Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name
Romain
27/02/2015

Het antwoord hierop is niet eenvoudig.
Elk geval moet apart worden bekeken.
Zo zal moeten bepaald worden welke de warmtebehoefte van de woning is, of er ook sanitair water moet worden bereid, welk type captatienet er kan worden gebruikt ( horizontaal, verticaal, rivierwater, ...), enz.
Er moet dus een hele studie worden gemaakt om hierop een gefundeerd antwoord te geven.

Nuttig
User name
Romain
27/02/2015
Nuttig

Het antwoord is simpel: de WP verbruikt elektriciteit en meestal over dag. Is dat meer dan Uw mazout of gas verbruik, dan kan je het beter niet doen met een WP. Mijn huis is in 1985 gebouw voor een WP (matig geisoleerd) en de nw WP (2009) geothermisch water-water, verbruikt evenveel elektriciteit (4000kWh/j) als het equivalent in olie. Ik heb daarom 10 kW zonnepanelen gelegd en nu maak ik natuurlijk winst. Het heeft wel alles samen 100.000€ gekost.

User name
Romain
04/03/2015

Dag Chris,

Is die 4.000 kWh voor verwarming alleen of ook voor bijv. verlichting, koken en elektrische apparaten?
Mag ik ook vragen hoe groot je te verwarmen ruimte is?
100.000 € is wel heel veel... over wat spreek je dan precies?

Bedankt voor je antwoord.

Groetjes,
Pieter-Jan

User name
hans boon
09/03/2015

€ 100 000 lijkt me enorm veel. Wij (Klimaterra) zijn installateur van geothermische warmtepompen.
Voor een gemiddelde nieuwbouw woning rekenen wij ongeveer : € 9000 voor de warmtepomp met geïntegreerde boiler, € 6000 voor leveren en plaatsen vloerverwarming, € 7000 voor bodemwarmtewisselaar. Dus alles samen € +/- 22 000.
Zonnepanelen kosten ongeveer € 2/ kW, dus 10 kW betekent € 20 000.
Dus deze installatie kost samen € +/- 42 000. Dit zijn realistische bedragen !

User name
Yves Geboers
23/06/2015

Ik volg eerder Chris Thienpont zijn redenering... Mijn moeder heeft een huis van 1971 waarbij we eerst de ramen hebben aangepakt (enkel naar dubbel glas) en daarna (terug een geothermische warmtepomp gezet die hoodzakelijk de grote radiatoren voedt... werkt prima en super comfort ! Nu hebben we 't dak ook nog eens vol zonnepanelen gelegd enkomen we met een woning uit 1971 bijna aan nul-energieverbruik ! Conclusie : als je een en ander eerst goed bestudeerd, en het project juist aanpakt, is een geothermische warmtepomp de betere oplossing, vooral als je met (passieve) koeling je comfort ook nog eens tijdens de zomermaanden wil verhogen !

User name
theo deronde
27/11/2015

Inderdaad, Chris heeft gelijk. Onze woning wordt verwarmd met een warmtepomp die tevens zorgt voor warm water en verluchting (type D) heeft na de installatie van zonnepanelen een energieverbruik van (laatste afrekening) 4728 kWh. Hierin inbegrepen zijn verwarming, warm water (boiler 290L), verluchting 24/7 en elektriciteit voor verlichting en alle normale toestellen. Beide installatie, de warmtepomp met hor. captatienet in de grond en de zonnepanelen (28 panelen) heeft € 48000 gekost. Een goede isolatie (= extra investering) van de woning is evenwel nodig. Onze energieleverancier = ecopower. Door de recente wijzigingen op de energiemarkt zoals verhoging kostprijs elektriciteit, afschaffing gratis stroom en verhoging van de btw naar het vroegere tarief en vooral het prosumententarief, is het rendement van deze installatie een stuk vermindert. Bijkomend is alle verlichting in de woning = LED zonder dat de armaturen werden gewijzigd en alle toestellen energiezuinig, uiteraard. Onze huidige droogkast (5jaar oud) zal vervangen door én van het type met warmtepomp. 

User name
Stephan Tombal
20/04/2019

Ook wij hebben een warmtepomp en komen tot gelijkaardige conclusies: het is een zeer aangename vorm van verwarming, gecombineerd met zonnepanelen niet echt duur in het gebruik, met een ventilatiesysteem D heb je altijd verse lucht en de passieve koeling in de zomer is van even onschatbare waarde als de verwarming tijdens de winter. Je bent bovendien superecologisch bezig en in principe toekomstgericht. Maar de elektriciteitsprijzen zijn een domper op het plezier en de portemonnee en ook de status van zonnepanelen, zeg de winst die men ervan overhoudt, is een sprong in het onzekere.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.