laatst gewijzigd op: 10/04/2020

Een dieselwagen kopen : terug een goede optie?

Enkele jaren geleden, ten tijde van het dieselgate-schandaal, werd diesel nog volledig doodverklaard en begonnen we massaal over te schakelen op benzine. Ook de elektrische auto komt zachtjesaan van de grond. En nu zou diesel prima scoren wat betreft uitstoot van stikstofdioxiden! (Lees verder op https://www.test-aankoop.be/mobiliteit/auto-s/nieuws/diesel-niet-meer-des-duivels )

Zou je voor een dieselmotor gaan als je een nieuwe auto moet kopen?

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Auto's van onze community Mobiliteit .

reacties

User name
12/01/2020
EVA GALLOT

Ik zou terug voor diesel gaan, als PHEV & EV wagens niet goedkoper worden.
De doorbraak qua prijs van de plug-in & elektrisch zou zich vanaf 2023 pas doorzetten. Dus heden diesel voor de komende 4 à 5jaar.

User name Moderator
17/01/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

We begrijpen je redenering. Bedankt voor je post! ^Bertrand

User name
21/01/2020
MARC VAN URSEL

De nieuwe dieselwagens, Euro 6, beperken hun uitstoot van partikels door ze op te vangen in een filter, die dan om de paar honderd kilometer wordt gereinigd. Uit de metingen van Transport&Environment blijkt echter dat deze filters tijdens hun reinigingscyclus tot 1.000 keer meer fijn stof uitstoten dan wat normaal gezien wettelijk toegelaten is. Op het moment van testen volgens de Europese normen wordt er geen paar honderd kilometer gereden.

User name
21/01/2020
WERNER OPRINS , Gereageerd:

Ja, dat heb ik gisteren ook met veel verbazing gelezen!! En dan te weten dat er al maandenlang door zowat alle andere media geruststellende informatie over de euro 6d (?) motoren is verspreid.... Een mens zou zich voor minder vragen beginnen te stellen over de manier waarop al die zaken getest worden. Ter info, mijn bron was Vroom www.vroom.be/.../nieuwe-diesels-helemaal-niet-zo-schoon-als-gedacht-22776

User name
21/01/2020
karel.tops

Ik vraag me af waarom er tussen de gewesten zulk verschil in belasting van de verschillende types zitten. Verder is het ook belangrijk te beseffen dat de politieke leiders vandaag sterk onder druk van de autolobby staat. Als je de ALC of all lifetime cycle van de verschillende modellen bekijkt slaat de diesel geen slecht figuur. Door de mythe van de klimaatverandering en het dieselschandaal is de diesel momenteel het zwarte schaap waar het over 10 jaar nog gepromoot werd.Deze motoren evolueren razendsnel. De reden waarom men van de fossiele brandstof af wil is puur economisch, men wil van de afhankelijkheid van fossiele brandstof af. Spijtig dat men dan niet meer inspanningen doet om alternatieve energiebronnen te promoten. Ook hier spelen weer economische motieven. De winstmarges moeten behouden blijven. Daarom dat men het spel smerig speelt en de zaak een ecologische tint meegeeft. Maak mensen bang en ze eten uit je hand. Over vervuiling door schepen en vliegtuigen wordt niet gekikt!! Deze is massaal en veel groter dan die van auto's! Koop dus best een auto naargelang je rijgedrag en vergeet de rest! Testaankoop heeft hiervoor een hulp ontwikkelt.

User name
30/01/2020
MARC PONNET

De diesels (nieuwe generatie) zijn ten onrechte verketterd door het dieselgateschandaal van VW. De dieselmotor is nog steeds de motor met het beste thermisch rendement (verbruik ligt 15% lager dan benzine en 20% tov. LPG) en het fijn stof probleem + NOX is ook sterk verbeterd. Hybridewagens zijn een tussenoplossing en elektrische wagen zijn alleen goed voor wie veel in de stad rijdt of veel moet stoppen. Onze elektriciteitsopwekking kan trouwens niet volgen in de winter als meer dan 15% van ons wagenpark elektrisch zou zijn, om nog maar te zwijgen van de benodigde grondstoffen voor de productie van de batterijen. De toekomst is aan brandstofcellen en waterstof, maar daarvoor is het nog 10j te vroeg! Dus voor wie meer dan 15 000km per jaar rijdt of een paar keer per jaar met de wagen op vakantie wil: leve de diesel!

User name
30/01/2020
LUC RYMENANTS

Als er morgen een elektrische auto op de markt komt die mij in normale omstandigheden (lichten, ruitenwissers, ontwaseming/verwarming en radio aan) met 4 inzittenden + 150kg bagage aan boord en een 1700kg wegende caravan meetrekkend, op 1 enkele lading 500km ver kan brengen, zal ik zeker overwegen deze te kopen. Maar dan mag ook de prijs niet hoger zijn dan deze van een potente dieselwagen. Ik vrees dat dit de eerste 20 jaar niet zal gebeuren. Mijn huidige auto (diesel) heb ik nieuw gekocht en deze is momenteel iets meer dan 4 oud. Intussen staan er al 112.000Km op de teller. Er is voor mij, tot-nu-toe, geen enkel alternatief voor een dieselwagen.

User name
31/01/2020
ERIC MEYERS

Wie meer dan 10 a 15 duizend km per jaar maakt is een diesel euro6 met adBlue volgens mij nog altijd de beste oplossing . Zuiver, zuinig, grote actieradius en oerdegelijke techniek .

User name
23/03/2020
Bram , Gereageerd:

Ik denk niet dat het vanaf 10 à 15.000 km al rendabel is ... Wat het 'omslagpunt' is dan wel is, kan je online berekenen ...

User name
11/02/2020
FRANCIS GOOVAERTS

Door onbewame oogkleppen-dragers werd beslist de primitieve diesel duurder te maken dan benzine -een hi-tech product-...
Blijkbaar zijn de moderne diesels vele malen zuiverder/zuiniger..
Gaan deze dames en heren de dieselprijs nu éindelijk normaliseren ???
Hahahahaha

User name
23/03/2020
Bram , Gereageerd:

Vroeger was het omgekeerd : diesel was lang 'kunstmatig' veel goedkoper dan benzine (statbel.fgov.be/.../aardolieprijzen). 'Kunstmatig', want diesel is ex-raffinaderij (dus vóór er accijnzen, distributiekosten én BTW bij geteld worden) net dúúrder dan benzine, omdat het duurder is om te produceren : www.petrolfed.be/.../maximumprijzen

User name
12/02/2020
GIELE VAN DEN HEUVEL

Hallo ik had reeds een tablet aan gevraagd maar heb nog niks aan gehad mvg giele

User name
20/02/2020
GEREBERN VALKIERS

In januari heb ik terug een diesel gekocht na veel twijfel. De reportage op VRT heeft mij doen beslissen voor diesel. Zeker niet elektrisch zo lang ik verhalen hoor van uitbuiting bij het delven van grondstoffen voor de batterijen.

User name
29/02/2020
MR

Ik vind de informatie die nu over diesels wordt verspreid weinig betrouwbaar en onoverzichtelijk. Vandaag is het zus, morgen is het zo.
X aantal jaar geleden kregen we een premie, nu mogen we de stad niet meer in.

In afwachting rijdt ik verder met mijn benzinewagen, die ook al niet meer zou deugen.
Ik overweeg later een elektrische auto zodra autonomie 700 km is en prijs lager.
Als ik vandàag een nieuwe auto zou kopen wordt het een hybride, geen diesel.

User name
25/03/2020
ALBERT HOSKENS

Gezien ik sinds 2015 mijn zelfstandige activiteit heb stopgezet, heb ik toen ook gekozen om mijn dieselwagens weg te doen en een kleinere benzine-wagen te kopen, gezien ik veel minder km/jaar zou rijden. Wat een stommiteit!!! Indien ik nu mijn kosten zie van mijn benzinewagen en mijn kosten van mijn dieselwagens omreken naar mijn huidig gereden kilometers, zie ik dat mijn kostprijs per km veel hoger ligt dan in het geval ik 1 van mijn dieselwagens zou hebben gehouden (verzekering en belastingen inbegrepen). Het vermogen van mijn huidige wagen is veel lager dan deze van mijn vroegere wagens, zodat ik mijn vroegere aanhangwagens niet meer mag trekken en een andere aanhangwagen dien aan te schaffen. De luchtverontreiniging van mijn huidige benzinewagen is blijkbaar veel hoger dan deze van mijn vroegere dieselwagens. Daarbij komt nog dat ik mijn dieselwagens onder de normale marktwaarde heb verkocht (toenmalige discussie over de slechte eigenschappen van dieselwagens) en dat ik nooit een serieuze verkoopprijs zal krijgen voor mijn benzinewagen. Na enkele vergelijkingen en berekeningen blijkt dat het beter zou zijn dat ik mijn huidige wagen zou verkopen en een jonge 2e handse dieselwagen zou kopen, beter voor mijn portemonnee en beter voor het milieu. Alle alternatieven, hybride, elektrisch, … geven geen beter beeld voor mijn portemonnee!! Vergelijkbaar is een enkele hybride benzine-lpg wagen, maar dan moet ik bij aankoop een veel grotere investering doen en de vraag is of deze later te recuperen is bij verkoop?

User name
26/03/2020
LUDO HUYBRECHTS , Gereageerd:

Ja, Albert ik vind je conclusie heel juist, er is echter het probleem van de nieuwe fiscaliteit die Vlaanderen binnenkort gaat invoeren en daar hangt veel van af, zowel wat gebruikskosten als latere verkoop betreft.
Ik heb een diesel van 5 jaar oud Euro6, en ben blij dat ik nog een jaarte de kat uit de boom kan kijken, zeker omdat mijn hart ook gaat naar diesel : krachtige motor, lager verbruik, ben 3 weken terug van Oostenrijk gekomen met een gemiddeld verbruik van 5,4 l/100 km.

User name
04/04/2020
RICHARD VAN GILS

ben al een week lid en heb nog geen code van jullie partners gehad voor die welkomst cadeau

User name
10/04/2020
GUY BRAND

Benieuwd wanneer men er achter komt dat het Ireen ( adblue) bij hoge temperaturen wordt omgezet in ammonia.