laatst gewijzigd op: 24/02/2019

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Ik denk er sterk over na om zonnepanelen te plaatsen, maar met de laatste berichtgevingen in de media ben ik beginnen twijfelen aan de rentabiliteit ervan. Kan iemand me zeggen hoe het precies zit? Zijn ze nog rendabel volgens jullie?

Merci!

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

reacties

User name
Romain
26/02/2015

Je moet een paar factoren kennen om een correct oordeel te geven. De ligging van het dak tegenover de zon, de helling van het dak, de oppervlakte die bruikbaar is voor zonnepanelen. Verder kan je rekening houden met het jaarlijks verbruik dat je al had. In de veronderstelling dat je nu 700 euro per jaar betaald aan electriciteit, dan zou een zonnepanelen installatie van 7000 euro op 10 jaar terugverdiend zijn. Kort gesteld: als je dak toelaat om je verbruik/opbrengst in evenwicht te brengen, dan is het een betere investering dan geld op een spaarboekje laten staan.

User name
Charlotte Dekeyser
07/07/2015

Beste Hugo, je vergeet het prosumententarief in rekening te brengen in je berekening. Dit is een jaarlijkse belasting van tussen de 70 en 90€ +/- per kW van de omvormer. Voor een gemiddeld gezin dus jaarlijks 300 à 400€ te betalen... Hiermee kom je dus uit op een heel ander verhaal dan de 10j die je hierboven voorstelt.

User name
IRENE MAES
13/07/2015

Ik heb spijt als al de haren op mijn hoofd dat ik zonnepanelen heb laten leggen. Ik heb GEEN certificaten, ik heb geen subsidie en moest bij de keuring ook nog eens een nieuwe verliesstroomschakelaar laten plaatsen + nog eens een herkeuring.
Voor de zonnepanelen had ik een verbruik van 110€ per maand, gemiddeld genomen.
Nu met de overdreven nettarieven betaal ik nu 100€ per maand.
Dus 10€ x 12 maand is 120€ winst per jaar. Als er dus niets kapot gaat gedurende de volgende 66 jaar wat een utopie is zijn ze (bijna) terugbetaald.
En mijn spaarcenten ben ik kwijt!!!!!!
Dus terugbetaald op 10 jaar?????? Waar haal je het in Godsnaam!

User name
WILLY DE SCHEPPER
15/07/2015

Wij hebben 5760 kwP zonnepanelen waarvoor we toekomen voor ons dubbeluurtarief..
Mogen er dus nog 4230 kwP bijleggen zonder bijkomende netkosten.
We verbruiken nu nog 8000 kwH voor het aandrijven van onze warmtepompvloerverwarming. Kostprijs 0.093€/kwH.
Installatiekost voor 4.230 x 1500€ is 6345€/ hebben reeds offerte 7092€.
Voor ons nachtverbruik 4230 x rendement 0.85 zou dus met 3595 kwH kunnen gereduceerd worden.
(CIS panelen zouden x 1 = 4.230 kwH volgens reclame)
3595 x 0.093€ = 334€ rendement.
Min prosumentenkost imewo 4.230 x 75€= 317.25€. Rest 334-317.25= 16.75€ rendement per jaar.
Input 6345€. Output nu per jaar 16.75€.
Zit er in bovenstaande een fout?

User name
JOEL DE VUYST
17/10/2018

Willy,
Er zitten enkele fouten in je bovenstaande berekening, en het rendement van zonnepanelen kan niet bepaald worden zoals jij het doet.
Mijn aandacht werd eigenlijk toevallig naar uw artikel getrokken, waarin je verklaart dat je vloerverwarming hebt die gevoed wordt door een warmtepomp, en dat interesseert mij wel.
Wat dit alles je gekost heeft, moet je natuurlijk ook in uw berekening invoeren, bvb door de zonnepaneel- en warmtepomp installatie af te schrijven op bvb 20 jaar. Dan moet je het verbruik en de andere kosten van uw jaarlijkse eindfactuur (in Euro) erbij voegen en dat resultaat vergelijken met wat je vroeger betaalde toen die solar en warmtepomp nog niet geplaatst waren. Dit geeft dan een idee van het voordeel dat dit alles u heeft opgebracht. Daarna kan je uitrekenen in hoeveel jaren de gedane investeringen zullen terugbetaald zijn. Daarna begint de winstberekening per jaar dat de installatie in gebruik zal blijven (ook rekening houden met de kosten voor onderhoud en herstelling)..
Ik denk dat het voordeel wel meer dan 16.75 € per jaar zal zijn!

Ik weet natuurlijk niet hoe goed je woning geïsoleerd is en hoe groot ze is, maar met 5,76 kWp zou je er normaal moeten kunnen komen.
Ikzelf heb zonnepanelen van 4,1 kWp en eveneens een warmtepomp, en ik geef elk jaar nog 500 à 600 kWh terug op het ogenblik van de meter-opname.

Wat wel niet past in het plaatje is je dubbeluurtarief,: op zaterdag en zondag wordt je verbruik de ganse dag op nachttarief geregistreerd, maar de uren zonneschijn in de week kunnen dat verbruik meestal niet compenseren, zodat er toch een rekening op je factuur komt te staan. Ik heb mijn dubbeluur teller laten vervangen door een enkelvoudig tariefteller, zodat dit probleem opgelost is.
Wat dit vanaf volgend jaar met de digitale tellers zal worden, weet ik niet...

met vriendelijke groeten.
vuistje

Nuttig
User name
Romain
26/02/2015
Nuttig

Beste Pieter-Jan,

Zonnepanelen zijn uiteraard nog rendabel. Maar je mag het niet meer zien als een extra cashinkomst. Je moet het zien als een energiebesparende maatregel aangevuld met besparing van de aankoop van elektriciteit (tov leverancier). De kostprijzen van de installaties zijn gedaald, de cowboys zijn er ook van tussenuit gehaald. En zoals eerder gezegd is het de dag van vandaag eerder beter van te investeren dan het op de bank te laten. Het beste wat je kan doen is een professional laten komen kijken naar uw huis, uw dak, ... en dan hiervan een vrijblijvende offerte te maken met bijhorende terug verdientijd. De terugverdientijd is heus niet zo gemakkelijk op te stellen als dhr. Maes suggereert.

User name
Romain
02/03/2015

Bedankt Hugo en Kenny voor jullie antwoorden. Dus het beste is om verschillende installateurs te laten komen kijken naar mijn specifieke situatie en een offerte te laten opstellen? Zodoende kan ik mijn terugverdientijd terugberekenen...

User name
Romain
02/03/2015

Dat lijkt mij aangewezen, een offerte of drie (en zeg ze maar dat je dat doet, dat zet wat druk). Normaal geven ze zelf ook al een terugverdientijd mee, maar die is meestal wel wat te rooskleurig. Bij de keuze van de installateur kan je ook best eens rondvragen in je buurt waar er zonnepanelen liggen, dan heb je meteen die mensen hun ervaringen mee.

User name
Romain
04/03/2015

Bedankt voor de informatie. Nuttig!

User name
Romain
04/03/2015

Wij overwegen zelf ook om zonnepanelen te plaatsen omdat we in 2012 gebouwd hebben en alleen elektriciteit als energiebron hebben (warmtepomp).  Echter denk ik dat het enkele jaren geleden nog een (zéér) goede investering was, heden niet het juiste moment is, en later misschien wel weer interessant (tegen 2020) kan worden wanneer de regering bepaalde Europese normen moet halen.  Maar:

- btw is momenteel voor ons nog 21%
- geen groenestroomcertificaten meer
- weinig tot geen subsidies, vooral voor nieuwbouw
- de netvergoeding zal ook diegenen treffen die geen subsidies of hoge certificaten kregen.  Terecht dat de centen gerecupereerd worden van zij die er (te) veel aan verdiend hebben.  Maar wie gaat nu nog investeren in het milieu als je erop belast zal worden?  En wat met andere zaken waar de regering geld gaat zoeken zoals vermogensbelasting: misschien ook op zonnepanelen?
- risico en side-effects: wordt je brandverzekering duurder?  Is diefstal gedekt in een standaard verzekering?  Hoeveel kosten zal je hebben aan reparatie van de installatie de volgende jaren?  Allemaal onzekerheden die het rendement zwaar hypothekeren...

Een installatie is dan wel veel goedkoper geworden, maar als men op een rendement van enkele procenten rekent, dan vind ik het risico toch wel zeer groot voor zo'n investering.

Omdat elektriciteit onze enige energiebron is en we een jaarlijks verbruik van >10.000kWh hebben, denk ik dat het voor ons misschien nog wel interessant zou kunnen zijn.  Als je als gezin een doorsneeverbruik van 4.000kWh hebt, heb ik mijn grootste twijfels of je de investering er uit kan halen.

User name
Romain
04/03/2015

Als je twijfels hebt moet je het niet doen, zo simpel is dat. Anders ga je nog aan jezelf twijfelen of je wel de juiste beslissing genomen. Er zijn inderdaad vele factoren die voor en tegen te overwegen zijn, ieder vanuit zijn visie. Als investering kijk je er anders tegenaan dan vanuit milieu aspect. Investering tegenover aandelen of spaarboekje, risicovol of niet. Je mag inderdaad niet vergeten dat de converter niet eeuwenlang blijft werken en het is nog maar de vraag of het rendement van de huidige panelen niet te zeer verzwakt na pakweg 15 jaar. Ook weten we niet wat de technologie gaat aanvangen met de mogelijke opslag van overtollige opbrengsten (er is momenteel een race bezig om de batterijen kleiner en beter te maken). En toch is het volgens mijn oordeel nog zinvol om zonnepanelen te leggen als de investering op maximaal 10 jaar is terugbetaald. Maar zoals aangehaald, iedereen heeft een persoonlijke en andere invalshoek zowel qua zonnelicht als ideetjes. :-)

User name
RONNY RAMOUDT
07/07/2015

De omvormer van de installatie van een collega is al twee keer defect gegaan in 5 jaar. De omvormer werd telkens vervangen onder garantie maar dat zal niet blijven duren. Dus straks één keer tegenslag en het berekende (en beloofde) rendement van 1 of 2 % (belachelijk weinig!) wordt nooit gehaald maar wordt een negatief rendement van 2% verlies.

User name
Charlotte Dekeyser
07/07/2015

met het prosumententarief kom je helemaal niet meer aan een TVT van maximum 10 jaar, integendeel...

User name
JOEL DE VUYST
26/10/2018

Het klopt dat het voordeel dat zonnepanelen ons kunnen bezorgen, systematisch door de overheden (vooral de Vlaamse regering) en de op winst jagende energiesector, wordt gekortwiekt, zodat er geen reden meer bestaat om ons dak te belasten met zonnepanelen.
Waarom de regering toch een solar-installatie wil promoten bij nieuwbouw, 't zal niet ten bate van de nieuwbouwers zijn.
Misschien om te voldoen aan de naderende milieuverplichtingen, zou je denken, maar waarom moet dit op kosten van de belastingbetalende burger geschieden,
terwijl anderen (instellingen, bedrijven en ???) er aan verdienen?
Zo wordt iets nuttigs steeds weer kapot gemaakt!!

User name
Bram de Ridder
23/08/2015

Ik heb vorig jaar deelgenomen aan de groepsaankoop van de provincie Antwerpen en heb nu 12 panelen geïnstalleerd.
Als ik had geweten dat de zogenaamde 'billijke' netvergoeding 69 euro per kw omvormer zou bedragen dan had ik het nooit gedaan.
Meer dan de helft van mijn opbrengst dien ik nu te betalen aan deze netvergoeding, ronduit schandalig !

Aan alle potentiële geïnteresseerden zeg ik dan ook uitdrukkelijk, denk 2 keer na voor ge uw centen erin steekt. Een rendabele investering is het zeker niet meer in de huidige omstandigheden.

User name
404dd90e6cda461fabb7bdf23abde880
20/07/2018

Dat is waar we moeten er zoveel op betalen dat ik nu moet bij betalen ipv terugkrijgen met de zonnepanelen. Kan testaankoop daar niets aan doen dat enkel de degene die premies krijgen voor hun zonnepanelen die taks betalen, en de mensen die dit niet krijgen niets of de helft bijvoorbeeld. Met andere woorden de rijken worden rijker en de andere armer.

User name
MARC VAN DER STUYFT
04/09/2018

Er zijn geen zekerheden. Een goede berekening ontlast u daarvan het beste... en ga niet op je eentje tewerk. Samen brainstormen met iemand uit de omgeving is aangenaam en efficient.
Ik betaal 130€ prosumententarief per 1000KW en produceer in totaal 7500kWh wat neerkomt op 1000€ . Ik slaag erin om aan het einde alle electriciteit zelf te consumeren hiervoor is een terugdraaiende teller nodig en MOET die ook blijven!!!! waarde 7500X0,23=1725-1000 is een opbrengst van 725€, voor de afbetaling van de geïnvesteerde 15000 euro voor 36 panelen heb ik dus 15000/725 of 20jaar nodig wat de gegarandeerde levensduur van de installatie is..........

User name
JOEL DE VUYST
26/10/2018

Dit is een reële berekening die tekenend is voor de huidige terugverdientijd. Tenminste als je geen onkosten of defecten aan je installatie krijgt gedurende die 20 jaar (enz...)
Let dan goed op want vanaf 1 juli 2019 begint de vervanging van de Ferraris-tellers door digitale tellers. De zonnepaneeleigenaars krijgen de eer het eerst bediend te worden.
Zie de nieuwsbrief van de VREG van gisteren (https//: www.vreg.be) of per e-mail;
VREG nieuwsbrief zonnepanelen

User name
JOEL DE VUYST
26/10/2018

ik was nog niet aan het einde:
VREG nieuwsbrief zonnepanelen

User name
JOEL DE VUYST
26/10/2018

voorgaande vervolgt:
e-mail: nieuwsbrief@vreg.be
Verbeteren zal het niet, in het beste geval kan men het bestaande systeem misschien behouden mits betaling van de prosumenten taks...
Ik meen dat hier de tussenkomst van Test-Aankoop eveneens gewenst is, vermits dit voor vele klanten zeer belangrijk is.
Op Test-Aankoop kan je momenteel een petitie tekenen in dit verband.

User name
CHRISTIAAN GHIJSELINCK
24/02/2019

Als de slimme meter geinstalleerd wordt krijg je de keuze. Ofwel nog 15 jaar van de "gesimuleerde" terugdraaiende teller profiteren en prosumententaks betalen, ofwel geen prosumenten taks betalen en de electriciteit die je op het net stuurt trachten te verkopen ( met handelsregister en wellicht aan minder dan een eurocent/kWh. ). Let wel , alle extra kosten zoals distributiekosten gaan berekend worden op de stroom die je van het net haalt, en dus niet op het verschil tussen wat je van het net haalt en terugstuurt, en dat gaat ook zo zijn voor diegenen die kiezen voor de "gesimuleerde" terugdraaiende teller. Dit laatste is alleszins het voorstel van de VREG en de netbeheerders. Oplossing : niet meer injecteren en alle overtollige stroom in batterijen opslaan.

User name
FREDDY ALGOET
02/11/2018

Voor de invoering van het prosumententarief betaalde ik ongeveer 50€ per jaar aan elektriciteit en nu 550€ dus bedankt heren ministers van de vlaamse regering.
Mijn zoon woont in wallonie en daar bestaat dat niet eens.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.