laatst gewijzigd op: 09/01/2019

De hoogte van de prosumententaks staat in geen verhouding tot de opbrengst !

Hallo,

Ik heb momenteel een zonneinstallatie van 12 panelen die mij vorig jaar een opbrengst bezorgden van 3.135 kWh.
Ik ontvang geen groene stroom certificaten hiervoor.

Mijn huidige energiekost voor electriciteit bedraagt 6,7097 €c/kWh, dit vertegenwoordigt dus de reëele waarde van het geproduceerde goed.

Omgerekend geeft dit dus een jaaropbrengst van 3.135 x 0.067097 = 210 euro/jaar

Ik bezit een 3 kVA omvormer voor deze installatie en betaal dus 3 * 62,90 (imea) = 188 euro prosumententarief.

Met andere woorden, op een productiewaarde van 210 euro dien ik 188 euro te betalen omdat ik niet in staat ben om alle geproduceerde energie ook onmiddellijk te consumeren !

Ik ben volledig akkoord dat een vergoeding voor het gebruik van het net gerechtvaardigd is, maar dit moet dan wel in verhouding staan tot de opbrengst ervan.

Het is alsof u winterbanden zou aanschaffen ter waarde van 500 euro en de garage u 400 euro zou aanrekenen voor de stockage !

Ik begrijp niet dat hier niet meer verontwaardiging over is.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

Kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name
Marcel Herrijgers
31/12/2018

Wij hebben zonnepanelen, een warmtepomp en warmwaterboiler als de terugdraaiende meter vervalt wordt het voor mij onbetaalbaar om mijn woning en warmwater te betalen en zal ik terug naar stookolie moeten overgaan. Dit zal met veel pijn in mijn hart gebeuren maar dat kan niet anders.

User name
KIM DE CORTE
02/01/2019

Beste Bram, zo had ik het nog niet bekeken. De waarde van elektriciteit is inderdaad zeer laag en daar betalen we daar dan elk een hoge tol voor. Meer verontwaardiging is inderdaad op zijn plaats. En voor mezelf even berekent wat de digitale meter betekent: ik ga nog eens een goeie 150 euro moeten betalen als de meter niet langer terugdraait. Mijn huidig eigen verbruik zit op 33% en op basis van huidig verbruikspatroon kan dit niet veel hoger.

User name
HICHEM MARZOUGUI
09/01/2019

Beste, ik verwarm met een warmtepomp en ik kan 10 zonnepanelen op mijn dak platsen, is het voor mij interessant om deze investering te doen?

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.