laatst gewijzigd op: 22/09/2016

Aanschaf zonnepanelen, zonder intentie om overschot terug te sturen naar het net?

Hallo,

Ik vraag me af of men zonnepanelen kan aanschaffen (met groepsvoordeel) ook als men niet de intentie heeft om de opgewekte stroom terug te sturen naar het elektriciteits-net. Kwestie van de term 'autonomie' een meer realistische draai te geven, en minder afhankelijk te zijn van nuts-bedrijven-politiek. (die de eindgebruiker toch amper dienen)

Dit om de opgewekte stroom dus zelf te stockeren, en zelf te beheren. Door een tweede net (maar dan laagspanning 12V/24V/48V) in huis te installeren.

Het gaat dus niet om het binnenhalen van 'groene certificaten', maar wel om het verminderen van ons eigen verbruik, door sommige zaken (ledlichten en gsm/laptop laders, enz) op dit laagspanningsnet te zetten..

Ik vraag me af hoe/of dit wettelijk geregeld is, alsnog wat verzekeringen daar kunnen op zeggen.. als alles volgens de normen gebeurd.

Bedankt voor elke info daaromtrent.

Denis

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Je eigen elektriciteit produceren van onze community Hernieuwbare Energie .

reacties

Nuttig
User name Moderator
22/09/2016
CAROLINE | Moderator
Nuttig

Beste Gaston,

Je eerste uitspraak is correct.

Wat betreft de factor: de eerste jaren kan je inderdaad een factor van 1 hanteren (dus 1WP = 1Wh) bij een ideale oriëntatie. Een factor van 0.85 of 0.9 wordt ook vaak gebruikt en is nog steeds relevant indien je een schatting wil van de gemiddelde productie wat betreft de levensduur van de panelen. Dit rekening houdend met de veroudering van de panelen, eventuele schaduwvlakken en een aantal minder zonnige jaren.

Als de oriëntatie anders is, wordt onderstaande tabel gebruikt die een andere factor weergeeft met betrekking tot de vermindering van de productie.

Het garanderen van 4700 kWh met 4425 Wp (factor 1,06) is erg optimistisch, zelfs al is het niet onmogelijk gedurende de eerste jaren voor een ideale oriëntatie.

Wat betreft het gebruik van PowerOptimizer: dit systeem raden wij niet aan, gezien dit niet nodig is (er is geen schaduw). Talrijke installaties werken zeer goed zonder dit systeem.

Vriendelijke groeten,

Caroline (Test-Aankoop Energy)

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.