laatst gewijzigd op: 04/03/2021

Geen terugdraaiende teller meer! graag opkomen voor deze schande!

Hallo,

Als ik het goed begrijp investeren wij in groene energie, beloven ze mij zwart op wit dat ik nog 13 jaar kan genieten van terugdraaiende teller en eens je akkoord gaat trekken ze hun beloftes in, stelen ze mijn stroom om daarna hem terug door te verkopen aan mijzelf...

Ik had 4000wp zonnepanelen en heb er nu nog eens 4000Wp bijgelegd. Daarom moest ik overschakelen naar 400V wat een extra kost met zich meebracht (keuring zonnepanelen en tellerkast + aanpassing elektriciteitskast)

Ik heb specifiek gevraagd om de terugdraaiende teller te behouden (met digitale teller) en dit heeft fluvius mij ook zwart op wit bevestigd

We moeten daar dringend actie voor ondernemen en verzet aantekenen, een schande dat dit kan gebeuren.

 

Best jullie laten horen en niet bij de pakken blijven zitten anders scheuren we ferm ons broek aan de zonnepanelen!

 

Bedankt,

 

 

 

www.hln.be/.../

Hopelijk kunnen we op jullie rekenen Test Aankoop.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

393 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021

Heb zonnepanelen met 11500 piek, heb alles nodig tijdens de winter voor mijn elektrische verwarming. Als ik volgens berekeningen 8500 kwh (2/3) in de zomer injecteer zal ik jaarlijks 1500 euro meer moeten betalen !
Ik ga terug zoals vroeger een Leuvense stoof moeten kopen !

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021

Ben nog altijd in blijde verwachting van een reactie op mijn berichtje van begin maart,
wie mij een afdoende oplossing of antwoord kan geven zal ik eeuwig gedenken in mijn gebeden of is er geen oplossing, ben benieuwd.

Zonnige groetjes

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Rendement 5% ? wordt beloofd

Als ik naar de bank zou gaan en ik koop een termijnbelegging van 7500 euro op 15 jaar met 5% jaarlijks netto rendement,
Dan ontvang ik jaarlijks 375 euro rente netto en dit gedurende 15 jaar.
NA 15 jaar ontvang ik mijn geïnvesteerd bedrag terug van 7500 + 15 keer 375 = 13125 is het totale bedrag die ik nog steeds heb. (ik reken nog niet met de samengestelde intrest)
Ik betaalde heden jaarlijks een 1150 euro aan elektriciteit
Ik investeer 7500 euro in zonnepanelen met de garantie-belofte van een terugdraaiende teller van 15 jaar, waarbij ik heden 350 euro prosumententarief ga betalen en onderstel voldoende zelf te produceren
Ik moet dus jaarlijks 800 euro minder uitgeven en kan ik dus sparen.
Bij de onderstelling dat deze bedragen even gelijk blijven gedurende 15 jaar, dan heb ik na 15 jaar 12000 euro niet moeten uitgeven en meer ter beschikking gehad
CONCLUSIE: om aan een rendement van 5% te geraken heb ik dus zeker 15jaar een terugdraaiende teller nodig
Want na 15 j staat anders 13125 op de bankrekening met de termijnbelegging
Met zonnepanelen en 15 jaar terugdraaiende teller heb ik 12000 niet moeten uitgeven en dus nog op de rekening (+ nog rente na 1 jaar op 800 =40, enz…) .
De rekening kan je dus zo maken . DUS een CORRECTE regeling dringt zich op voor een beloofd rendement van 5%. En niet een beperkte compensatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Ik heb 2maart test aankoop gebeld daar werd door een aardige dame de telefoon opgenomen daar heb ik de vraag gesteld wat test aankoop ging doen met de mensen met digitale meter
Omdat ik van mening ben dat dit onrechtvaardig is omdat mensen met een terugdraaien meter nog tot 5 jaar hun voordeel mee kunnen doen het is naar mijn mening allemaal of niemand,
Ze zij mij door te verbinden naar de afdeling die over deze materie bezichtigen is de telefoon is toen een keer overgegaan en ik werd verbroken dat vind ik op zich niet netjes.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

JA JA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,??????????????????????

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

mijn reactie al tweemaal verwijderd?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

Beste Dirk,
Kan jij je buurman, die geen zonnepanelen heeft, depanneren? Trek van jou woning een kabel naar de woning van je buurman, en kom een prijs overeen. Jij bent geholpen, en je buurman ook.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021
, Gereageerd:

Beste Victor,

Ietwat kort door de bocht, zonder de nodige meting, beveiliging en schakeling gaat dit er voor zorgen dat jouw buurman ten allen tijde van al jouw elektriciteit gaat genieten.
Je moet dus zorgen dat er enkel elektriciteit naar hem vloeit als er overproductie is bij jou, dat die hoeveelheid kan gemeten worden en dat er de nodige veiligheid voorzieningen ter plaatse zijn.
Ik lees net in de krant vanmorgen (NB), dat dit zou verwerkt zitten in het voorstel van minister ZD, dus ja waarom niet! Je krijgt alvast 2,5 keer meer dan wat jouw leverancier je beloofd
Maar doe het op een verantwoorde manier, laat een bevoegd technicien dit uitvoeren
Mvg
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Op 9 december 2019 diende de federale regering tegen de Vlaamse regering het verzoekschrift tot vernietiging in omdat ze btw-opbrengsten misliep
Waarom heeft de Vlaamse regering toen niet onmiddellijk de prioritaire installatie van de digitale meter bij prosumenten opgeschort tot het Grondwettelijk Hof zich had uitgesproken over de zaak??
Ik investeerde in een warmtepomp met zonnepanelen en daardoor was de woning quasi energieneutraal. Sinds de installatie van de digitale meter op 22.12.2020 tot 02.03.2021 verbruikte de warmtepomp 1.852 kwh. De injectie bedroeg 204 kwh. Ik mag een gepeperde factuur verwachten.
Het wegvallen van het prosumententarief en de zogenaamde (verwaarloosbare) teruglevergoeding, evenals de zogenaamde ‘retroactieve investeringspremie’, zijn een pleister op een houten been. Voor mij was de dure installatie geen investering om een beter rendement te halen dan op een spaarboekje.
Door de digitale meter lever ik voortaan gratis energie aan de energieleveranciers en 'als dank' mag ik voor dezelfde hoeveelheid ‘teruggeleverde energie’ (vooral in de koude periodes) de volle pot betalen verhoogd met allerlei taksen en heffingen.
Waarom kan de analoge teller niet teruggeplaatst worden? Waarom krijg ik als Vlaming geen keuzemogelijkheid, zoals de Walen en de Brusselaars? En zoals de Vlamingen die nog geen digitale meter opgedrongen kregen? Dit is discriminatie.
Waarom krijgen we geen marktconforme prijs voor de terugleveringen, waarom worden niet minstens de regionale taksen en heffingen op de ‘teruggeleverde kwh’ afgeschaft? Volgens het arrest zijn het opkoopsysteem en de distributietarieven wél de regionale bevoegdheid.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021
, Gereageerd:

Dit is zeker zeer verontrustend en confronterend moet ik zeggen .En te bedenken dat ik mensen ken die door de groene stroom certificaten hun installatie meer dan dubbel terugverdienen door de groene stroom certificaten plus de gratis stroom er boven op nog. Is dat dan de bedoeling? Ik gun natuurlijk iedereen hun vastgelegd contract van de certificaten, maar vind wel dat indien hun installatie terugverdiend is mag het stoppen. Dit is schending van het gelijkheidsbeginsel v .Waarom zij wel en wij niet...Zo kunnen we doorgaan met vergelijken maar we trekken aan het kortste eind. Ik begrijp maar al te goed waarom er door verschillende omstandigheden, waaronder deze grove misleiding, mensen depressief geraken met alle gevolgen van dien......Hoop dat ze voor diegene met een superhoge afrekening wat gaan doen .Wij zijn tenslotte niet persoonlijk en schriftelijk op de hoogte gebracht dat de terugdraaiende teller ging stoppen .Integendeel......mondeling nog aangemoedigd dat met de digitale meter alles nog als vanouds zou blijven .Veel sterkte. Hopelijk komt er snel voor iedereen een oplossing....

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Wij hebben een warmtepomp en sinds juni 2019 zonnepanelen (10.8KW) omdat de Vlaamse regering ons een terugdraaiende teller garandeerde gedurende 15 jaar. Toen we in 2020 een verandering van dag/nacht naar dagtarief vroegen heeft Fluvius tegen onze wil in een digitale meter geplaatst. Door het arrest is onze hele investering weggegooid geld en zinloos gezien het grote voordeel was dat we onze zomerproductie tijdens de winter konden gebruiken, wat niet kan dmv batterijen. Tevens derven we een extra financieel voordeel (na de ROI). Kunnen wij terug naar een analoge meter?
Wat doet Test-Aankoop om onze belangen in dit dossier te verdedigen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021
, Gereageerd:

Ik zit in juist hetzelfde geval, weliswaar met mijn elektrische verwarming. Zal volgens berekening v/d Vreg en Test aankoop 8500 kwh opbrengst weggeven. Ik ga mij blauw betalen !

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Ik heb bij het plaatsen van de panelen mijn 2-voudig tarief naar enkelvoudig tarief laten omschakelen (werd door iedereen aangeraden) en daarbij ook een digitale meter cadeau gekregen. Nu vraag ik mij af of het niet interessanter is om terug 2-voudig tarief aan te vragen. Iemand enig idee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

Eric Hammer
Beste Tom, bij ons in oktober 2020 zelfde gedaan en heb bij Fluvius 2 weken geleden een klacht ingediend dat ze enkel de nachtmeter moesten afkoppelen. Hier de reactie
Mijnheer,
Wij hebben het onderzoek naar uw klacht afgerond.

We hebben de digitale meter bij u geplaatst volgens de geldende richtlijnen in die periode. Analoge tellers worden niet meer geplaatst. Het principe van de terugdraaiende teller is vernietigd door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Het is aan de besluitvormende partij, de Vlaamse Regering, om hier de gepaste maatregelen voor compensatie voor uit te werken.
Hebt u nog vragen of opmerkingen, dan horen wij dat graag.
Bent u ontevreden over ons antwoord, dan kunt u de Klachtencommissie van Fluvius contacteren:
Ik begrijp niet dat ze, zoals het was met de digitale meter, afname en injectie van mekaar ***, tot 2025 toepassen voor ons, ten slotte hebben wij hier ook recht op. In deze digitale wereld is toch alles mogelijk.
Ik heb navraag gedaan bij mijn energieleverancier, verschil met of zonder nachttarief zal niet groot zijn als je overdag gebruik kunt maken van de ZP. Verder zou ik een injectie tarief van rond de 4,18 eckwh krijgen wat op zich niet slecht is daar ik zonder taxen 4,24 betaal.
Hoop dat dit je al een beetje helpt
Groetjes

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

Het al dan niet overgaan van twee tellers naar één is voor iedereen verschillend? Indertijd werd gevraagd van je meters te registreren voor één jaar, had je dan nog veel nacht/weekend verbruik liet je ze staan. Werd je verbruik meestal tijdens de spitsuren opgetekend ( dankzij de zonnepanelen) schakelde je over. In theorie zou dit nog gelden op voorwaarde dat je leverancier een dag/nacht tarief heeft, anderzijds staat deze manier van aanrekenen ook op de helling en verdwijnt deze met het invoeren van de zgn. capaciteits tarief; Heb omschakelen nu, voor re rest van het jaar, kan je overwegen als de kosten hieraan verbonden lager liggen dan jouw winst? Maar dan moet je weerom de tellers nauwlettend in het oog houden.
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Het is simpel: schakel de ZP uit. Afwachten hoe de Vlaamse flutregering zal reageren. Wie doet mee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021
, Gereageerd:

het lijkt me niet verstandig om zonnepanelen uit te schakelen voor diegene wat nog certificaten krijgen.Dan heb je minder opbrengst dus ook minder uitbetaling.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

Beste Victor,

Suggestie werd al tientallen keren op de specifieke sites van Facebook geopperd. vergeet niet dat ons bestaand net aangepast is aan verbruik zelfs zonder zonnepanelen. Je zou in je eigen vingers snijden, een eenmalige actie, zelfs met 10000 installaties , wordt snel opgevangen; En jij verliest je opbrengst op dit moment.
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

In de krant gelezen:onze factuur zal vanaf januari 2021 verhogen ;per kwh was het vroeger 0 ,9 cent extra per kwh wordt nu o,11 cent.voor mij zal dat veel hoger uitkomen daar ik electrisch verwarm en +/- 8800kw verbruik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Een vraag aan Testaankoop : waarom zien wij op tv en in De Inspecteur veel de VREG verschijnen met dat : opdoen als je het hebt flauw verhaaltje? Waarom zien we de mensen van Terstaankoop niet verschijnen?

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
Nuttig

ZP eigenaars met een digitale teller worden dus anders afgerekend dan degene met een terugdraaiende teller.
Bestaat er dan geen 'gelijkheidsprincipe' : alle Belgen (Vlamingen) gelijk voor de wet
Kan dit niet via een rechtbank aangekaart worden ?

Afschaffing van de terugdraaiende teller, OK..., van zodra iedere ZP eigenaar een digitale teller heeft !

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

Dag Frank, de prosumenten met een analoge teller kunnen inderdaad voorlopig nog genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller. Toch zijn we niet over één nacht ijs gegaan bij het nemen van de beslissing om geen groepsvordering te starten. Meer info vind je in ons dossier via volgende link:  https://bit.ly/2MFeDeD   ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

"Stroom verbruiken als de zon schijnt", reeds tientallen malen dit argument gelezen.
Maar lijkt allemaal zo eenvoudig is het dus helemaal niet!
Wat in ons geval :
Droogkast: hebben we niet, was hangt buiten
Wasmachine:Gebruikt warm water uit de zonneboiler
Vaatwas : Warm water uit de zonneboiler
Douche: warm water uit zonneboiler
Koken: wij koken op butaan
Verwarmen: doen we enkel op combi hout/pellets
Auto: benzine
Gouden raad van de brandweer : Nooit toestellen doen draaien als je niet thuis bent, brandgevaar.

en nu ?
Wie kan mij antwoorden ?

Merci,

Rik


Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021

TA wordt eindelijk wakker. Hopelijk niet te laat. Benieuwd hoe snel mijn post verwijderd wordt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

Beste Patrick, zolang je onze regels respecteert is er geen reden om je post te verwijderen :) Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021

Het is een rare redenering dat je als zp eigenaar de stroom enkel op het net zou zetten voor je eigen gebruik, later als de zp minder energie opleveren (lees nachten en winterperiode).
De energie die je overdag met je zp opwekt en niet verbruikt, moet op dat moment toch ook niet door kerncentrales opgewekt worden, en stroomt toch ook over het net, naar de bedrijven en ziekenhuizen en overheidsgebouwen enzovoort.
Dus iedereen gebruikt je overschotten via het net.
De redenering dat je moet verbruiken wat je oplevert wanneer je het oplevert is een nieuwe manier van denken die er nu aan gekoppeld wordt. Dat zou betekenen dat je als eigenaar van zp enkel tijdens de nacht naar je werk gaat, want overdag ben je met de was, de afwas en het koken bezig om je stroom te verbruiken.
Als je daarna nog overschot opwekt, kan je beter je panelen even uitschakelen tot je de stroom zelf nodig hebt.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021
Nuttig

We hebben sedert sept 2020 op de nieuwbouw (energiecertif 13 !!) 3960 watt zonnepanelen liggen . We zijn ongeveer de helft van het jaar thuis , de andere helft aan de middellandse zee. In feite steken we tot 3x toe het totaal van ons eigen verbruik op het net... ok , heb daar geen probleem mee indien ik maar alleen de procumententaks zou moeten betalen.
Nu zal dit blijkbaar kompleet veranderen.
Verbruik nu dag/nacht op jaarbasis 2400 kwuur.
Ik voel me opgelicht

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021
, Gereageerd:

We zijn er ons zeer goed van bewust dat velen zich bedrogen voelen, vermits er werd geraakt aan eerder gemaakte afspraken. Het is moeilijk te zeggen wat de precieze impact is van deze wijziging op het rendement van je installatie. Veel factoren spelen immers een rol hierbij: de oriëntatie van je zonnepanelen, de aankoopprijs, de mate waarin je overdag thuis bent, enz. Volgens onze berekeningen mag je ervan uitgaan dat het financieel rendement van je installatie vermindert met 2 tot 4,5 %. Maar alles hangt af van je persoonlijke verbruiksprofiel: wie bijvoorbeeld over een warmtepomp beschikt met een hoog elektriciteitsverbruik in de winter, zal duidelijk meer nadeel ondervinden van het nieuwe systeem.

Je kunt concreet inschatten wat de precieze impact zal zijn op je elektriciteitsfactuur via onze rekenmodule. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/02/2021

Welke optie men ook kiest, de Belgische (Vlaamse) overheid is en blijft schaamteloos onbetrouwbaar. Dat is helaas de droevige essentie van het probleem. Er is hier niet genoeg plaats om daarover een opsomming te geven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/03/2021
, Gereageerd:

Het blijft wachten op een forse reactie van TA.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2021

Ik heb al elektrische vloerverwarming van 1976 zonnepanelen geplaatst in 2015 vermogen omvormer 10kw ,verbruik 10000 kw al in. Ik heb zelf een program gemaakt met een plc met PTC buitenvoeler waardoor ik niet meer snachts maar door de dag oplaad. Om het gebruikt van de zon optimaal te gebruiken is oplaading in 4 groepen verdeeld. De eerste groep start om 8.00h ,de 2de als de 1ste gedaan enz .ik betaald tot heden alleen het prosumenten tarief .ik ga nog verder er aan sleutel dat de start tijd veriabel is aan de buiten temperatuur. Dit voor het toekomend capaciteit tarief

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

Beste Edmond,

Begrijp effe iets niet, vloerverwarming "opladen"? Welk type vloer is dit? heb hier hetzelfde aan de hand. Elektrische radiatoren sinds 1980, een gevolg van de opkomst van kernenergie, ons bijna opgedrongen; Daarna ook zonnepanelen geplaatst, 7,5kWp. tot op vandaag -met terugdraaiende teller- alles prima, verbruik gedekt!
Maar ik kan nergens genoeg energie opslagen (momenteel) om mijn winterverbruik te dekken. dus wou ik graag weten hoe jij dit doet?
mvg
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/02/2021

Wij hebben ook zonnepanelen gelegd in 2020. Wij hebben hiermee jaren gewacht, in het begin ook wel al eens prijs laten maken (toen vonden we de kostprijs te hoog) maar nu met die terugdraaiende teller hebben we toch de knoop doorgehakt, vooral omdat we reeds 30 jaar verwarmen met elektrische verwarming. Nu lees en hoor je vooral over de zonnepanelen in combinatie met warmtepompen maar weinig over diegene die verwarmen met elektriciteit, want wij verliezen hiermee ook +/- € 2000 per jaar. Dat is dus toch ook een serieus bedrag na 15 jaar. Zou het niet mogelijk zijn om met de leverancier (Fluvius) een akkoord te bekomen om de digitale meter pas in 2028-2029 te laten plaatsen, we zouden hem dus niet weigeren maar enkel uitstel vragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2021
, Gereageerd:

Beste Lode,

Zit in hetzelfde schuitje, ook al jaren elektrische verwarming, ons indertijd opgedrongen omwille van de opkomst van de kerncentrales.
Heb ook lang nagedacht om over te schakelen op zonnepanelen, enerzijds omdat een volledige nieuwe installatie met gasketel ons ook heel duur (duurder)zou uitkomen, en anderzijds omdat gas en stookolie toch zouden verdwijnen .
Ook hier heeft de "Terugdraaiende teller" ons doen besluiten die ZP installatie te laten plaatsen. En met prachtige resultaten. Het hele debacle gaat ons ook een kleine aderlating jaarlijks bezorgen, en nu nog overstappen naar een alternatief is ook uitgesloten, daarom zijn wij -zoals vele anderen in hetzelfde schuitje- benieuwd wat er uit de bus gaat komen . De regeling zoals deze voor de ZP installatie die al een DM hebben is een aalmoes.
Het zal van de regeringen afhangen wat we zullen krijgen
Daarom is het nodig dat iedereen met ZP installatie, alle mogelijke kanalen benut om te protesteren tegen die afschaffing
Hopelijk worden we gehoord en is er een lichtpuntje aan het einde
Duimen maar, en opvolgen
Succes voor ons alvast
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/02/2021

Het is een heel jammere zaak. Wij hebben letterlijk onze terugdraaiende meter maar 4 maanden gehad en toen kwam de digitale. die 4 maanden die we vollop injecteerden zijn ze bij Fluvius ook ineens kwijt, geen data meer. zij schuiven de fout naar onze leverancier, maar deze deed alles volgens het boekje en zegt neen het ligt bij Fluvius. komt er op neer dat we dit kwijt zijn.
wat de overheid betreft, deze had moeten luisteren naar de vreg, deze gaven aan dat het net de input van al die zonnepanelen op terugdraaiende tellers niet aankan. maar ze bleven promoten. de digitale meter zal er komen, hier kunnen we niet onderuit. maar tijdens de Pano reportage kwam mooi naar voor dat de verschillende regeringen duidelijk niet praten. de federale minister was in fout wat betreft de klacht, maar de vlaamse minister was in fout wat betreft het niet willen luisteren naar het TECHNISCHE aspect.
Hoe dan ook, zijn wij, de gewonen belastingbetaler weer eens de dupe.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.