laatst gewijzigd op: 04/07/2020

capaciteitstarief

De Vreg is van plan om op  jan 2022 een nieuw tarief in te voeren die voor 80% gebaseerdf is op capaciteit. Vermits dit tarief gebruik maakt van een  rollend gemiddeld van 12 maand zal de eerste piek in jan 2022 bepaald worden door het gemiddelde te berekenen van feb 2021 tot jan 2022. Ik kan nu reeds die pieken uitlezen op de P1 poort van mijn digitale meter en ik stel vast dat voor mij  het dagelijks (comfortabel) koken de hoogste piek geeft als je  tot 3 kookplaten tegelijk aanzet. Dus pieken tss 5 a 6 Kw .

Voor een gemiddeld vlaams verbruik van 3500 Kw betaalt men nu 554 € distributiekosten.

Als het vlaams gemiddelde moet gelijk blijven dan zal het capaciiteitstarief per Kw niet hoger  dan 554 x 0.8 / 6 = 73.8 € mogen bedragen..(ter vergelijking ;het capaciteitstarief voor zonnepanelen is bij mij 91€ /Kva). 

Zelf bij zo'n laag tarief zal iemand die een verbruik heeft van 1750 Kw op een jaar en bvbv slechts in het weekend thuis kookt  bijna evenveel distributiekost betalen als dit gemiddelde en dus zijn distributikost bijna zien verdubbelen.

Volgens europese richtlijnen  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019L0944&from=EN

is er dan sprake van marktfalen en moeten er maatregelen getroffen worden die deze factuurverhoging verhinderen.

Voor een verbruik van 1750 zou het capaciteitstarief slechts 37€ per Kva mogen bedragen.

Ik hoop dat testaankoop die prijssetting in het oog houdt en onmiddelijk aanvecht op basis van deze europese richtlijnen. die ervoor zorgen dat electriciteitsprijzen voor huishoudens nooit sterk mogen wijzigen en geen verschillende invloed mag hebben op huishoudens met lage inkomens ivg  met hoge inkomes.

Een ander punt om in het oog te houden is dat de prijs voor geinjecteerde stroom door particulieren conform moet zijn met de geldend marktprijzen.

MVG Jean

 

 

 

 

 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren
Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.