laatst gewijzigd op: 09/05/2020

Koudgeperste sapjes in coronatijden

Graag zouden wij weten of het onderdompelen van koudgeperste sapjes in een ijsbad van 3000 bar elke besmetting met virussen of bacteriên uitsluit.

Hartelijk dank!

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Voedselveiligheid van onze community  Voeding & gezondheid .

reacties

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator

Het genetisch materiaal van coronavirussen is bedekt met een laag vet (de lipidelaag), waardoor ze gevoelig reageren op stoffen die vet oplossen zoals alcoholen, zeep of afwasmiddelen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze producten het virusoppervlak beschadigen en het virus inactief maken. Daarom raden we aan om groenten en fruit goed af te spoelen met water en zeep vooraleer ze te nuttigen. We weten nog niet op welke temperatuur het SARS-CoV2-virus geïnactiveerd wordt. Maar we weten dit wel voor andere virussen uit de familie van coronavirussen (MERS, SARS). Verhitten tot 60°C lijkt voldoende om dergelijke virussen te doden. 

Als je twijfels hebt over bepaalde groenten of fruit (omdat je vreest dat iemand erop geniest of gehoest heeft) die je rauw opeet en je meer zekerheid wil, kun je dus ofwel verhitten ofwel grondig spoelen met water (en als je helemaal op veilig wil spelen eventueel ook met zeep). Een andere optie is om het voedingsmiddel in kwestie niet onmiddellijk te consumeren, gezien het virus in de beste omstandigheden maar enkele dagen aanwezig blijft en de kans op besmetting via deze weg nog kleiner wordt hoe langer je wacht. Handen wassen bij het bereiden en algemene hygiëne in de keuken blijven het belangrijkst. ^An

User name
29/04/2020
F. JANSSENS , Gereageerd:

Aardbeien zijn zeer gezond maar hoe deze ontsmetten, is het voldoende om ze enkele seconden in kokend water te leggen voordat je ze consumeert !

User name Moderator
29/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Ik vrees dat je aardbeien hier niet ongeschonden gaan uitkomen als je ze, al was het maar voor even, onderdompelt in kokend water. Ik raad je dus aan om ze grondig te spoelen met water en zeep (vloeibare welteverstaan) en daarna nog eens grondig na te spoelen met water (omwille van de eventuele zeepsmaak). Je kan ze ook nog een paar dagen laten liggen ...  Op deze manier kan je ongestoord, veilig en met veel smaak toch nog van je aardbeien genieten ! 

User name
09/05/2020
LUTGART DR GILLIS

Aardbeien zijn helemaal niet zo gezond als men zegt, heel wat kinderen zijn er allergisch aan, en in het aardbeien seizoen hyperactief, of krijgen eczeem. Als je ze toch wil eten, dompel ze dan in witte wijnazijn, dat is nog lekker ook, verassend.