laatst gewijzigd op: 13/09/2019

Digitale tellers prosumententarief versus verbruikerstarief

Beste, als eigenaar van een woning met zonnepanelen staat de plaatsing van de digitale meter bij mij voor de deur. 

Niettegenstaande het uitpluizen van alle mogelijke info op uw en andere sites op het internet blijf ik met enkele pertinente vragen zitten.

 

1. Prosumententarief met betaling van de taks:

Er is een aparte meting van de Injectie en een aparte meting van het Verbruik. Voor de afrekening wordt V - I als aanrekening gebruikt.

Wat als Injectie > Verbruik? Ik heb ook nog het Verbruik van exclusief nachttarief voor mijn verwarming. Wordt het overschot aan Injectie daar dan van afgetrokken voor de afrekening of ben ik die kwijt Nergens wordt nog concreet gesproken over een compensatie. (Vermoedelijk pas vanaf 2021). Zal de compensatie dan gelijkwaardig zijn aan de prijs van de netwerken (leveranciers).

 

2. Verbruikerstarief zonder betaling van de taks:

Er is een aparte meting van de Injectie en een aparte meting van het Verbruik. Ik verbruik onmiddellijk wat er opgewekt wordt en de overschot aan Injectie gaat naar het net. Wordt hier de injectie gecompenseerd op mijn exclusief nachttarief van de verwarming of ben ik het kwijt? Ook hier wordt er nergens duidelijk gesproken over compensatie (vermoedelijk pas vanaf 2021). In de zomermaanden zal ik een grotere Injectie hebben op het net zonder compensatie en in de wintermaanden zal er een groter verbruik zijn door geringere opwekking.  Met andere woorden een duurdere aanrekening.

 

3. Periodieke facturatie:

Zal er met de digitale meter een instantmeting gebeuren van het verbruik aan energie en wordt de maandelijkse factuur daarop afgestemd. (=goedkopere factuur in de zomer en duurdere factuur in de winter). Of blijft het huidige systeem van de gelijke maandelijkse voorafbetaling lopen, ofwel wordt de keuze gelaten aan de klant.

 

4. Met de vorming van een nieuwe regering, in de hopelijk nabij toekomst, kijken we opnieuw aan tegen een nieuw regeerakkoord waar opnieuw vele centjes moeten gevonden worden. Hoe zit het daar met de prosumententaks (c.q. verborgen belastingen).

 

Laat mij duidelijk stellen dat ik mij niet verzet tegen het verplicht plaatsen van de digitale tellers, maar wil hieromtrent toch enig duidelijk antwoord.

 

Vooraleer ik dus een afspraak maak om de digitale teller te laten plaatsen (ik heb nog recht op terugdraaiende teller tot 2027) wens ik toch uw antwoord af te wachten om o.a. mijn tariefkeuze te bepalen.

 

 

Uw antwoord tegemoet ziende verblijf ik inmiddels met achting

Erwin Boddaert

 

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

reacties

Nuttig
User name
JEAN DECROOS
13/09/2019
Nuttig

Bedankt voor de toelichting. Fluvius installeert inderdaad 2 digitale meters als je een
tweede meter met enkel nachttarief hebt. De tweede digitale meter zal dan dienen voor exclusief nachttarief.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.