laatst gewijzigd op: 03/04/2019

Miele wasmachine: 60°-programma wast op lagere temperatuur

Deze week heb ik een Miele wasmachine in gebruik genomen: WDB035WCS, ook Jubilee genoemd. Nr 4 uit de recente test door Test-Aankoop. Groot was mijn verbazing  toen ik in de handleiding las dat het 60°-wasprogramma de aangegeven temperatuur niet haalt. En inderdaad, de katoenwas - met washandjes, handdoeken, schoteldoeken e.d. - rook niet bepaald als frisse was. Erger: de washandjes en schoteldoeken stonken.Toen las ik het onderzoek van Test-Aankoop nog eens grondiger na en wat blijkt: 'Het programma op 60°C testen we niet meer, want uit onze enquêtes blijkt dat de gebruikers steeds meer wassen op 40°C in plaats van op 60°C, omdat dat minder verbruikt.'Ja, ook ik was al jaren minder vaak op 60° graden! Maar ik beslis nog graag zelf wanneer 60° nodig is. En wanneer is het nodig: om bacteriën te doden (geurtjes = bacteriën!), om verspreiding van besmettelijke ziekten (klierkoorts e.d.) te voorkomen, ... En dus moet een goede wasmachine deze optie bieden!Mijn jarenlange onwrikbare vertrouwen in Miele heeft een flinke deuk gekregen. En ik ben ook ontgoocheld in Test-Aankoop. Beiden laten zich leiden door de alom tegenwoordige obsessie met energiebesparing. Energie besparen is een nobel doel, maar als men daarvoor hygiëne opgeeft dan zijn we niet goed bezig.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/04/2019

Hoi,

In het verleden hebben we testen uitgevoerd bij 60°C en 40°C, en er waren toen ook meerdere modellen die die temperatuur niet hallden. Maar een programma dat bijvoorbeeld “Katoen 60°C” heet, is gewoon de naam van die de fabrikant eraan geeft, en niets meer. We vinden dat zeker geen ideale situatie omdat het niet is wat je zou verwachten van het toestel.

Voor sommige bacteriën kan de 60°C inderdaad wel een verschil maken, maar de producten die gebruikt worden bij het wassen kunnen ook een impact hebben. Overigens gaan er ook veel bacteriën kapot bij het drogen in zonlicht (UV straling), of bij het drogen in een trommeldroger (droogte + temperatuur).

 Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2019

Is bij mijn zanussi machine ook zo/ in de eco stand wast hij gewoon wat langer om hetzelfde wasresultaat te bekomen. Daarom was ik handdoeken en zakdoeken steeds op 60° en niet-eco (andere stand net ernaast), dan ruikt de was heerlijk!