laatst gewijzigd op: 29/04/2016

infrarood sauna

De verkoop van infrarood sauna's stijgt sterk.
Via de websites van de verschillende leveranciers krijg je zeer tegenstrijdige adviezen over het gebruik van lange- of kortegolf stralers.
Wat is vanuit medisch standpunt meest aangewezen? Wat zijn de ervaringen van gebruikers?
6609 keer bekeken 7 reacties 1 likes

Meld je aan om toegang te krijgen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2016

Het is inderdaad een hele zoektocht. Op internet zijn zo veel tegenstrijdige dingen te vinden, dat wij op den duur door het bos de bomen niet meer zagen. 

Uiteindelijk toch eens ten rade gegaan bij de huisarts, en zo toch al wat informatie verkregen. Ik had die korte golf nodig zei hij, of zoals hier boven staat: een full spectrum cabine. 

Op verschillende fora beginnen lezen, en daar kwam ook Supersauna het best naar voor. Dan toch eens tot aan de winkel gegaan en ook eens uitgetest daar. Niet getwijfeld en meteen daar besteld. Wij waren daar op de opendeurdag en waren 2 mensen vor ons die ook meteen kochten, wat ons toch ook meteen geruststelde.

Nu de sauna ongeveer 2 maand in gebruik en werkt echt ontspannend. Mijn reumapijnen zijn ook een stuk minder als ik eruit kom, dus ik ben er toch tevreden van. Ik heb het alvast aan vrienden en familie aangeraden

Frederiek

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2015

Bedankt voor de uitgebreide uitleg hier. Zelf heb ik onlangs ook een infrarood sauna aangeschaft op aanraden van mijn kinesist. Volgens hem was die full spectrum straler belangrijk omdat die het diepst gaat, wat wel belangrijk is voor mijn fibromyalgie. Uiteindelijk ben ik ook bij supersauna uitgekomen. Ze hebben ook een winkel in Roeselare, wat voor mij wel makkelijk is. Qua prijs kwam ik ook een stuk goedkoper uit dan ik eerst dacht.

De cabine heb ik nu een aantal weken en ik heb duidelijk minder pijn! Ik kan nu al niet meer zonder. Mijn beste investering sinds jaren!

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/04/2013

Ik had eigenlijk hetzelfde probleem, welke stralers zijn het beste? En er zijn zoveel aanbieders. Uiteindelijk heb ik verschillende aanbieders bezocht en ben ik geslaagd bij SuperSauna in Antwerpen. Zei konden mijn drie verschillende infrarood type stralers in leveren in 1 cabine.

Dat bevalt eigenlijk heel erg goed, ik heb in de achterwand 1 full spectrum en 1 normale straler zitten. Ik gebruik de cabine 30 min. per keer . Dan ga ik 10 min. voor de full spectrum zitten, als ik er langer voor zit vindt ik hem te heet worden. Daarna neem ik plaats voor de normale straler. De laatste 10 min. ga ik voor de carbon straler zitten. Het fijne van deze straler (zit in zijpaneel) is dat hij heel fijn is voor mijn schouders en rug. De carbon straler is breder en hoger en behandeld daardoor een ander gedeelte van mijn lichaam.

Bij mij en mijn vrouw werkt het echt heel goed, ik heb last van mijn rug en mijn vrouw heeft last van reuma, we hadden hem eigenlijk veel eerder moeten kopen. In totaal met alle opties hebben we er ongeveer 1400 euro voor betaald incl. levering aan huis.

succes met jullie zoektocht!

groeten,

Jan

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/12/2012

beste vdhj, zeer intressant wat u deze week schreef! Kunt U ook zeggen hoe je zeker bent dat je een kwalitatieve full spectrum cabine koopt voor een correcte prijs ? Waar moet je opletten. Dank rine

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/12/2012


Enkel infraroodgolven tussen 4000 en 16000 nanometer hebben een therapeutische werking op het menselijk lichaam (‘deep level therapy’), waarvan de piek op 9400 nanometer ligt. Alles wat onder de 4000 nanometer ligt, werkt uitsluitend als oppervlaktewarming, medisch omschreven als perifere opwarming. (‘peripheral warming’)
Langegolf infraroodstralen van 7.080 nm dringen slechts 1/10 mm in onze huid binnen en zijn daarom veilig voor zowel jonge als oudere mensen. In onze huid brengen ze de microscopisch kleine watermoleculen in beweging, waardoor warmte ontstaat. Het lichaam zorgt er zelf voor dat deze warmte diep in het lichaam wordt gestuurd, waardoor het sneller, efficiënter, beter én vooral veiliger opwarmt (deep level therapy tot 3.5cm)). Als gevolg daarvan versnelt de bloedcirculatie in het gehele lichaam en verbetert ons celmetabolisme.
De helende werking vertaalt zich in een afname van pijn aan de spieren, gewrichten of zelfs organen. De lang golf infrarood energie die dus enkel op deze manier in ons lichaam binnenkomt, stimuleert het immuunsysteem, geeft impulsen aan het cel vernieuwingsproces, biedt een heilzame ondersteuning bij medische klachten en verbetert de bloeddoorstroming zodat we sterk, gezond en energiek blijven.

IR-A straling wordt voornamelijk gebruikt voor kortstondige, lokale behandelingen van acute aandoeningen.
IR-A straling situeert zich rond de 750-1500 nanometer en heeft volgende kenmerken wanneer het op het menselijk lichaam wordt gestraald: (zowel bij
toepassing in IR-A infraroodcabines, full spectrum IR-cabines, of als stand-alone IR-A stralingselement)

- de te behandelen zone moet rechtstreeks bestraald worden.
- penetrante indringdiepte van 4 à 5mm
- diffuseert niet in het lichaam
- brengt zijn energie over in vaste materialen zoals het vet- en spierweefsel dat wordt bestraald
- creëert in de zone die wordt bestraald een bloedvatverwijding, waardoor uitsluitend in die zone ook een betere bloedtoevoer ontstaat en de daarmee gepaard gaande pijndemping. (althans gedurende de tijd van de bestraling)
- wordt niet langer dan 10-15min gebruikt (een langer gebruik verhoogt het risico op hittekrampen, hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, desoriëntatie, stuipen, flauwvallen, bewusteloosheid of verstoorde ademhaling.)
- wordt afgeraden bij ouderen, kinderen en jonge kinderen, obesen en personen met chronische medische klachten.
- is net zoals bij de klassieke sauna belastend voor het hart

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/10/2009

Wetenschap over infrarood
Infrarood warmte werkt, dat wisten de Romeinen 2000 jaar geleden al. Alhoewel men geen kennis had van langegolf, middengolf of kortegolf infrarood (IR-C, IR-B en IR-A) gebruikte men gloeiende kolen en stenen in een Lankonium. Dit was meestal een ronde kamer met muren van marmer. In het midden van de ruimte was een bassin voor de gloeinde kolen en stenen. Om dit bassin stonden banken waar men zich kon ontspannen en genieten van de warmte. Goed voor het spierstelsel maar ook preventief tegen spierspanningen en reumatische aandoeningen. Gezien de kerntemperatuur van de steenkolen paste men toen al een volledig infraroodspectrum toe, bestaande uit dezelfde golflengten die ook in onze infraroodcabine's worden toegepast, met de fullspectrum infrarood stralers. U komt deze drie golflengten overigens meerdere malen tegen zoals bijvoorbeeld: de zon, open haard, gloeiende kolen, de Philips Infraphil - beter bekend als de 'rode lamp', enz.

Gezien de populariteit van de infrarood cabine is er momenteel een zee aan informatie beschikbaar. De objectiviteit en de vakkennis van vele aanbieders is vaak tegenstrijdig.

Bij veel concumenten onstaan echter de volgende vragen: Welke infraroodstralers zijn nu het beste? Waarom zegt het ene bedrijf dat de kortegolf infraroodstraler (IR-A) gevaarlijk is en een ander bedrijf dat dit pas de échte infraroodstraler is? Waarom zegt het ene bedrijf dat je een bril moet opzetten, terwijl de ander beweert dat dit absolute onzin is? Waarom wordt er door veel bedrijven gezegd dat langegolf infrarood (IR-C) beter en veiliger is? Is het waar dat je onderhuidse verbrandingen kan krijgen?

Wat zeggen de wetenschappers? Het lijkt misschien ingewikkeld maar dat is het niet. De natuurkundige en fysiologische eigenschappen zijn heel makkelijk te begrijpen zolang u maar de juiste informatie krijgt.

We zullen beginnen de meest gehoorde fabels over infraroodstralers: kortegolf (IR-A), middengolf (IR-B) en langegold (IR-C) uit de wereld te helpen.

Vraag: Moet je bij gebruik van een volledig spectrum straler (met een gedeelte kortegolf) een speciale bril dragen? Antwoord: Fabel, in de wereld geholpen door leveranciers die graag iets anders willen verkopen. Het onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeks instituut Seibersdorf uit Oostenrijk heeft recentelijk (Maart 2006) onder leiding van Dr. Karl Schulmeister en Dr. Georg Vees, onderzocht of er mogelijk gevaren kleven aan het gebruik van de volledig-infraroodspectrum stralers bestaande uit 20% kortegolf, 60% middengolf en 20% langegolf. Citaat: "De stralingssterkte van deze straler ligt ver onder de ICNIRP (ICNIRP = Guidelines on Limits of Exposure for Broad-band Incoherent Optical Radiation) grenswaarde, hierdoor is een thermische beschadiging van het hoornvlies bij het menselijk oog ook na het lang staren in de straler onmogelijk. Uitlatingen zoals, "IR-A stralers zijn gevaarlijk voor de ogen", zijn ongegrond, onjuist, en jammer genoeg door sommigen overgenomen zonder zich te baseren op diepgaand onderzoek".

Vraag: Wat is het verschil tussen kortegolf en langegolf infrarood straling? Antwoord: Allereerst moeten we een misverstand uit de wereld helpen: een straler welke voor 100% uit kortegolf (IR-A) bestaat wordt namelijk NIET toegepast in de saunabouw. In de volksmond wordt de term echter wel gebruikt. In werkelijkheid spreken we van een volledig spectrum infraroodstraler als deze uit 20% IR-A (kortegolf) 60% IR-B (middengolf) en 20% IR-C (langegolf) bestaat. Hoe hoger de frequentie, des te korter de golflengte, hoe meer energie. Kortegolf zal dus sneller de warmte op ons lichaam overbrengen. Bij een langegolf straler wordt hoofdzakelijk de lucht verwarmt welke weer het lichaam verwarmd. De indringdiepte is 0,1mm, oftewel één tiende millimeter. Bij een combinatiestraler met 20% kortegolf is dit 4 a 5 millimeter. De therapeutische werking op spieren en gewrichten is groter bij het gebruik van de combinatie infraroodstraler oftewel volledig spectrumstraler genoemd.

Infrarood - A / kortegolf
Golflengte 780 - 1400 nm
Indringdiepte ca. 4 - 5 mm

Infrarood - B / middengolf
Golflengte 1400 -3000 nm
Indringdiepte ca. 0,5 mm

Infrarood - C / langegolf
Golflengte meer als 3000nm
Indringdiepte ca. 0,1 mm

Men onderscheidt drie golflengten, elke golflengte heeft een andere werking. Hoe korter de golflengte des te dieper de indringdiepte in de huid. Langegolf IR-C wordt door veel apparaten uitgestraald zoals een strijkijzer, saunaoven, en b.v. de ouderwetse badkamerstraler. De kortegolflengte IR-A en middengolf IR-B wordt alleen door moderne infraroodstralers afgegeven.

Bij langegolf infraroodcabine's spreken we liever over warmtecabine's. Indien we het hebben over dieptewarmte dan spreken we over infraroodstralers met een IR-A aandeel. U kunt een infraroodstraler eenvoudig herkennen indien een straler geen licht geeft is het altijd een langegolfstraler, dit kan een metalen of een keramisch element zijn, alsmede een plaatstraler. De volledig spectrumstraler herkent u indien deze licht afgeeft.

Volgens sommige aanbieders op het internet zijn er besprekingen gaande tussen overheidsinstanties, de Norm commissie en fabrikanten. Men beweert dat een infraroodstraler met een gedeelte kortegolf binnenkort niet meer mag worden toegepast. Is dit juist?
Navraag bij het NEN te Delft, (www.nen.nl) Nederlands centrum voor normalisatie aangaande veiligheid, gezondheid, milieu en innovatie, levert het overtuigende bewijs dat dit verhaal verzonnen is en niet op waarheid berust.

Er zijn geen besprekingen gaande over infraroodstralers. Tevens is er is geen Normcommissie die beperkingen voor het gebruik van infraroodstralers in het leven heeft geroepen.

Bovenstaande grafiek is ontleend van Philips, u kunt deze downloaden als .pdf file
Hier kunt U duidelijk de indringdieptes zien, bij de langegolf infraroodcabine's is dit slechts 0,1mm.

Met langegolfstralers kunnen we niet spreken over dieptewarmte.
Het woord dieptewarmte is alleen van toepassing bij het gebruik van infraroodstralers met een aandeel IR-A oftewel kortegolf infrarood.

Bron: Sauna und Baderpraxis
Prof. Dr. med. Eberhard Conradi. Direktor der Physikalische Medizin der Charite Humbold Universität Berlin (D).


Dr. Martin Mittwede en Dr. Karl Otto Jacob:
Kortegolf infrarood (IR-A) straling heeft als grootste voordeel dat deze 40 a 50 keer zo diep in de huid dringt dan het langegolf infrarood (IR-C). Hierdoor wordt direct de sterk doorbloede subkutis bereikt.

Dr. nat. Eduard Wolf (Mikrobioloog):
Infrarood A heeft de grootste dieptewerking, daar het overwegend het gedeelte van de huid doordringt zonder het te overhitten. Bij het gebruik van Infrarood C en B wordt door de huid een te grote ondoordringbare barrière opgeworpen en heeft hierdoor geen dieptewerking.

Dr. Christian Kobau, Arts, en psycholoog:
Ik beveel de dieptewarmte aan voor stressafbouw, alsmede spierontspanning, griep infecties, longzwakte, cellulitis, burn out, overspannenheid en overbelasting. Dieptewarmte ondersteunt het ontslakken van het lichaam, en versterkt het bindweefsel. Een wondermiddel tegen afvallen is het niet indien men gewicht wil verliezen dan is een combinatie van juiste voeding en beweging zeer belangrijk. Bijwerkingen op welke wijze dan ook zijn mij tot op heden onbekend.

Adreas Fuhrman Fysiotherapeut:

Alleen met volledig spectrumstralers wordt een effectieve dieptewerking verkregen die voor een juiste behandeling in therapeutisch opzicht nodig is.

Dr. Karl Schulmeister en Dr. Georg Vees van het

onafhankelijk wetenschappelijk Universiteit research instituut SEIBERSDORF uit Oostenrijk:
Over langegolf (IR-C) : De indringdiepte blijft over het gehele gebied vanwege de zeer sterke waterabsorptie ver onder de 1mm, omdat de stralingsenergie bij huid en ogen direct aan de oppervlakte wordt opgenomen. De meermaals gebruikte term "Dieptewarmte" is bij langegolfstralers (IR-C) vanuit bio natuurkundig of fysisch standpunt gezien niet waar te maken.

Welke infraroodstralen zijn het beste voor een infraroodcabine, korte of lange golven?

Bij een langegolf infraroodcabine spreken we liever over een warmtecabine. De langegolf infraroodstralers verwarmen de lucht welke weer het lichaam verwarmt. De atmosfeer in de cabine is vergelijkbaar met een sauna op lage temperatuur. Noodzakelijk is om de warmte in een cabine vast te houden door dubbelwandige panelen en de deur gesloten te houden om het dalen van de temperatuur te voorkomen.

Bij een infraroodcabine met volledig spectrum infraroodstralers kunt u direct na inschakeling in de cabine gaan. Voorverwarmen is niet nodig. U voelt onmiddellijk de weldadige werking. Een cabine met volledig spectrumstralers is volledig veilig. Al onze volledig spectrum infraroodcabine's hebben het Duitse TÜV keuringskenmerk, voor alle zekerheid en uw veiligheid!!

Infrarood dieptewarmte komt u elke dag tegen, niet alleen in een volledig spectrum infraroodcabine!

Infrarood C verwarmt het bovenste laagje van uw huid. Diepte werking wordt alleen met Infrarood A en Infrarood B bereikt. Met aangename resultaten, dieptewarmte activeert de cellen en bloedsomloop, verbetert de stofwisseling en zuurstofverzorging. Effecten die alleen worden bereikt in het volledige spectrum infrarood A-B- en C.

U komt dagelijks volledig spectrum Infrarood A - B en C tegen op verschillende manieren:

Volledig Spectrum infraroodstraler: de zon.
- gloeiende kolen, open haard, enz.
- warmte lampen voor pluimvee.

Infrarood B en C: Verschillende magnesiumoxide stralers, 97% C en 3%

B: badkamerwarmtestralers, terras en vorstbewakers.

Infrarood C: metaaloxide, keramische en vlakstralers, saunaovens, huishoudelijke apparaten zoals strijkijzer, föhn, bakoven, vloerverwarming, warm badwater, kruik gevuld met warm water.


MVG Kevin Hanssen

Laatste wijziging op 24/10/2009 13:25

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/02/2009

tja, nu we er enkele getest hebben wordt het nog moeilijker, Incoloy, Keramische straler, full spectrum of Carbon volvlakstraler, is er 1 onveilig bij voor de gezondheid? hoe kun je het type stralen testen? zoveel vragen, zo weinig antwoorden