laatst gewijzigd op: 22/01/2021

Kan de nieuwe premie de terugdraaiende meter compenseren?

Plaats je in Vlaanderen zonnepanelen vanaf 2021, dan kun je aanspraak maken op een nieuwe investeringspremie. Kan die het verdwijnen van de terugdraaiende meter compenseren? In zekere mate een investeren in zonnepanelen blijft rendabel.

Lees meer

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

147 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021

Demir houdt blijkbaar geen rekening met het bouwjaar van de woning ten tijde van de investering. Mensen die 21%BTW betaald hebben aan de staat worden nogmaals bedrogen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/01/2021

Ik ben mevrouw Jeanne, voormalig werkneemster van de ING-bank, 54 jaar oud uit Duitsland, ik wil je vertellen over de vrijmetselarij, toen ik me in het jaar 2010 bij de vrijmetselarij voegde met de hulp van grootheer Edmundo die me inschreef bij de vrijmetselaar, Ik ben gezegend met rijkdom, macht en roem sinds dit hele jaar.Dit is een geweldige kans voor jou om lid te worden van de vrijmetselaar.Elk nieuw lid dat zich registreert bij de vrijmetselaar zal een bedrag van 5 miljoen euro ontvangen en een welkome uitkering , als je meer wilt weten over de vrijmetselaarsfamilie, neem dan contact op met heer Edmundo op WhatsApp-nummer +2348159768201 je kunt ook Worldunitedpowersociety@gmail.com sturen en e-mailen, de heren zullen je uitleggen en je laten begrijpen waar het gezin over gaat, wees niet bang lid worden is geen slechte samenleving en het weerhoudt je niet van je geloof of religie, elke jongen kan lid worden

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Persbericht Belga 20,01,2021
"Factuur van half miljard voor zonnepanelen kan nog fors omlaag"

De factuur voor het nieuwe compensatiemechanisme voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kan mogelijk nog worden gehalveerd. Dat zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), een van de architecten van de vernietigde regeling met de virtueel terugdraaiende teller.
Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorige week de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. De regering besloot daarop dat de 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter nog in 2021 een eenmalige compensatie krijgen die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent op 15 jaar garandeert. Ook voor eigenaars die nog een digitale meter moeten krijgen, komt er een compensatie. De regeling zou volgens een eerste inschatting 445 tot 579 miljoen euro kosten.
In een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement liet Robrecht Bothuyne woensdag verstaan dat die factuur nog fors kan worden verlaagd, mogelijk met de helft. De CD&V'er stelt voor om te schuiven met de kalender voor de installatie van de digitale meter. Zo kan ervoor worden gezorgd dat nog zoveel mogelijk eigenaars van zonnepanelen in totaal 15 jaar kunnen genieten van de terugdraaiende teller op hun analoge meter. Zij moeten dan niet of nauwelijks worden gecompenseerd met belastinggeld.
Mogelijk gaat de factuur wel nog omhoog omdat er bepaalde groepen volgens de meerderheidspartijen een extra compensatie verdienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om eigenaars van een warmtepomp, gecombineerd met een groot aantal zonnepanelen.
"Er zijn inderdaad een aantal complexe gevallen", zei minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) daarover. "Ik wil dat bekijken, maar het slechtste antwoord op gebroken beloften, zijn nieuwe beloften. De oplossing moet juridisch kloppen."
Demir erkende in het parlement overigens de fouten die gemaakt zijn in het dossier. "Het spijt mij zeer. Een burger heeft vertrouwen in de overheid en als dat niet meer kan, vind ik dat er werk aan de winkel is", besloot ze het debat.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Eerst het prosumententarief dat werd opgedrongen/'toegevoegd' aan het 'contract met de burger'. Nu dit weer!
Ik vind een fikse reactie van Test-aankoop op zijn plaats! Contractbreuk eerste klas, nog maar eens! Wat betekent rechtszekerheid nog?
Klopt het dat men eigenlijk al wist dat dit waarschijnlijk niet door het Grondwettelijk Hof zou geraken (Vlaamse regering niet bevoegd want het prosumententarief bundelt het distributietarief -een Vlaamse bevoegdheid- en het transmissietarief -een Federale bevoegdheid-)?!
Waarom heeft men hier van tevoren dan al niet op geanticipeerd?

Bij het nieuwe systeem zou het prosumententarief niet meer van toepassing zijn en de consument de mogelijkheid krijgen om de stroom die hij niet onmiddellijk verbruikt te verkopen aan een energieleverancier om die nadien dan weer terug te moeten kopen .. aan een duurdere prijs?

Is het nu zaak om zo snel mogelijk een terugleveringscontract af te sluiten met uw eigen/een energieleverancier? Heeft Testaankoop hier al prijzen ter beschikking?

Of nog wachten tot de kaarten nog eens geschud worden? Je weet maar nooit.


Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Hoi iedereen,
Even een vraagje wij hebben in februari 2020 onze zonnepanelen laten leggen. Wij hadden nog een hele oude meter ( met trugstoprem ) dus wij hebben toen een ieuwe meter laten plaatsen in juni 2020, deze was toen inneens een digitale ( dit moest volgens fluvius inneens een digitale zijn evenals voor gas ook )
Nu begrijp ik niet meer worden wij dan wel of niet gecompenseerd met het aalmoes van 5%
Normaal haalde ik al mijn electriciteits verbruik uit mijn zonnepanelen en had ik nog een dikke 1000 kwh over dus ik kwam zeker goed toe. Ik weet niet wat dit nu zal geven natuurlijk.
Heeft er iemand wat antwoorden op mijn vragen ?
dank je wel

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Weet testaankoop hoe het zit met de weigering van de plaatsing van de digitale teller obv het feit dat er geen kabel aanzit? In brussel en wallonie zou dit nl een argument zijn tot 2023 omdat je ziek zou worden van de straling?! Hier zou wel een ok van het gegondwettelijk hof voor zijn en zou testaankoop eventueel dit kunnen aanspannen voor vlaanderen. Geen kabelloze digitale teller: geen plaatsing ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Bij deze wil ik ook laten weten dat we weer volledig misleid zijn door de plaatsing van de digitale teller met hun folders waar in staat dat we nog 15 jaar konden genieten van de terugdraaiende teller. En ja ik teken direct mee om een gezamelijke klacht in te dienen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik heb in 2012 zonnepanelen geplaatst. Ik heb daarvoor geleend.
Dit werd me voorgesteld als een zeer rendabele investering. De certificaten. De terugdraaiende teller waardoor je in de winter je reserve van in de zomer kon gebruiken. Doen we dacht ik toen.
3 Jaar later hebben ze ons voor de eerste keer gejost. Prosumententarief.
Dit bestond niet toen ik zonnepanelen kocht en dit voelde voor mij als een extra kost bovenop de lening die ik afbetaalde.
Dat ze nu nog eens onze meter willen vervangen door een digitale en dat ik zo mijn zomer reserve kwijt ben is nu echt wel de druppel.
Een batterij installeren lijkt me voorlopig nog niet rendabel.
De spelregels worden tijdens het spelen veranderd. In de kleuterklas van mijn dochter doen ze het verdorie beter.
Ik heb het mij al meermaals beklaagd dat ik ooit in zonnepanelen heb geïnvesteerd. Ik heb hierdoor bijkomende kosten gemaakt die ik anders niet had moeten maken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

BRANDENDE VRAAG:

Zonnepanelen en terugdraaiende tellers

-Hoeveel groene kWh vloeit er in Vlaanderen jaarlijks terug naar het distributienet ?
-Is dat vergelijkbaar met de productie van een reguliere electrische centrale ?
-Kunnen we een bedrijf op richten, een “Zonnecentrale” waarvan alle ZP eigenaars tegelijk producent en aandeelhouder zijn?
-Deze “centrale” levert haar energie aan het net, zoals elke andere electrische centrale of windmolenpark !
-De aandeelhouders worden pro-rata vergoed.!

WIE DENKT MEE ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021
, Gereageerd:

Kijk..., dit vind ik nu eens een goed idee en zou ook volgens mij de beste oplossing zijn aangezien de niet hebbers van zonnepanelen niet zullen moeten mee betalen aan de financiële put, via de belastingen, die de regering nu maakt door hun gebrokkel!
Als dit kan doe ik zeker mee en ben er ook van overtuigd dat de zonnepaneel eigenaren een correctere prijs zullen ontvangen voor hun opgewekte energie. Nu loopt de regering weg met onze winst doordat we deze energie duurder moeten terug kopen EN daar betalen we bij terugname ook nog eens extra belastingen op!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

ik merk nu pas dat ik in twee parallelle discussies verzeild ben geraakt bij testaankoop. Weet iemand hoe je testaankoop kan laten reageren op het verzoek om gezamellijke actie te organiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

Ondertussen zijn er op facebook al een aantal initiatieven opgestart (zoek op digitale meter, of gedupeerden, met een groot aantal leden, en de zoektocht naar een advocatenkantoor, zodat we een dossier kunnen samenstellen en bekijken welke strategie er moet gepland worden. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik wil bij deze toch melden, dat ik me serieus bedrogen voel in de beloftes van de overheid.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

"Geen digitale meter zonder garantie"
"Behoud terugdraaiende meter digitaal of niet"
Petitie: secure.avaaz.org/.../ pagina www.facebook.com/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

het is onzinnig om te melden dat een investering van 8000 euro rendabel is om een wasmachine en vaatwas te gebruiken overdag . Ik heb 8 infraroodpanelen geinstalleerd om te verwarmen, meestal schijnt in de winter en s avond de zon niet.
Welke actie onderneemt testaankoop hierin.? Dit overstijgt toch elke consumentenoplichting (naast arco). Komt er een proces vanwege contractbreuk bijvoorbeeld.
Ik begrijp ook het verschil niet aangaande diverse voetbalgrote paneellanderijen die ruim rendabel zijn en de oorzaak van de overproduktie in de zomer . Ik vind dat de echte discriminatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Waar zit nu de hele strategie omtrent klimaatplan naar CO2 neutrale aanpak. Als burgers worden we aangeraden om milieuvriendelijk en klimaatneutraal te renoveren en te investeren. Warmtepompen, electrische wagen zijn enkele voorbeelden die ons aangereikt worden om te passen in een Belgisch klimaatplan.
Maar diegenen die bewust met energie verbruik omgaan en die dus reeds serieus geinvesteerd hebben, worden nu met een kluitje in het riet gestuurd.
Hoe kunnen we nu als burger die overdag gaat werken, een energie verbruik optimaal gaan sturen? We komen thuis na een lange werkdag, hangen de auto aan de laadpaal thuis, maar dan is de zon reeds onder. En dit terwijl vandaag het mobiliteitsplan in diverse bedrijven net naar de EV wagen wordt gestuurd.
Ik ben de draad kwijt in deze; bestaat er wel een strategie.

Ik roep testaankoop op om hier beleidsmatig toch een voorzet te geven naar een degelijk energie strategie, gericht op een CO2 neutrale aanpak, maar ook met oog voor de particulieren die reeds hun steentje hebben bijgedragen. Het betoog van testaankoop dat we inderdaad ons verbruik meer moeten toepassen op zonnige dagen, is wel een punt, maar toch te mager om die als strategie te verdedigen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Hallo,
Spijtig dat er geen realistische modellen bestaan om een berekening te maken van wat ons eigenlijk te wachten staat. Ipv processen te voeren tegen de maatschappij waarvoor ze eigenlijk zouden moeten werken kunnen die beter hun tijd en energie steken in producten te ontwikkelen om tegemoet te komen aan de nood van toepassingen vd "slimme meter". Maar neen consument ge moet het zelf maar uitzoeken. Bv een vermogenmeting steken in die digitale meter waarop ge dan toepassingen kunt aansluiten zodat ge automatisch toestellen laat afschakelen wanneer ge boven een bepaald vermogen gaat. Want dat gaat er ook gebeuren. Nl een netvergoeding op een piekbelasting...

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Daar is men mee bezig, hoor, maar het zullen apps worden die aan een abonnementsformule worden gekoppeld waarvoor je nog eens extra mag betalen! Leuk, betalen om te besparen. Wie is hier eigenlijk het grote geld aan het verdienen? Kan b.v. TA deze beerput eens leegmaken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Ondertussen is het zover. 15 jaar garantie die beloofd is de prullenmand in en verleden jaar bij hoog en bij laag beweren dat het verworven was. Dit is in feite niet meer of niet minder dan een politiek misdrijf dat oproept om ons als burger te verenigen in een sterk collectief geheel om fatsoen en burgerrecht af te dwingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Beste,
Ik heb mijn zonnepanelen geplaatst in november 2019 met digitale meter. Wat is volgens jullie het beste wat ik kan doen? Buiten zoveel mogelijk verbruikers opzetten oo het moment dat de panelen stroom opwekken. Verkoopcontract afsluiten met leverancier? Of zit er daar ook weer een *** onder het gras?
Mvg,
Peter Vranken

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Je kunt een airco (= milieuonvriendelijk) laten installeren om ‘s af te koelen. Je hebt deze airco normaal nodig als de zon schijnt, dan verbruik je je stroom onmiddellijk en je blijft nog lekker koel ook!

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Naar aanleiding van de oproep om zeker nog zonnepanelen te plaatsen en te laten keuren in 2020: Zonnepanelen geplaatst en in werking eind september 2020.
Digitale meter geplaatst op 05 januari 2021.
Ik moet ook nog prosumententarief betalen en heb nergens meer recht op?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Prosumententarief is enkel voor een terugdraaiende teller (of een digitale meter die op dezelfde manier telt).
Als je digitale meter niet meer gaat terug draaien, vervalt het prosumententarief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Ik heb zonnepanelen sinds 2019 en eind 2020 hebben 'ze' mijn analoge teller vervangen door een digitale teller . Ik had toen de keuze: 'terugdraaiende' digitale teller én prosumententarief betalen ofwel 'niet-terugdraaiende' digitale teller en géén prosumententarief betalen . Ik heb natuurlijk voor het eerste gekozen. Maar.... vanaf wanneer (dag maand ?....) stopt die 'terugdraaiende' werking die nu recent door het grondwettelijk hof werd beslist ? Dit is belangrijk om volgende reden ! 1) vanaf wanneer moet ik mijn zelfverbruik aanpassen ? 2) vanaf wanneer moet ik op zoek gaan naar 'slimme' verbruikers ? 3) Vanaf wanneer moet ik mogelijks mijn keuze herzien tussen tweevoudig en enkelvoudig tarief ? 4) Vanaf wanneer vervalt die prosumententaks (deel of nog volledig te betalen ?) 5) Vanaf wanneer moet ik uitkijken om mogelijks een batterij aan te schaffen ? 6) Worden wij door (Vreg of Fluvius of... ) verwittigd (é-mail, brief...) wanneer het terugdraaien van de digitale teller stopt ?. Bij Fluvius nemen ze 'de luxe' om 30 dagen te kunnen wachten om antwoord te geven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Volgens het arrest wordt het treugdraaien van de teller gestopt op de datum van publicatie van het arrest in het staatsblad met terugwerkende kracht voor zover er nog geen eindfactuur gemaakt is op datum van publicatie

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Vanaf de dag van de uitspraak. Nu dus.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Het tweevoudig tarief verdwijnt ook, maar ik weet niet juist wanneer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021
, Gereageerd:

Het tweevoudig tarief verdwijnt alleen voor de distributiekost vanaf 1 jan 2022 omdat op die datum het capaciteitstarief wordt ingevoerd. Voor de energiekost verdwijnt het dubbeltarief niet; Integendeel men wil het in de toekomst uitbreiden naar dynamische tarieven.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.