laatst gewijzigd op: 08/02/2018

Zonnepanelen op een verhuurwoning

Dag,

In het kader van een renovatie ben ik momenteel bezig met het aanpakken van alle energetische aspecten van de woning.

Dit wil zeggen, alles isoleren van de vloer tot het dak en de buitenmuren, installatie van een warmtepomp en dergelijke meer.

Al deze zaken zijn relatief betaalbaar als je de verschillende premies die gelden in rekening brengt.

Nu zijn er voor zonnepanelen echter geen premies van toepassing waardoor de terugverdientijd van de investering relatief lang is.

Ik probeer namelijk om alle investeringen die ik doe ook op korte termijn terug te verdienen, dit omdat het nog niet weet hoelang dat ik ga blijven wonen in die woning. Mogelijks zou ik de woning na een aantal jaren wensen te verhuren.

Mijn vraag is dus nu concreet, wat indien ik de woning verhuur met de zonnepanelen?

Kan ik in dit geval een vaste vergoeding vragen voor energie (enkel elektriciteit, geen gas in de woning) waardoor de investering nog steeds maandelijks terug wordt verdient (eventueel wel trager om het voordeel van de investering te delen met de huurder). 

Kan ik een bijkomende vergoeding vragen los van het energieverbruik voor het gebruik van de zonnepanelen aan de huurders in een afzonderlijk contract?

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat elke verhuurder die zonnepanelen wenst te leggen op een huurwoning integraal moet opdraaien voor de investering zonder daar ook maar ooit iets van terug te zien?

alvast bedankt voor uw antwoorden.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

  reacties

User name Moderator
CAROLINE | Moderator
08/02/2018

Beste Thomas,

Wat betreft het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen vind je alle nodige informatie terug in dit uitgebreide dossier op onze website: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/hernieuwbare-energie/dossier/zonnepanelen-nog-interessant.

Indien je een woning verhuurt met zonnepanelen betaalt de huurder de netvergoeding, aangezien deze aangerekend wordt via de elektriciteitsfactuur.

Mvg,
Caroline (Test Aankoop Energie)

User name
Thomas Schepens
08/02/2018

Beste,

Bedankt voor uw antwoord.
Op de wijze dat u voorstelt wil dit dus dat elk eventueel rendement van de investering die door de verhuurder gedaan wordt naar de huurder gaat.
In essentie is het plaatsen van zonnepanelen op een huurwoning dus steeds een slechte investering aangezien het niet mogelijk is 1/ de investering terug te verdienen en 2/ enige rendement hieruit te halen.

User name Moderator
CAROLINE | Moderator
08/02/2018

Beste Thomas,

De verhuurder zal inderdaad genieten van een lagere elektriciteitsfactuur, maar betaalt de netvergoeding. Daarnaast zijn de voordelen voor jou als eigenaar toch wel groot aangezien:

- de waarde van de woning met zonnepanelen stijgt
- zonnepanelen resulteren in een lagere EPC-waarde voor de woning (erg belangrijk vandaag)
- je als eigenaar meer huur kan vragen in vergelijking met als er geen zonnepanelen zijn, dankzij bovengenoemde voordelen en het feit dat de huurder een lagere elektriciteitsfactuur geniet.

Mvg,
Caroline

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.