laatst gewijzigd op: 13/09/2019

Digitale tellers prosumententarief versus verbruikerstarief

Beste, als eigenaar van een woning met zonnepanelen staat de plaatsing van de digitale meter bij mij voor de deur. 

Niettegenstaande het uitpluizen van alle mogelijke info op uw en andere sites op het internet blijf ik met enkele pertinente vragen zitten.

 

1. Prosumententarief met betaling van de taks:

Er is een aparte meting van de Injectie en een aparte meting van het Verbruik. Voor de afrekening wordt V - I als aanrekening gebruikt.

Wat als Injectie > Verbruik? Ik heb ook nog het Verbruik van exclusief nachttarief voor mijn verwarming. Wordt het overschot aan Injectie daar dan van afgetrokken voor de afrekening of ben ik die kwijt Nergens wordt nog concreet gesproken over een compensatie. (Vermoedelijk pas vanaf 2021). Zal de compensatie dan gelijkwaardig zijn aan de prijs van de netwerken (leveranciers).

 

2. Verbruikerstarief zonder betaling van de taks:

Er is een aparte meting van de Injectie en een aparte meting van het Verbruik. Ik verbruik onmiddellijk wat er opgewekt wordt en de overschot aan Injectie gaat naar het net. Wordt hier de injectie gecompenseerd op mijn exclusief nachttarief van de verwarming of ben ik het kwijt? Ook hier wordt er nergens duidelijk gesproken over compensatie (vermoedelijk pas vanaf 2021). In de zomermaanden zal ik een grotere Injectie hebben op het net zonder compensatie en in de wintermaanden zal er een groter verbruik zijn door geringere opwekking.  Met andere woorden een duurdere aanrekening.

 

3. Periodieke facturatie:

Zal er met de digitale meter een instantmeting gebeuren van het verbruik aan energie en wordt de maandelijkse factuur daarop afgestemd. (=goedkopere factuur in de zomer en duurdere factuur in de winter). Of blijft het huidige systeem van de gelijke maandelijkse voorafbetaling lopen, ofwel wordt de keuze gelaten aan de klant.

 

4. Met de vorming van een nieuwe regering, in de hopelijk nabij toekomst, kijken we opnieuw aan tegen een nieuw regeerakkoord waar opnieuw vele centjes moeten gevonden worden. Hoe zit het daar met de prosumententaks (c.q. verborgen belastingen).

 

Laat mij duidelijk stellen dat ik mij niet verzet tegen het verplicht plaatsen van de digitale tellers, maar wil hieromtrent toch enig duidelijk antwoord.

 

Vooraleer ik dus een afspraak maak om de digitale teller te laten plaatsen (ik heb nog recht op terugdraaiende teller tot 2027) wens ik toch uw antwoord af te wachten om o.a. mijn tariefkeuze te bepalen.

 

 

Uw antwoord tegemoet ziende verblijf ik inmiddels met achting

Erwin Boddaert

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/09/2019

1, Mijn digitale meter meet dagverbruik en nachtverbruik apart + injectie overdag en injectie 's nachts (lees in het weekend overdag) apart.
Als je kiest voor enkelvoudig tarief worden beide getallen (dag en nacht) gewoon opgeteld. Exclusief nachttarief bestaat niet meer.
Voor uw verbruik zal altijd afname - injectie aangerekend worden door de leverancier. Bij evenveel injectie als afname is het verbruik 0 kwh niettegenstaande ik het geinjecteerde deel wel degelijk gebruikt heb op een ander tijdstip. Hiervoor betaal ik prosumententerief.

Als de injectie groter is dan de afname bij afrekening dan ben je het overschot kwijt. Dus : probeer een afrekening te bekomen vooraleer er een overschot is door bvb te veranderen van leverancier.

2. Je kan ervoor kiezen om de distributiekost voor de afname te betalen ipv het prosumententarief. Je doet dit best alleen als die kost lager is dan het prosumententarief. Dan zit je in een nieuw systeem waarbij nog niet duidelijk is of vanaf 2021 de afname - injectie aangerekend door de leverancier hetzelfde zal zijn als nu. (nl volledige compensatie : je krijgt terug wat je geproduceerd hebt)
Mijn mening is de volgende: Als het prijsverschil teveel in het nadeel zou spelen haalt men nooit de normen voor vermindering CO2 uitstoot omdat men niet meer geneigd zal zijn om zonnepanelen te installeren. . Als het prijsverschil in het voordeel is zal dat een enorme stimulans zijn om zonnepanelen te installeren want dan kan men zijn overproductie verkopen. Wat gaat het worden?Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2019
, Gereageerd:

Beste Jean, 

Het exclusieve nachttarief bestaat uiteraard nog steeds. Indien een elektrische verwarming enkel aangesloten op het exclusief nachttarief zal er geen sprake zijn van een compensatie of meter die terugdraait want die heeft betrekking op de enkelvoudige of tweevoudige meter.
De situatie verandert als de elektrische verwarming op de meter voor tweevoudig uurtarief zou zijn aangesloten. Dan kan er natuurlijk wel worden “gecompenseerd” door de meter die terugdraait.
Momenteel is een duurdere facturatie in de winter en een goedkoper tarief in de zomer nog niet aan de orden. Het is wel zeker dat er met de digitale meter niuewe mogelijkheden komen voor de energieleveranciers. Wij zijn gekant tegen een fluctuerende facturatie en we pleiten voor het behoud van de huidige situatie. ^Bertrand

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2019
, Gereageerd:
Nuttig

Bedankt voor de toelichting. Fluvius installeert inderdaad 2 digitale meters als je een
tweede meter met enkel nachttarief hebt. De tweede digitale meter zal dan dienen voor exclusief nachttarief.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.