laatst gewijzigd op: 11/10/2018

Pas op met verkopers/installateurs van warmtepompboilers !

In 2015 heb ik in Limburg een huis gekocht dat volledig diende gerenoveerd te worden. Ik wilde een " groen " en energiezuinig huis dus ik heb veel geïnvesteerd in isolatie, zonnepanelen, lucht/lucht warmtepomp installatie, warmtepomp boiler, waterontkalker enz....

Na te hebben vastgesteld dat er geen lijst van erkende installateurs bestaat, heb ik via een zoekmachine een advertentie geplaatst. Ook dat gaf echter niet het gewenste resultaat. De elektrieker  Tim Barbier / BT Technics - die ik belast had met de volledige renovatie van de elektriciteitsinstallatie -  zei me dat hij ook zonnepanelen, warmtepompen en dito boilers plaatste. Deze rubriek gaat enkel over warmtepomp boilers dus ik zal het enkel over deze aankoop hebben.

Ik heb een dure offerte ontvangen voor een 300L warmtepomp boiler met circulatiepomp die volledig onafhankelijk functioneerde en die naar zeggen van de heer Barbier het beste toestel op de markt was. De warmtepomp boiler werd  geïnstalleerd in de kelder. De verpakkingsplastiek en de beschermingsmousse werd niet verwijderd. Dat hoefde niet zei hij. Ik heb bij de inwerkingstelling geen handleiding noch uitleg gekregen. Dat hoefde ook niet, want hij had het toestel geprogrammeerd en ik diende er verder niet meer aan te komen.

Na verloop van 1 jaar ontving ik mijn jaarafrekening van de elektriciteit. Ik sloeg achterover van het gemeten verbruik ( waarvoor ik moest bij betalen ). 12.880 Kwu !! Bij optelling met de energie die mijn zonnepanelen opgewerkt hadden zat ik alzo aan een jaarlijks verbruik van meer dan 18.000 Kwu, wat totaal onmogelijk was.

De elektriciteitsleverancier en de netebeheerder stelden dat ik door mijn elektrieker - die diezelfde Tim Barbier - moest laten uitzoeken of er geen verllies op de leidingen zat en als er geen verlies was, wat de oorzaak van dit gigantisch verbruik was; De heer Barbier is met een meettoestel langs gekomen. Er zat geen verlies op de leidingen zei hij en that was it. Ik ben de meter in de gaten blijven houden en heb alzo opgemerkt dat het verbruik op dagelijkse basis gigantisch hoog was terwijl ik alle mogelijke maatregelen had genomen om mijn verbruik zoveel mogelijk te temperen. Ik had zelfs de waakstand van bepaalde toestellen uitgeschakeld.

Na verloop van nog eens 6 maanden en nog eens 6.900 Kwu gemeten verbruik heb ik een onafhankelijke expert aangesteld om uit te zoeken wat de oorzaak was van het enorme elektriciteitsverbruik. Ik heb elektrieker Tim Barbier gevraagd om bij deze expertise aanwezig te zijn. Hij kon die dag niet, zei hij, maar hij zou 2 dagen voordien nog eens langs komen om de zaak te bekijken. Dat heeft hij ook gedaan.

Meteen na zijn aankomst  zie de heer Barbier " het ligt misschien aan de warmtepomp boiler ". Hij liep meteen naar de kelder met mij in zijn kielzog, trok de stekker van de circulatiepomp uit, drukte vervolgens op het bedieningspaneel van de warmtepomp boiler, duwde daar op een knopje en verlaagde vervolgens de temperatuur van 52° naar 48°. Ik vroeg hem " waar dient dat knopje voor waar je juist op geduwd hebt ?" Hhij zei " dat is de weerstand, ik heb die afgezet, je hebt die eigenlijk niet nodig, die dient enkel om het water sneller bij te warmen ". Bij zelfde gelegenheid gaf hij mij een Engelstalige handleiding die hij bij de installatie boven op de warmpte

Amper één dag later wist ik al dat de warmtepomp boiler de grote boosdoener was. In plaats van gemiddeld 35 Kwu per dag bij te tellen, was mijn meter op 24 u tijd 16Kwu terug gedraaid ! Nog een dag later kwam dan de expert.  Hij bekeek de warmtepomp boiler en vroeg me " van welk merk is dit toestel " ? Ik repliceerde ' op de factuur staat Rexell " waar de expert weer " maar dat is geen fabrieksmerk, dat is gewoon een winkel waar professionelen hun materialen gaan kopen ! " Ik stond er helemaal beteuterd bij toen de expert stelde dat mijn warmtepomp boiler wellicht van Chinese makelij is en de herkomst totaal niet te achterhalen valt.

De expert vroeg me om de handleiding. Ik gaf hem het enige exemplaar dat ik 2 dagen voordien ontvangen had. Hij zie " hoe ? heb je geen handleiding in het Nederlands ? Dat is wettelijk verplicht ! " Wel neen, die had ik niet. De expert bladerde door de handleiding en zie " vreemd, hier staat ook geen merk in vermeld ";

Uit de technnische fiche bleek wel dat de warmtepomp boiler zo maar even 2000 W per uur verbruikte ( ipv 460 W/u zoals de heer Barbier schriftelijk voorgehouden had ) EN de weerstand ook nog eens 1500 W/u louter om het warm water constant op temperatuur te houden en zowel de circulatiepomp als de weerstand hadden meer dan 1,5 jaar 24/24 7/7 aangestaan dus ja, het hoefde niet te verbazen dat ik 18.000 KWu per jaar verbruikte.

Buiten de dure aankoop en installatiekosten heeft deze manifeste onkunde van Tim Barbier mij nog eens 6.340 € extra elektriciteit gekost. totale prijskaartje bijna 14.000 €. Als ik gewoon een doorstomer op mijn hoogrendementsketel zou geplaatst hebben zou ik een permanente toestroom van warm water hebben gehad ipv louter 300L en dan 4-5 u enkel koud water  aan 10% van voornoemde prijs.

Ligt de heer Barbier wakker van de nadelen die onkunde en oplichterspraktijken mij berokkend hebben ? Uiteraard niet.Hij betwist dat hij de weerstand bij de installatie had aangezet. Dat mijn meter sedert het uitzetten van de weerstand elke dag terug draait ( ook wanneer ik bij wijze van test express een hoog verbruik uitlok ), daar heeft hij dan weer geen uitleg voor. Zijn bewering eertijds dat ik absoluut een circulatiepomp moest plaatsen omdat het anders lang zou duren vooraleer er warm water uit de kraan komt, is ook onzin. Alle warmwater leidingen werden dubbel geïsoleerd; het duurt amper een paar seconden vooraleer ik warm water heb en 48° is meer dan warm genoeg.

Ondertussen heb ik ook vernomen dat de man in hoofdberoep arbeider is bij de NMBS en slechts in zelfstandig bijberoep bijklust onder de commerciële benaming BT Technics. All round  expert in elektricititeit, zonnepanelen, lucht/lucht warmtepomp installaties, warmtepomp boilers, waterontkalkers enz...

Jaja, dat zal wel, maar dan wel niet bij mij. Ik heb met al hetgeen hij gedaan en geïnstalleerd heeft problemen die nog altijd niet opgelost zijn.De dagvaarding ligt klaar.

Ik wil iedereen die een dure investering wil doen waarschuwen om niet scheep te gaan met mooipraters die hun handel goed kunnen verkopen. Check en dubbelcheck verkopers en installateurs. Liever 6 maanden tot een jaar wachten tot je een goeie met de juiste referenties gevonden hebt dan overhaast te contracteren met de eerste de  beste die zich aandient. Ik heb alvast een goede les getrokken uit dit verhaal : wie beweert dat hij een expert is in allerlei zaken  bakt  niets van al hetgeen hij aanbiedt en is er enkel op uit om zoveel mogelijk geld uit je zakken te kloppen.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

Kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name
LINDA BOON
10/02/2018

Dat is nogal een verhaal met een enorm prijskaartje. Bedankt voor de info want ik ben ook op zoek naar een betrouwbaar iemand.

User name
Jill Platteaux
22/02/2018

Goeie morgen Carine
Hartelijk dank om jouw verhaal met ons te delen.
Jammer om te horen dat je zoveel tegenslag hebt gehad.
Ik heb hier even bij ons intern voor jou nagevraagd.
Onze jurist raad jou zeker aan een expert in dienst te nemen die dit verder voor jou uitzoekt en een geschikte advocaat aanstelt.
In de eerste plaats een aangetekende ingebrekestelling naar die installateur.
Zeker niet zelf proberen oplossen.
Wij van Test-Aankoop bieden wel juridische ondersteuning voor betalende leden en beschikken over 9 advocaten die u kunnen verder helpen.
Mocht u nog vragen hebben, aarzel niet ons te contacteren.
Met vriendelijke groeten

User name
SAM BORREMANS
11/10/2018

Carine ben je zeker met je info. Ik werk sedert 2015 aan nmbs en staat niet in de werknemerlijst over gans belgie

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.