spreken dat deze bij het veelvuldig wassen zouden vrijkomen en dit zou niet ideaal zijn.
Hoe gevaarlijk is dat voor de gezondheid.?

En waarom mag deze firma afwijken van het lastenboek waarin vermeld staat dat ze moeten gewassen worden op 60 graden?

Wij moeten als burgers de belgische economie steunen door bij hen te kopen en de regering koopt mondmaskers bij een buitenlandse firma ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Professor TYTGAT ???
Breek me de bek niet open, Vanbegin.
Had radio 2 zich de moeite getroost om die charlatan te background checken, hadden ze hem nooit in hun programma toe te laten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2020

Dag testaankoop.
Er werd heel wat onzin verkocht omtrent 2e verblijven. Hoe zit het nu met een financiële compensatie? Tot op heden mocht ik geen euro ontvangen. Ik woon in een kast van een kasteel in Keerbergen en bezit een penthouse in Knokke Zoete als 2e verblijf. Maar wat met mijn villa met zwembad aan de côté d azzurrrre ? En kan ik ook compensatie krijgen voor mijn appartementsblok in Malaga en mijn 28ha bouwgrond in de residentiële wijk villa fiorito in Buenos Aires? Ik gaf net voor corona opdracht om een optrekje te bouwen in het midden van mijn plantages in Zuid-Afrika ook en vermits de opdracht getekend werd op 7 januari meen ik juridisch recht te hebben op een vergoeding. De ruwbouw staat er.
Graag jullie mening

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2020

Mondmaskers koop je in een apotheek. Dan ben je zeker van de kwaliteit. Wij (apothekers) geven wetenschappelijk onderbouwd advies, maar de overheid mag ook iets doen. Let op! Wij bepalen de prijs niet! En verdienen er niets op! De prijzen zijn veel te hoog! Maar laat u niet misleiden door goedkope supermarkt brol en betaal liever iets meer voor een betrouwbaar en door farmaceutische firma s getest materiaal. Zij zijn de enige die betrouwbare testen kunnen doen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Als de vos de passie preekt, boer let op je canards.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2020

Bien le bonjour à l'équipe Test Achats, et merci pour votre travail effectué. Je suis en parfait accord avec une imposition d'un prix maximum pour les masques. Si la France ou d'autres pays peuvent le faire, je ne comprends pas pourquoi ce ne serait pas le cas de la Belgique. De plus, il est vrai que j'attends toujours celui qui a été promis en pharmacie par la Belgique. Par ailleurs je finis par douter des compétences (même commerciales) des ministères (ou autres) en charge des commandes de maques, car je viens encore de lire qu'une nouvelle commande serait à nouveau non conforme ! Devront-nous attendre que la pandémie soit terminée ? Très bonnes journée. D.H.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2020

Masquons-nous pour nous protéger les uns les autres!
Mon masque simple protège les autres.
Donc les autres doivent porter un masque pour me protéger.
Etant donné que plusieurs personnes ne portent pas de masque,
je suis obligé de porter un FFP2 pour me protéger aussi moi-même!
MON MASQUE PROTEGE L'AUTRE.
RESPECTONS-NOUS & MASQUONS-NOUS!
(Ces consignes son plus importantes que d'apprendre à bien mettre son masque)

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/06/2020

Ik heb een mail in mijn box gehad, waarin aangehaald word dat er in verschillende handels zaken (limburg) ontsmettingen gebeuren met aangelengde producten dus geen minimum van 70% alcohol. misschien is het fake nieuws dat er met fake producten word ontsmet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Duistere krachten zijn aan het werk. Fake News gaat tegenwoordig zeer ver. Een lokale krant van Lovenjoel verklaarde in haar editie van 1/4/2019 dat jagers enkel met een roze tweeloop mogen schieten. Dit bleek achteraf niet te kloppen. Jagers waren niet tevreden, maar ook de lokale LGBTQ-beweging was niet tevreden. Waarom ligt roze nog steeds gevoelig.
Opletten, een gevaarlijke wereld daarbuiten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Moh is da fake news? Bedankt voor de info Voetstaps. Ik ga terstond mijn geweer ter hand pakken en mijne loop ne keer goed onder handen nemen

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Beste Robert.
Bedankt om dit aan te klagen. Ik hoop van harte dat dit fake news is. Met de gezondheid mag niet gesjacherd worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2020

Op t werk moeten we alle oppervlakken, deurklinken enz grondig ontsmetten. Heb die verstuivers en hun label eens grondig gelezen en tot mijn verbazing stond er op vermeld, dat deze puur bacteriële ontsmetting is, terwijl corona een virus is...Heeft dat eigenlijk dan wel nut allemaal?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Niets van aantrekken Annita. Gewoon gaan met die banaan! Uw ontsmettingsmiddel is bacterieel en die eten het liefst van al kleine virusjes

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Beste Jean Dupuis.
Ik besef terdege dat mijn opmerking van secundair belang is.
Maar is de uitdrukking niet : "gaan met die framboos"?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Meneer van steenbrugge, u kan wel eens gelijk hebben. Ik kan het helaas niet onmiddellijk verifiëren want ik heb geen internet

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Toeval wil dat ik omtrent dit onderwerp mijn doctoraat heb geschreven. Raar maar waar is dit een onderwerp met een lange voorgeschiedenis en moet het gezegd zijn een grote gevoeligheid. In de vroege tot late middeleeuwen was er enkel sprake van 'gaen mett die fraembose'. Etymologisch valt dit te verklaren. De framboos, ook bezongen door de minnestreel, was het symbool van energie en doorzettingsvermogen. Vanaf de renaissance en zeker vanaf de nieuwe tijd kwam Europa in contact met andere werelddelen. De banaan begon aan een stijle opmars. De framboos raakte zowaar in verdrukking in het moedercontinent. In het schipperskwartier in Amsterdam spraken de matrozen steeds vaker over Gaan met die banaan, wat toenertijd een vulgaire connotatie had. Vandaar spreidde de uitrdrukking gaan met die banaan als een lopend vuurtje. Ook onder de Afrikaner in Zuid-Afrika is deze zegswijze bijzonder populair geworden. Het doodsvonnis van de framboos was getekend.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2020

Kunnen jullie ook nagaan, hoeveel supermarkten hun prijzen ongehoord de hoogte in gejaagd hebben tijdens de lockdown? Als voorbeeld waren de aardappelen die ik normaal aan 2,95 euro voor 2,5kg kocht bij Carrefour (Gr Stwg) plots opgeslagen naar 4,99 Euro en dat terwijl de berichten in het nieuws verschenen dat aardappelen op de velden bleven liggen en de prijs gezakt was naar 1 Euro voor 1.000 Kg... Maar het zijn niet de aardappelen, alle groenten zijn plots 3 tot 4 keer zo duur en ingeblikte groenten ook. Ik ben niet de enige die klaagt dat mijn rekening plots 3x het bedrag is, wat ik vroeger betaalde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Lieve Lilith.
Terechte opmerking.
Pure schande dat ze in deze tijden van rampspoed de rechtgeaarde consument zo bij de bok zetten

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

Ik kan het niet begrijpen dat er nog mensen zijn die on- line middelen kopen tegen eender welke kwaal. Zij zijn de oorzaak van de bloei van de criminelen.
Zo gezond mogelijke voeding met mate en weinig of geen suiker en schadelijke vetten. Bewegen zonder overdrijven.
Tot slot vertrouwen in de wetenschap.
Jozef

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Beste Jozef. Er zijn hier heel wat lieden die enorm veel weten en hun opgedane kennis met ons willen delen. Maar ik zag het nimmer zo éloquent geformuleerd. Gefeliciteerd en dank voor de tips!

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Dikke 2

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2020

Hier staat dat de maskers met ademventiel beschermen zowel bij het in- en uitademen. Ik wil dus zoveel mogelijk zelf zo een masker dragen, wil mijzelf ook beschermen tegen besmetitting, niet enkel tegen anderen besmetten. In het ziekenhuis in Mechelen wordt er gesschreven op hun site, dat de FFP2 en FFP3 maskers met ademventiel niet beschermen bij het uitademen! Dit is wel liegen en de mensen voor de zot houden. Geen voorraad? Je kan ze eenvoudig online bestellen, met keurmerk en alles! Wat betekent dit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Birgit, klapt ter mij niet van. Het ziekenhuis in Mechelen, daar is het laatste woord nog niet over gezegd hoor.... Gewoon doen! Als we online kopen al niet meer mogen vertrouwen dan mag de laatste voor mijn part het licht uitdoen hoor. Houdu

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2020

Hier staat dat de maskers met ademventiel beschermen zowel bij het in- en uitademen. Ik wil dus zoveel mogelijk zelf zo een masker dragen, wil mijzelf ook beschermen tegen besmetitting, niet enkel tegen anderen besmetten. In het ziekenhuis in Mechelen wordt er gesschreven op hun site, dat de FFP2 en FFP3 maskers met ademventiel niet beschermen bij het uitademen! Dit is wel liegen en de mensen voor de zot houden. Geen voorraad? Je kan ze eenvoudig online bestellen, met keurmerk en alles! Wat betekent dit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2020

Hallo, hier staat duidelijk dat de FFP2 en FFP3 maskers met een ademventiel zowel bij het in- en uitdamen beschermen. Maar bijvoorbeeld op de site van het ziekenhuis in Mechelen, wordt er gezegd, dat die enkel bij het inademen beschermen, en dat de uitgeademde lucht dan niet gefiltreerd is. Dit is niet correct dan. Zij verbieden zelfs patienten deze maskers op te zetten. Maar sorry ervoor, ik als gewone burger wil mijzelf ook beschermen tegen besmetting, niet enkel om anderen niet te besmetten! Dit is heel erg. En zogezegd gene maskers voorradig, maar je kan ze geoon online bestellen, en met de nodige goedkeuring

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/05/2020

Ik begrijp niet waarom het niet verplicht is mondmasker te dragen in de winkels!!??

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/06/2020
, Gereageerd:

Beste Christine, Als consumerende consument deel ik jouw bezorgdheid. Een tranendal is het, Het besef dat er met levens wordt gespeeld, dringt maar niet door. Telkens ik de winkel met een kar binnenga, trillen mijn handen als een espenblad, zweet parelt van mijn voorhoofd en vraag ik mij luidop af: Waarom?, waarom toch?! Ik verkies daarom enkel een cornetto van de ijskar te eten.