laatst gewijzigd op: 09/10/2020

Is de plaatsing eenvoudige warmtepomp lucht/lucht Rendabel?

Na een hoop opzoekwerk via onze vriend Google ben ik nog meer in de war :-) Ik zoek namelijk een goede (bij)verwarming voor een huisje in Frankrijk. Nu heb ik daar een verwarming op gas in een citern (propaan). Maar het huisje is niet steeds bewoond. Nu wil ik om kijken of er een betere oplossing is om te verwarmen in de periodes dat ik er niet ben (want het gas laten opstaan als ik er niet ben vind ik te gevaarlijk). Ik dacht hierbij aan een invertor warmtepomp lucht/lucht. (zie link als voorbeeld: airton) Ik weet wel dat er betere (lees duurdere) oplossingen zijn, maar ik wil graag hierover jullie mening. - Is dit werkelijk een goede oplossing om in het tussenseizoen te verwarmen.- Kan ik hier in de winter het huisje (te verwarmen ruimt is ongeveer 40m²) boven de vriestemperatuur houden. - Klopt het dat eens de buitentemperatuur zakt tot minder dan 0graden dit systeem zelfs meer verbruikt dan gewone electrische verwarming. - Kan dit systeem ook ingesteld worden om een ruimte vriesvrij te houden (bv 5graden) bij afwezigheid.  - Of hou ik het toch op de verwarming op (propaan) gas  Alvast bedankt

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/10/2020

Ben ook op zoek voor mijn acumulatie te vervangen door
Luchtpomp of accumulatie gebruiken in putje winter

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2019

Hallo,zelf heb ik Mitsubishi zubadan lucht/water van 10kw matig geisoleerde woning uit 1986 (vloer verwarming).
in jouw geval is echter een lucht/lucht pomp meer aangewezen,het nadeel van een water kring valt weg. ( vb. klein lek geeft op termijn uitschakeling door lage druk waterkring, falen debiet meter ,geen circulatie.....enz) mijn pomp is rendabel tot - 16. of dit met een korrel zout is?? voor in nood en voor hulp bij ontdooien bij te lage temp. in de waterkring schakelt in mijn installatie de 6 Kw weerstand in, verbruik in 2018 245kw/h ( aparte teller) totaal verbruik WP. 3851 Kw/h.
Dank zij mijn PV installatie van 8.8 Kw valt dat wel mee.:)
In u woning zou ik overwegen om direct elektrisch te verwarmen, met 3000 watt heb je normaal voldoende, ken de isolatie toestand wel niet, thermopane glas?
Hoe diep zakt de temp. in de winter??
Hoeveel ampere/stroom sterkte heeft je E. installatie is dit een enkelfasig of driefasig net?? ( veronderstel enkelfasig)
Voor 3 kw elektrische verwarming elementen , heb je met 16 Ampere /220-240 volt voldoende
Voordeel Bedrijf zeker, koop geen brico materiaal.beter 3 van 1000wat dan 1 van 3000 wat ( betere spreiding warmte met 3) Thermostaat instelbaar op antivriesstand indien aanwezig of op 5gr
Overweeg zonnepanelen, de wetgeving aangaande PV cellen in Fr.??
Je kan dan later nog een Lucht/lucht WP plaatsen, die omkeerbaar is zomer airco.
Groeten R.N.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2019
, Gereageerd:

Tegenwoordig heeft Mitsubishi hyper heating warmtepompen die bij -25°C nog steeds 75% van hun vermogen houden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2018

Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 zullen voor 15 jaar in een compensatieregeling vallen te rekenen vanaf het moment van de indienstname van de installatie. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller behouden blijft voor het luik elektriciteitsprijs. Hoe de distributienettarieven aangerekend zullen worden voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter, is momenteel nog niet beslist.

Bron: Vlaanderen.be

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/12/2018
, Gereageerd:

Dat klopt Noel, dat is nieuws is vers van de pers. Je vindt de info ook al terug in ons dossier over de digitale meter (https://bit.ly/2Q1PRkn).

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2018

Goeiedag,

Dat hangt af van je elektriciteitsverbruik. Als je weinig verbruikt mag je een gewone elektrische verwarming plaatsen, als je verbruik eerder aan de hoge kant is (meer dan 4000kWh) kan je beter voor een warmtepomp kiezen.

Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/11/2018
, Gereageerd:

Wij bouwen een gesloten bebouwing met een oppervl van 140m2 beneden met vloerverwarming en voor boven hadden we gewone radiators voorzien. Zonnepanelen op het dak voor 8000kwh. Plaatsen we nu een warmtepomp of een gasketelinstallatie ? Zal de energiekosten de pan uitswingen want in de zomer veel opbrengst zonnepanelen en geen verwarming nodig en in de winter weinig opbrengst en willen we toch graag beneden 22 graden en boven 18 a 20 graden. Gaan we bibberen en veel elektriciteit betalen of zijn we beter af met gas en hebben dan teveel aan zonnepanelen ? Graag uw vakkundige mening of ervaringen

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2018
, Gereageerd:

Hoi Marleen,

Het probleem is dat we niet weten wat de toekomst zal brengen.

Als we verder gaan in een systeem met terugdraaiende tellers zal het interessanter zijn om een warmtepomp te plaatsen. het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zal gecompenseerd worden door de productie van de panelen.

Als de tellers niet langer terugdraaien daarentegen zal het vanuit een financieel oogpunt interessanter zijn om een gascondensatieketel te plaatsen want gas is ongeveer vier keer goedkoper dan elektriciteit.

Deze terugdraaiende tellers kunnen verdwijnen met de komst van de intelligente meters,  en in Wallonië denkt men erover na om te stoppen met het bestaande systeem.

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2018
, Gereageerd:

Het terugdraai-effect enkel zal blijven gelden voor installaties die worden aangemeld tot en met 31/12/2020. Dit is goed bekrachtigt in Vlaams Parlement . Voor de installaties vanaf 01/01/2021 werkt minister Tommelein ( of opvolger ) namelijk ook volop aan een alternatief compenserend systeem. Hierdoor zal het mogelijk worden om uw overtollige energie te vermarkten. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de energie die u op jaarbasis te veel produceerde. Ook installaties vóór 2021 zullen de keuze hebben om de overstap naar dit alternatief compenserend systeem te maken. Dus hierboven was niet het juiste antwoord

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2019
, Gereageerd:

De hele ironie is dat gas een fossiele brandstof is die in een CO2 arme omgeving zou moeten worden uitgefaseerd. Net daarom zou het installeren van dergelijk systeem financieel moeten worden ontraden, een warmtepomp daarentegen moeten worden aangemoedigd. Begrijpe wie het begrijpen kan!

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.