Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

Nuttig
User name
MARC CLEEMPUT
06/07/2018
Nuttig

Ik overweeg bijkomende zonnepanelen te installeren maar de wijziging van de afspraken bij mijn eerste installatie( prosumententarief) maken mij zeer argwanend.
De eigenaars van zonnepanelen krijgen nu als eerste een digitale meter maar deze zou niet terugdraaien, maar zowel de injectie als de afname van elektriciteit registreren.
Anderzijds zou wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor eind 2020, minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller behouden.
Ik dacht dat het voordeel van de terugdraaiende teller bij mijn bestaande panelen zonder tijdslimiet bestond maar nu blijkt dat dit voor minstens 15 jaar wordt vastgelegd, het is dus mogelijk dat het slechts 15 jaar wordt.

Bovendien zou er nog geen wettelijke regeling zijn om een compensatie en uiteindelijk verkoop van het overschot aan productie van de zonnepanelen met een digitale meter mogelijk te maken .User name
JEAN DECROOS
06/09/2019

Er zijn een aantal zaken die vastliggen en een aantal die onvoorspelbaar zijn.
Wat vast ligt is het volgende : 1. Het principe van gelijke compensatie voor injectie en afname tot 15 jaar na ingebruikname van de eerste zonnepaneelinstallatie.
2. Het installeren van een digitale meter die altijd (ook na 15 jaar) die compensatie in Kwh zal meten.
3. dat er fluctuaties van energieprijzen op de markt zullen blijven bestaan en dat er altijd een verschil zal zijn in aankoopprijs en verkoopprijs van energie.
Wat niet vast staat is al de rest : 1 prijs van de leveranciers 2. de hoogte van de distributiekosten ook bvb het prosumententarief die jaarlijks wordt aangepast. 3.groenestroombijdragen 4 BTW die kan veranderen
Bedenk wel dat dit in het verleden ook zo was. Alles wat met kostprijs te maken heeft is nooit vast geweest met uitzondering van de leveranciercierskosten met vast contract. Die contracten waren dan voor 1 2 of 3 jaar (vaste kostprijs per Kwh enkel en alleen voor het verbruik)
Ik kan dus wel geloven dat je argwanend bent en ik ben dat ook. Maar je moet kijken of je ondanks het prosumententarief je er nog steeds voldoende voordeel bij had om je eerste zonnepanelen te plaatsen. Dat kan een leidraad zijn om het risico te nemen om nieuwe zonnepanelen te installeren.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.