Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

reacties

Nuttig
User name
MARC CLEEMPUT
06/07/2018
Nuttig

Ik overweeg bijkomende zonnepanelen te installeren maar de wijziging van de afspraken bij mijn eerste installatie( prosumententarief) maken mij zeer argwanend.
De eigenaars van zonnepanelen krijgen nu als eerste een digitale meter maar deze zou niet terugdraaien, maar zowel de injectie als de afname van elektriciteit registreren.
Anderzijds zou wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor eind 2020, minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller behouden.
Ik dacht dat het voordeel van de terugdraaiende teller bij mijn bestaande panelen zonder tijdslimiet bestond maar nu blijkt dat dit voor minstens 15 jaar wordt vastgelegd, het is dus mogelijk dat het slechts 15 jaar wordt.

Bovendien zou er nog geen wettelijke regeling zijn om een compensatie en uiteindelijk verkoop van het overschot aan productie van de zonnepanelen met een digitale meter mogelijk te maken .User name
JEAN DECROOS
06/09/2019

Er zijn een aantal zaken die vastliggen en een aantal die onvoorspelbaar zijn.
Wat vast ligt is het volgende : 1. Het principe van gelijke compensatie voor injectie en afname tot 15 jaar na ingebruikname van de eerste zonnepaneelinstallatie.
2. Het installeren van een digitale meter die altijd (ook na 15 jaar) die compensatie in Kwh zal meten.
3. dat er fluctuaties van energieprijzen op de markt zullen blijven bestaan en dat er altijd een verschil zal zijn in aankoopprijs en verkoopprijs van energie.
Wat niet vast staat is al de rest : 1 prijs van de leveranciers 2. de hoogte van de distributiekosten ook bvb het prosumententarief die jaarlijks wordt aangepast. 3.groenestroombijdragen 4 BTW die kan veranderen
Bedenk wel dat dit in het verleden ook zo was. Alles wat met kostprijs te maken heeft is nooit vast geweest met uitzondering van de leveranciercierskosten met vast contract. Die contracten waren dan voor 1 2 of 3 jaar (vaste kostprijs per Kwh enkel en alleen voor het verbruik)
Ik kan dus wel geloven dat je argwanend bent en ik ben dat ook. Maar je moet kijken of je ondanks het prosumententarief je er nog steeds voldoende voordeel bij had om je eerste zonnepanelen te plaatsen. Dat kan een leidraad zijn om het risico te nemen om nieuwe zonnepanelen te installeren.

User name
L.K. TANG
26/09/2019

Onzekerheid
Twee jaar geleden Schreef ik me in voor een groepsaankoop van zonnepanelen met Testaankoop. Uiteindelijk besloot ik een tot de aankoop over te gaan bij Winwatt. Alles zou geregeld worden.
Begin dit jaar werden de zonnepanelen geïnstalleerd. De technieker vertelde me dat ik beste de meter terug naar een enkele dagteller laat omzetten. Na maanden wachten kreeg ik een bericht van Fluvius dat ik een plan van de rooilijn moest indienen. Na uitzoeken wat dat was , diende ik zo goed zo kwaad het plan in. Na weken wachten ontving ik opnieuw een bericht. Voor de eendraadschema deze keer. Opnieuw opzoeken. Een paar weken geleden ontving een bericht dat het om de eendraadschema gaat van de installatie.
Bij Winwatt krijg ik geen reactie. Die vroegen mij enkel het laatste stuk van de betaling uit te voeren.
Ondertussen zijn we in September en ben ik geen stap verder. Mijn zonnepanelen produceren stroom. Maar ten goede van wie? Is mijn afname nu gedaald? Er zijn nieuwe richtlijnen voor de meter. Welke optie is interessant? Lampiris lanceert een speciale prijs voor eigenaars van zonnepanelen. Interessant?
Teveel onzekerheid zonder en antwoord.

Graag hulp van Testaankoop of iemand met ervaring

User name
KRISTIEN LAMBRECHT
02/10/2019

in 2010 hebben we zonnepanelen geplaatst.
er is sprake dat voor 15 jaar kan gekozen worden voor terugdraaiende teller (virtueel weliswaar).
starten die 15jaar dan vanaf installatie van de digitale meter of vanaf de installatie van de zonnepanelen?

Blijkbaar heeft de VREG een klacht ingediend waarbij ze niet akkoord gaan met het principe van de terugdraaiende tellersysteem voor mensen met zonnepanelen.
dit zou kunnen inhouden dat wanneer we een digitale meter hebben en toch voor het terugdraaiende systeem kiezen, we plots dit systeem kwijt zijn doordat de rechtbank dit systeem verwerpt en de VREG gelijk geeft.
Waar is de rechtszekerheid van de gewone mens?
Wat doet testaankoop hiertegen?

kunnen we de digitale meter ook weigeren? en in dien ja, wat zijn dan de gevolgen hiervan?

User name
ANDRE VAN SOEST
17/10/2019

De startdatum is deze van de installatie (goedkeuring)van de zonnepanelen.
Opeenvolgende ministers beweren nog steeds dat PV houders kunnen genieten van de terugdraaiende teller.

Waar VREG de bewering haalt dat wij onrechtvaardig handelen , is mij een raadsel. Wij hebben de investyering gedaan, wij leveren elektriciteit, die zij aan een zelfde prijs verkopen.

De DT heeft verschillende telmechanismen, men zou dus eenvoudigweg de geinjecteerde tellerstand van de verbruikte tellerstand *** en aldus de terugdraaiende meter simuleren
Edoch, als in de loop der tijd , de distributie net beheerder (DNB) plots beslist van een lager tarief toe te kennen aan de teller voor injectie, zijn we gesjost!
Weigeren we een DT, dan is er geen zicht op opgewekte/verbruikte electriciteit. Er is EEN tellerstand op het einde van de rit, staat die op NUL, hoeven we enkel de prosumententaks te betalen. (eventueel een of andere vergoeding in functie van de leverancier)
Dus wil ik OP PAPIER, een bevestiging dat ik van de "terugdraaiende teller" zal genieten zolang de periode van 15 jaar niet voorbij is.
Momenteel is het nog ijzig kalm bij VREG,
-Wanneer komt deze zaak voor de rechtbank?
-Waar zal dit beslecht worden?
-Zal de nieuwe minister van energie zijn/haar standpunt handhaven, en blijven eisen voor het voordeel van terugdraaien.?
-Worden wij gesteund door TA, is er een "Class Action" mogelijk??
Hoop op het beste ( vrees voor het slechtste??)


Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.