laatst gewijzigd op: 02/03/2021

Hoe je zelfverbruik met zonnepanelen te verhogen?

Je hebt er baat bij om zoveel mogelijk stroom van de productie van je zonnepanelen te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt, zeker als de meter straks niet meer terugdraait. Er zijn effectief mogelijkheden, maar wees je ook bewust van wat je wanneer kunt of moet doen.

Wat heb je gedaan, gekocht, aangepast, ... om je zelfverbruik te verhogen? Deel je ervaring met ons mee!

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

32 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021

Beste, De terugdraaiende teller afschaffen treft 100000 gezinnen. Volgend jaar zal het capaciteitstarief opnieuw de zelfde groep treffen. Laat U niet wijs maken dat dit niet zo zal zijn. De grens om naar een duurder tarief over te gaan ligt zo laag dat iedereen dagelijks in het duurder tarief terecht komt. Volgende stap zal zijn dat ze voor de geïnjecteerde stroom rond het middaguur niets meer geven omdat ze dan al teveel stroom op het net hebben( mochten ze durven zouden ze kosten aanrekenen).
Ik mag hopen dat testaankoop toch tenminste zal proberen een tweede en derde bestraffing van haar leden te voorkomen met uitstel van het capaciteitstarief voor eigenaars van zonnepanelen. Een behoorlijke tussenkomst voor een thuisbatterij zou het probleem ook voor een stukje opvangen, enkel niet in de 6 maanden winterperiode.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021

Beste, zijn er tevens cijfers beschikbaar in zelfverbruik tussen eigenaars met zonnepanelen op het zuiden gericht en deze met een eerder Oost-West opstelling wat het zelfverbruik ten goede (?) zou moeten komen?

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021
Nuttig

Zolang we geen duidelijkheid hebben over de tarieven van het nieuwe capaciteitstarief is elke investering weggegooid geld. Want bij een laag piekverbruik zou de verbruikte kWh goedkoper worden in de eindafrekening, Die balans zal dus bepalen welke investering rendabel is. Waar blijft de VREG met het bekend maken van deze tarieven?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021
, Gereageerd:

Een terechte opmerking. Het capaciteitstarief dat in Vlaanderen vanaf 2022 wordt ingevoerd, is ingegeven door het toenemende belang van lokale hernieuwbare energie en de verwachting dat elektrische auto’s en warmtepompen de elektriciteitsvraag zullen doen stijgen. Daardoor vreest energieregulator VREG in de toekomst op bepaalde momenten een overbelasting van het net. Die overbelasting opvangen, zou aanzienlijke investeringen aan het net vereisen en de nettarieven doen stijgen. De oplossing hiervoor zou onder meer bestaan in een betere spreiding van het verbruik. Het tijdstip waarop je piekverbruik plaatsvindt zal daarbij geen rol spelen. Het is niet zo dat de netfactuur voor iedereen drastisch zal verhogen: alles hangt af van je persoonlijke situatie en je verbruik. Consumenten met een heel beperkt stroomverbruik riskeren wel hun factuur te zien verhogen. Lees alvast onze bedenkingen aangaande het capaciteitstarief in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/3jzT8Xp ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

Zoals je zegt, "Vreg vreest in toekomst voor overbelasting van het net". Daarom promoot ze zo het plaatsen van een batterij, niet zozeer om eigenverbruik te verbeteren, maar vooral om deze opgeslagen energie, nu bijna gratis, bij u te komen halen bij overbelasting van het net. Oeps, mijn batterij is leeg en ik heb zelf bijna niets verbruikt. Vreg is duidelijk patroonheilge van de DNB en verkopers van batterijen zijn hun beste vriend. De consument zal hun worst wezen.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/02/2021
Nuttig

invoering digitale meter voor zonnepaneel eigenaars met elektrische verwarming en warmtepomp is reeds een extra kost, en tel daarbij de invoering binnenkort van capaciteitstarief dan wordt het catastrofaal...... Graag info over Grids om optimaal de opgewekte energie te benutten;

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021
, Gereageerd:

Beste, gezinnen met elektrische verwarming of warmtepomp worden inderdaad extra hard getroffen met de schrapping van de terugdraaiende meter, dat beseffen we. Het plaatje is niet bepaald rooskleurig, integendeel. We pleitten reeds bij het kabinet van de bevoegde minister dan ook voor extra compensatie voor deze groepen. en kregen te horen dat dit wordt onderzocht. Ik heb alvast je post met je vraag over grids intern doorgestuurd, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/02/2021

Beste allemaal, laat jullie ook niet te veel misleiden door de aanschaf van een batterij. Enerzijds de kostprijs en anderzijds de slijtage (oplaadvermogen) op lange termijn. Bij enkele dagen zon, zal de batterij vlug vol zijn, zonder dat ze dan nog kan bijladen. Ze dan nutteloos gaan 'leegtrekken' in een zonnige periode is uw opbrengst weggooien die je nu nog kon recupereren in de winter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/02/2021
, Gereageerd:

Klopt, wij maakten begin vorig jaar berekeningen voor verschillende scenario’s met een lithium-ion-batterij. Onze conclusie was toen: investeren in zo’n batterij is niet rendabel. Dankzij een batterij kun je jouw "zelfverbruik" een stuk opkrikken, maar je blijft nog altijd afhankelijk van het net. Meer info vind je nog hier: https://bit.ly/3k0HTZB   ^An 

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
Nuttig

Wat zijn wij met een premie van 3.000 EUR als we jaarlijks bijna 600 EUR meer moeten betalen, wat neerkomt op 9.000 EUR verlies op 15 jaar ! Misschien moeten degene die deze beslissingen nemen , eens een week in ons huis komen wonen. We hebben bewust gekozen voor een warmtepomp. De meest ecologische keuze die er 15 jaar geleden bestond. Jaarlijks verbruik is rond de 4000 kwh. Aangezien ze hier al 15 jaar draait, kunnen we dit ons inziens toch goed schatten. Maar wanneer draait een warmtepomp. In de zomer? Nee ! Voorjaar en najaar tijdens een zonnige dag ? Nee ! Voorjaar en najaar tijdens een bewolkte dag ? Ja, maar geen zon is geen opbrengst van zonnepanelen. Winter ? Vorige week, was het zonnig maar koud. Warmtepomp lag enkele uren stil tijdens de dag, rond 17 h schoot ze terug in gang, als de zon onder was ! Wat voor nut hebben de zonnepanelen dan in ons geval ? Als ze me hier een zinvol antwoord kunnen bezorgen, wil ik er naar luisteren. Maar tot nu toe was het oorverdovend stil. Ik heb dan nog niet gesproken over ons andere energieverbruik. Wij werken in normale omstandigheden beiden op verplaatsing. Ah geen probleem zeggen ze dan, leg uw wasmachine maar aan, via een slim stopcontact. Ik vraag mij dan af of de verzekering gaat tussenkomen igv een schadegeval ? Politiekers zitten tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement liever te tokkelen op hun gsm , dan eens stil te staan bij hun beslissingen. Als het erop aankomt, trekken ze allemaal hun paraplu open.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Dag Leen, we beseffen maar al te goed dat gezinnen met elektrische verwarming of warmtepomp extra hard getroffen worden door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Het hoge winterverbruik zal niet meer gecompenseerd kunnen worden door de hoge zomerproductie wat uiteraard een grote financiële impact heeft.  Daarom hebben we bij het kabinet van minister Demir gepleit voor extra compensatie voor deze groepen. Tijdens de gesprekken die we met het kabinet van de minister van Energie hebben gehad, kregen we alvast te horen dat dit wordt onderzocht. Wordt dus nog vervolgd ! ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021

Is het al geweten van wanneer het terugdraaien van de digitale meter stopt ? Of start dit al direct bij het plaatsen van de meter ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/02/2021

Als jullie vinden dat de mensen die ZP hebben geplaatst nu beter af zijn dan vroeger moeten jullie maar eens berekenen wat deze meer moeten betelen .Personen die bij test aankoop een abonement hebben zou ik dadelijk opzeggen , doen niets voor ZP eigenaars .De regeringen moeten we gedenken als we de volgende keer gaan stemmen . allemaal zakken vu.... foei en jullie doen daar nog aan mee .

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Bi gebruik van digitale teller lijkt me een contract met dag- en nachttarief weer een goede keuze want dat vraagt geen aanpassing van de digitale meter en kost ook niets extra bij Fluvius neem ik aan. Daarom verzoek om dit in rekenmodel op te nemen want dat geeft wellicht gunstiger beeld. Blijft echter afwachten wat uiteindelijk wordt gerealiseerd. Overigens tot mijn verbazing geeft mijn digitale teller aan dat mijn zonnepanelen ook hebben teruggeleverd tijdens nachturen. Dat roept de vraag op of de digitale teller wel betrouwbaar is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

Het nachttarief is geldig tijdens de zogenaamde daluren: dit zijn zowel de nachturen alsook het volledige weekend. Dus als zonnepanelen op zaterdag of zondag stroom injecteren, zie je dit bij een digitale meter op de "nachtteller".

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Nu blijkt dat de zonnepaneelpremie niet de juiste keuze is geweest . Men had beter een flinke duit in het zakje gedaan voor de installatie van een batterij . Hier had zowel de eigenaar van de panelen als de netwerkbeheerder een voordeel uit gehaald .
Wat voor een zonnepaneelbezitter noodzakelijk is , is dat hij ieder moment van de dag zijn productie en verbruik kan monitoren . Ik heb deze vraag gesteld aan Flivius en nu blijkt dat dit zelfs met een digitale meter niet mogelijk is . Men kan op de site enkel de dag nadien zien wat jou verbruik is geweest . Een installateur van de digitale meter vertelde mij dat de uitgangen P1 en S1 nog niet actief zijn . Het is belangrijk dat de zonnepaneelbezitter op een display of op een app steeds zijn verbruik kan monitoren en hierop kan schakelen . Er is blijkbaar nog een lange weg te gaan vooraleer de zonnepaneelbezitter efficient met zijn investering kan omgaan en hij zal nog zelf moeten gaan investeren om dit ook te kunnen . Weeral is er te snel en onkundig gehandeld . Men moet de zonnepaneelbezitter goed informeren wat de mogelijkheden zijn om zo mogelijk efficient om te gaan met zijn investering en wat hiervan de kosten zijn .
Wat de berekening betreft . Deze vind ik iets te simpel . Hoe zit het met een dubbel tarief . Het zou ook misschien interessant zijn om de meterstanden van de terugdraaiende meter en de elektriciteitsproductie mee te nemen in de berekening . Dan kan je uit de geproduceerde en je meterstand(en) afleiden of je uit het net haalt of er meer op zet dan je verbruikt en zo een betere berekening maken .

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021
, Gereageerd:

De P1 poort staat default gesloten maar kan je via mijn.fluvius.be zelf openzetten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021
, Gereageerd:

Helemaal akkoord met je reactie, je kan momenteel helemaal niet inspelen op je productie van je installatie. We zijn in 'de zak gezet'.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

De digitale meter is NIET ZO intelligent ??

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
Nuttig

Volgens jullie berekeing betaal ik nu 366 Klopt niet heb vorig jaar 180 betaald Daar gaan jullie al de mist Volgens diezelfde berekening ga ik vanaf nu 632 betalen Dat is +250% Totaal onaanvaardbaar Op deze manier zal Belgie nooit aan zijn doelstelling geraken Wie gaat nu nog daarin investeren Doe er iets aan


Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Met de terugdraaiende teller betaalde je prosumententarief plus de vaste kosten die iedere consument betaalt. Het bedrag dat je nu betaalt met de terugdraaiende teller omvat meer dan het prosumententarief alleen. Ook andere vaste kosten worden vandaag in jouw factuur verrekend: de vaste vergoeding die de leverancier aanrekent (gemiddeld €50), de meterhuur (€13,64) en de bijdrage energiefonds (€5,16). Daarnaast wordt ook rekening gehouden met jouw netto afname: indien jouw verbruik hoger is dan je productie, dan betaal je ook deze afname vandaag in het systeem van de terugdraaiende teller. HIerbij willen we nog aan toevoegen dat de berekening is gebaseerd op de tarieven van dit jaar. Vergelijken met vorig jaar is dus niet aan de orde aangezien sommige kosten zijn gestegen in 2021 (bv het prosumententarief ging dit jaar gemiddeld 5% omhoog). 

Als je ons via het contactformulier op onze website het vermogen van je omvormer en je postcode meedeelt, kunnen we in detail uitleggen hoe we aan de berekening komen voor jouw situatie:https://bit.ly/31phFaU  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021

Is er een signaal voorzien op de digitale teller dat de gebruiker toelaat om electrische apparaten in te schakelen op het ogenblik dat de panelen meer produceren dan er zelf verbruikt wordt? We kunnen moeilijk naast de teller blijven staan om te zien wanneer we energie op het net zetten. Men kan zo bv een (electrische) zonneboiler in schakelen die het warm water voorverwarmt, alvorens het naar de verwarmingsketel/boiler gaat. Indien in de zomer de temperatuur van het water voldoende hoog is kan de verwarmingsketel of warmwaterboiler zelfs gebypasst worden. Ik denk dat een investering in een extra boiler interessanter is dan in een thuisbatterij (mindere kost en langere levensduur). Indien men wil dat het eigen verbruik hoger wordt moet men ook dergelijk signaal voorzien, indien nodig met een afzonderlijke (gratis!, draadloze?) ontvanger als we niet rechtstreeks op de teller mogen aansluiten. Het verschil verbruikte energie - geproduceerde energie moet instelbaar zijn, zodat de extra boiler niet wordt ingeschakeld bij een paar honderd watt verschil, dat zou een averechts effect hebben. Ik denk dat we op die manier het eigen verbruik aanzienlijk kunnen verhogen, want warm water hebben we in de zomer evenzeer nodig als in de winter. We combineren dan 2 voordelen: het %eigen gebruik gaat omhoog (hetgeen men beoogt) en we besparen op brandstof om het water op te warmen.
Zonder dergelijk signaal zijn de voordelen van de digitale teller enkel voor de netbeheerders en leveranciers van electrische energie en niets voor de consument.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Ik volg je volledig maar de sturing is het probleem: er bestaat zoiets als een Eddi shop.zappi.info/.../eddi.html maar dit kost wel wat geld en de vraag is hoe snel we deze investering er dan weer uit halen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

Je kan inderdaad de communicatiepoorten op een digitale meter (laten) activeren, maar veel meer dan een extern monitorsysteem/app (om je eigen productie/verbruik zichtbaar te maken) kun je er momenteel niet op aansluiten. Als je ook automatisch apparaten (vb. vaatwasser) zou willen inschakelen, zal dat een "slim" apparaat moeten zijn, dus dat middels bluetooth of wifi kan communiceren. En ik vraag me af of er al een standaard bestaat voor een dergelijk communicatieprotocol met een extern systeem dat aan een digitale meter kan gekoppeld worden? Als elk merk zijn eigen standaard gaat ontwikkelen, ben je weer afhankelijk van hun "gadgets"...

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Je dient de P1 poort van je digitale meter hiervoor te activeren bij Fluvius. Als je een extern systeem koppelt aan de P1 poort kan je je verbruik monitoren. Hier vindt je een overzicht van mogelijkheden: https://maakjemeterslim.be/
Een beperkt aantal systemen kan ook je verbruikers sturen en zo je zelfconsumptie automatisch verhogen. Niko heeft hier een interessante oplossing: www.niko.eu/.../zelfconsumptie-energie

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Volgens een installateur van digitale meters zij deze uitgangen nog niet actief

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/02/2021
, Gereageerd:

Standaard is de P1 poort niet actief. Je dient die op het Fluvius portaal te activeren

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021
Nuttig

Komt er een bijkomende premie voor huishoudens die een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Hoe zal deze berekening evolueren als men vanaf 2022 gaat rekening houden met het verbruikte piekvermogen?
Gaat test aankoop actie ondernemen voor een eerlijke prijs voor de elektriciteit die men injecteert op het elektriciteitsnet zoals bv. in Nederland?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Beste Geert, we zijn er ons terdege van bewust dat de compensatieregeling niet voor alle gedupeerden van toepassing is en door velen ook wordt aanzien als slechts een druppel op de hete plaat. Vooral gezinnen met elektrische verwarming of warmtepomp worden extra hard getroffen door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Hun hoge winterverbruik zal niet meer gecompenseerd kunnen worden door hun hoge zomerproductie wat uiteraard een grote financiële impact heeft. We pleitten bij het kabinet dan ook al voor extra compensatie voor deze groepen. Tijdens de gesprekken die we met het kabinet van de minister van Energie hebben gehad, kregen we alvast te horen dat dit wordt onderzocht. Via onze diverse kanalen zullen we hierover berichten zodra we meer nieuws hebben. 

Wat je vraag over het injectietarief betreft kan ik je de informatie meegeven waarover we tot nu beschikken. Voor het injectietarief kan je sinds 2021 bij verschillende leveranciers – maar nog niet alle! - een terugleveringscontract sluiten. Je kan dan je overtollige stroom verkopen voor een prijs tussen 2 en 4 eurocent per kWh. Dat is natuurlijk een pak minder dan de 20 tot 25 eurocent per kWh die je betaalt voor de stroom – nettarieven en heffingen inbegrepen - van jouw leverancier, en wat ook de waarde is van de stroom die je zelf onmiddellijk verbruikt. De verkoop van injectie aan een leverancier door middel van een teruglevercontract is geregeld door de wijziging van het Energiebesluit van 18/09/2020, artikel 7.13.2.
De verkoop van injectie aan een derde zoals bijvoorbeeld Decathlon is wettelijk nog niet geregeld. Het decreet dat dit mogelijk moet maken wordt verwacht de komende maanden. Jammer genoeg is het op dit moment ook niet mogelijk is om een apart afname en injectiecontract af te sluiten bij een verschillende leverancier, een interessant injectietarief gaat dus niet noodzakelijk gepaard met een voordelig afnametarief. Daarom alvast dit advies: vergelijken is hier de beste boodschap die we kunnen meegeven. Binnenkort integreren we alle injectietarieven in onze prijsvergelijkers voor energiecontracten. Intussen werken we verder aan evenwichtige en gerichte oplossingen, ook achter de schermen, en zodra we meer nieuws hebben zullen we hierover communiceren. Mvg, ^An 

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Het gebruik van wasmachines, droogkasten, afwasmachines kan niet worden aanbevolen tijdens afwezigheid. Ik vraag me af hoe verzekering reageert bij schade. Handleiding zegt meest: gebruiken onder toezicht???

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021
Nuttig

In de rekenmodule: einde terugdraaiende teller is er een beperking tot 10 kWp in het 3de invulveld. Op mijn keuringsrapport staat 16400 Wp vermeld met een omvormer vermogen van 0,25 kVA x 40. Uw uitleg verwijzend naar het AREI in het 3de invulveld klopt niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/02/2021
, Gereageerd:

Hallo Dirk, in onze module is er inderdaad een beperking tot 10 kWp, daarom heb ik je post alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst. Mvg, ^An 

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.