laatst gewijzigd op: 14/04/2016

Een zonneboiler of zonnepanelen?

Hoewel het verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen duidelijk is, wilde ik toch even weten wat nu de beste optie is?

Ik bedoel dan vooral vanuit besparingsoogpunt.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Water voor je woning opwarmen van onze community Hernieuwbare Energie .

reacties

User name
04/03/2015
Romain

Ga voor een ZONNEBOILER .....een heel mooie uitleg staat op de website van Consolar (het zijn ook zij die de zuidpoolbasis verwarmen).Ik gebruik hun systeem sinds 2009 en ben er nog altijd heeeeeeeeeeeel tevreden van .Ik heb 10m² vlakkepanelen op mijn dak gekoppeld aan een buffervat van 1000liter .Van ongeveer 1 mei tot 30september ( en vorig jaar zelf tot bijna eind oktober, waren het ALLEEN de zonnepanelen die voor al het warem water zorgden. Ik raad het iedereen aan .Ik moet wel zeggen dat ik volop heb geprofiteerd van alle mogelijke premies die er in 2006-2007-2008-2009 te vinden waren in het Waalse gewest (want daar woon ik) en ook nationaal.
Wallonie heeft indertijd de zonneboiler gepusht (via hun systeem soltherm) daar waar Vlaanderen toen volop voor de fotovoltaïsche panelen ging (met alle financiêle gevolgen die we nu kennen)

User name
13/07/2015
Djef Brak , Gereageerd:

Beste, Ik vroeg me af of u een back-up systeem (een gewone boiler) nodig heeft voor u systeem? En indien wel of u een idee heeft van het verschil in verbruik van mazout of gas met en zonder zonneboiler. Ik vraag me dit af aangezien er mij altijd verteld is geweest dat een zonneboiler bijna nooit economisch voordelig is aangezien je altijd een back-up nodig hebt en dat je dus 2 systemen nodig hebt en ook moet onderhouden. Verder zal de opbrengst van zonnepanelen altijd nuttig gebruikt kunnen worden terwijl dit bij zonnecollectoren niet het geval is.

User name
13/07/2015
Pieter-Jan Cluyse , Gereageerd:

Beste Djef,

Als je een zonneboiler aanschaft, dan heb je inderdaad steeds een back-upsysteem nodig. In de zomermaanden kan de zonneboiler normaal gezien zowat volledig aan je warmwaterbehoeften voldoen. In de winter, bij koude temperaturen en minder zon, is dit niet mogelijk en je hebt dus altijd een back-upsysteem nodig.

Ivm verschil aardgas of mazout: de verbruikskosten (€/kWh) liggen dicht bij elkaar. Vraag is waarmee je nu je warm water verwarmt. Indien je gasboiler hebt, lijkt het me niet verstandig om een stookolietank aan te schaffen bijvoorbeeld.

Mvg,
Pieter-Jan

User name
13/07/2015
Djef Brak , Gereageerd:

Best Peter-Jan

Ik vroeg me af hoe de verbruik van brandstof verschilde vóór en na de installatie van een zonneboiler. Om zo een zicht te krijgen in welke mate een zonneboiler economisch verantwoord is. De vraag was misschien niet goed gesteld, excuses.

Djef

User name
14/04/2016
PATRICK OP DE BEECK , Gereageerd:

Wel, met gespiegeldevacuum buizen heb je uitstekend rendement. met koperbuizen aanzienlijk minder. 50% minder verbruik is perfect mogelijk mits goed geisoleerd huis (K33) en met vacuum kan je dat zelfs verder verminderen zeker nu als we bijna geen vriestemperaturen kennen. Bij temperaturen van -15 °C is dit natuurlijk andere koek. maar tot -5°C zou je tot nul verbruik kunnen komen mits goed gedimensioneerd.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.