laatst gewijzigd op: 08/01/2020

Euro-4 wagens met een Euro-5 motor (bj 2010)

Beste,

Ik bezit sinds enkele jaren een VW transporter type 5 GP 2.0 diesel met een 1ste inschrijvingsdatum van maart 2010.

Bij de aankoop ervan vond ik het  vreemd dat deze wagen nog een EURO-4 vermelding had op zijn "EG-Certificaat van Overeenstemming", maar had er verder geen aandacht voor.  LEZ waren op dat moment nog niet common sense.

1 maand geleden zag ik echter een vergelijkbare vw transporter die enkele maanden later ingeschreven was, en die toch een EURO-5 vermelding had.  Tot dan veronderstelde ik dat EURO-5  per definitie toegekend werd vanaf jaartal 2011.

Na verder onderzoek de voorbije weken kom ik tot de ontdekking dat:

1) het type motor in mijn auto (2.0l CFCA) eveneens in andere modellen van VW als EURO-5 wordt geregistreerd.

2) bij de sticker met mijn wagengegevens de optiecode "7MG" vermeld is.  De optiecode of PRcode geeft als vermelding: "Emission standard EU5"  (info  op website prsearch.planetvag.com )

 Zijn er nog mensen in dezelfde situatie die een wagen hebben van een EURO-5 model  die als EURO-4 zijn ingeschreven ?

Zou het mogelijk zijn om dit soort wagens alsnog te laten corrigeren met een EURO-5 certificaat ?  of om de wagengegevens (vb PRcodes) als bewijs te hanteren in de Lage Emissie Zones in Belgié ?  idem als bewijs in de andere landen van de EU ?

Met vriendelijke groeten,

Dirk Michielsen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2020

Beste Dirk, bedankt voor de interessante vraag. Het klopt dat de euronorm overeenkomt met het moment waarop de wagen werd verkocht/ingeschreven werd.
Het is eveneens mogelijk dat eenzelfde motor op een ander moment een andere norm verkreeg.
Uiteraard is niet alleen de motor zelf bepalend, maar bijvoorbeeld ook het motormanagement (via de software), eventuele opties en dergelijke meer.
Wij hebben geen weet van andere soortgelijke gevallen, maar het lijkt ons wel de moeite om de verkoper/dealer te contacteren, en indien nodig je vraag door te sturen naar d’Ieteren. De kans is groot dat het voor hen niet de eerste dergelijke vraag is. ^Bertrand