laatst gewijzigd op: 24/06/2021

Hello Belgium Railpass : Verderzetten of niet ?

Elke Belg ouder dan 12 kreeg in september 2020 de gelegenheid om een gratis 'Hello Belgium railpass' te bestellen, geldig van 5 oktober 2020 tot 31 maart 2021. Goed voor twee ritten per maand gedurende zes maanden. Door de voortdurende coronabeperkingen en -verstrengingen zijn veel van die gratis railpassen mogelijks onderbenut. Daarom willen we bij Test Aankoop weten of je je gratis railpass hebt kunnen gebruiken en of we moeten ijveren voor een verlenging van de geldigheidsduur, zodat 'Hello Belgium' niet 'Bye bye gratis railpass' wordt.

Heb je van je gratis railpass kunnen profiteren? Beantwoord snel onze drie vragen en deel je ervaring met de community.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

46 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021

Het was weer typisch Belgisch
Niemand in de familie heeft er gebruik van kunnen maken. Er werd aangeraden om in uw kot te blijven.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021
Nuttig

heb geen enkele keer kunnen gebruik maken van de gratis railpass.Nu dat we het eventueel door versoepeling zouden kunnen gebruiken, kunnen we er niets meer van gebruiken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021
, Gereageerd:

Jammer, Lutgart, dat je deze pass niet hebt kunnen gebruiken, hopelijk komen er nog meer van deze initiatieven. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

heb geen enkele keer kunnen gebruik maken van de gratis railpass.
door dat alles op slot was en met het slechte weer kon je nergens naar toe,spijtig ....hoop dat dit vergiftigd geschenk van de NMBS terug wordt ingevoerd nu dat alles terug open mag....

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021

Heb tot tweemaal toe de NMBS aangeschreven om te melden dat dit "geschenk" een vergiftigd was, niemand wil een risico lopen! en de tijd was te beperkt? Maar NMBS hield voet bij stuk, de einddatum zou niet verschoven worden. Heb dus 0 gebruik van kunnen maken!

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/04/2021
Nuttig

2 ritten (H/T) gebruikt in 1 maand de rest ongebruikt door beperkingen en te koud weer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/04/2021
, Gereageerd:

Dag Patrick, bedankt voor je getuigenis, zelfs al heb je maar in heel beperkte mate je railpass kunnen gebruiken, is dit dan toch nog voor herhaling vatbaar ? ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/04/2021

Geen enkele rit gebruikt, helaas.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/04/2021

Jammer genoeg niet kunnen gebruiken omwille van corona en het moeilijk kunnen bereiken van een station ( omwille slechte busregeling).

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021

Ik vind dat de regering zou moeten beslissen dat de railpassen ook gelden nadat iedereen gevaccineerd is. Zodat we veilig met de strein kunnen rijden.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
Nuttig

Het zou leuk geweest zijn om eens een onbekende stad te verkennen. Echter met de beperkte openbare toiletten in Belgische steden en de sluiting van alle horeca, was het animo om met jonge kinderen iets verder van huis te gaan heel laag.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021
, Gereageerd:

Beste Johan, daar kunnen we uiteraard inkomen, laten we hopen dat uitstapjes er in de toekomst toch enigszins anders gaan uitzien ... Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Geen enkel rit gebruikt leek ons veel te gevaarlijk om de trein te nemen . Dus zou wel een mooi initiatief zijn om de ritten in beter tijden te kunnen gebruiken!

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021
Nuttig

Jammer genoeg was er niet genoeg plaats aan zee.
Mijn vriend Benjamin is wel geweest, maar ze hadden hem zien komen
Inderdaad best een jaartje verlengen, dit was toch een mooie onverwachte publiciteitsstunt voor de NMBS!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Beste Francis, het zat zeker niet voor iedereen mee, sommigen die hun Railpass toch nog wilden verzilveren, hebben pas rond de middag de kust bereikt, Wie weet wat de NMBS nog in petto heeft, laat het dan weer een mooie verrassing zijn waar we deze keer wel met z'n allen van kunnen genieten. :) ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

1 keer gebruikt,uit noodzaak om kliniek LEUVEN te kunnen bereiken,abonnement van de lijn(verhoogde tegemoetkoming) ook enkel die dag gebruikt.Ik heb geen tuin noch bruikbaar terras(lawaai,felle wind,geen privacy),de pass is een mooi cadeau om ook eens zinnen te kunnen verzetten, indien covid had afgenomen,maar als ik zelfs beperkt mijn eigen klein/kinderen zie,is het raar idee om tussen onbekende mensen op een gesloten trein te zitten.pick nick kan men meenemen,maar openbare toiletten dat is zoeken op bestemmingen.
Spijtig,ik hield het liever veilig.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

De railpass heb ik niet durven gebruiken omdat ik schrik had besmet te worden. Als je de kranten er op na leest, was het risico volgens mij te groot. Ik ben niet gaan kijken aan het station of er veel volk was. Maar ik start sowieso al aan een druk bezet station in Oostende omdat ik aan de zee woon. Ik ben zelfstandige in een eenmanszaak (kruidenier) en kan het me niet veroorloven om ziek te worden omdat ik alleenstaande ben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Enkel 2 ritten gebruikt in oktober. Wij wonen ver van een station, hebben 45 minuten nodig om er te geraken met openbaar vervoer waardoor het gebrek aan horeca en toiletten extra doorweegt zeker in de wintermaanden. Voor vele rustige bestemmingen is er ook maar 1 trein per uur. Ik mag hopen dat de overheid de vele ongebruikte ritten niet zal moeten vergoeden.
Die luxe kan de belastingsbetaler zich stilaan niet meer permitteren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Helaas en een beetje tot mijn schaamte geen enkele keer gebruikt. De bedoeling was dat ik met mijn museumkaart musea en tentoonstellingen zou bezoeken in diverse steden. Door de coronamaatregelen kan dat echter alleen mits het vastleggen ve timeslot. Als je op 1 dag verschillende musea wilt bezoeken wordt dat moeilijk. Daardoor is de lol er voor mij af.
Je kunt ook nergens gaan eten.
Bovendien beschik ik niet over een smartphone of een printer, wat tegenwoordig blijkbaar noodzakelijk is. De tablet waarover ik beschik kan je uiteraard niet zomaar in je binnenzak of, voor de jeugdigen onder ons, in je kontzak steken.
Desalniettemin zou ik het waarderen wanneer het spoorwegaanbod zou verlengd worden. Ik zou terug op het aanbod ingaan. Je weet maar nooit hoe de coronazaak verder loopt.
Verder wil ik graag reclame maken voor de museumkaart. Je hebt je geld er binnen de kortste keren uit. Bovendien werd de geldigheid vd kaart tijdens corona gratis verlengd. Helaas heb ik er, zie hoger, voorlopig geen gebruik van gemaakt.
Ik hoop verder dat naar de toekomst toe, de musea terug vrij te bezoeken zullen zijn. WEG MET DIE TIMESLOTS!

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Ik heb jammer genoeg mijn rail pass niet kunnen gebruiken. Een verlening zou heel mooi zijn om al dan niet in de zomervakantie te kunnen gebruiken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Zeer jammer dat zoveel mensen uit angst voor besmetting geen gebruik hebben gemaakt v de railpass. Meestal hadden we voldoende plaats om ons heen op de trein, heel af &toe ook niet. Maar waarvoor heb je mondkapjes, hé. Zelf heb ik met mijn partner geen maand gemist en daguitstapjes gepland & gemaakt naar plaatsen die we nog niet kenden. We hebben ervan genoten, zijn dankbaar om nog meer prachtig belgisch (kerkelijk & werelds) erfgoed te hebben mogen leren kennen. Zonder de railpass hadden we de trein niet genomen & veel minder uitstapjes gemaakt. Ben dus zeker VOOR een verlenging of herhaling, alhoewel ik de "beperking" wb 2 ritten/mnd of je "verliest" een heen- & terugreis niet zo leuk vind.
Tijdens 1 enkele rit zagen we meerdere "stewards" (job studenten?) door de trein lopen en deuren & toiletten ontsmetten, sprayfles & doeken in de hand, wat natuurlijk best nuttig & eigenlijk ook nodig was/is ivm Corona. Eten & drinken hadden we mee, MAAR.. toiletten (!) vinden op de plaats v bestemming was soms een heus probleem, vooral wegens Horeca dicht. Vanaf de 2de uitstap heb ik daarom ook beter & bewuster de wc's op de trein gebruikt... en bewust weinig gedronken door de dag. What can you do!? Ook jammer dat nergens info-punten open waren om bv in een station of stadhuis een plan van de stad te kunnen verkrijgen.
Punten om te verbeteren:
- het oudbekende probleem v gebrek aan (soms) water & t-papier op de treinen
- de railpass werd zeker bewust in die periode uitgedeeld om mensen ook tijdens de koude, donkere en minder leuke tijd v/h jaar de trein te doen nemen. Persoonlijk had ik lente-zomer-herfst gekozen juist ook ivm de langere dagen & omdat het leuker & gemakkelijk rondwandelen is bij warmer & mooier weer, de dagen duidelijk langer zijn, dus men ook meer uren kan besteden op de plaats van bestemming, ipv al om 4u terug te moeten gaan omdat het nacht wordt en je nog de terugreis voor je hebt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Ik heb de railpass nog geen enkele keer gebruikt.
Net als vele anderen waarschijnlijk.
Wanneer ik op tv de vele mensen op het perron zie met een 'kinmasker', de overvolle treinen, dan is een tripje in eigen land als 'risicogroep'-exemplaar niet bepaald aanlokkelijk.
Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan eten/drinken en sanitair op je bestemming.
Een hele picknick en een chemisch toilet meesleuren op de trein ?
Liever een her/doorstart wanneer de situatie zich er ooit toe leent.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Ik ga akkoord met hetgeen een aantal mensen schrijven: als deze railpass niet verlengd wordt, dan is het geen geschenk. Mijn man en ik hadden graag van deze gratis ritten gebruik gemaakt, maar we houden ons netjes aan de regels en als ze oproepen om niet massaal de trein te nemen, dan respecteren wij dit. Met de kans op besmetting is het geen goed idee om zomaar voor een uitstapje de trein te nemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

niet gebruikt wegens corona maatregelen