laatst gewijzigd op: 04/09/2019

zonnepanelen parallel of serieel geschakeld

Wat is het beste om de zonnepanelen te plaatsen:serieel of parallel geschakeld. De ene offerte beweerd parallel ,de andere serieel. Mijn dak ligt goed georienteerd en weinig schaduw. Wat als er een zonnepaneel moet vervangen worden en nie meer bestaat en dezelfde wattage.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Je eigen elektriciteit produceren van onze community Hernieuwbare Energie .

reacties

User name
31/07/2019
TONY VERCOUILLIE

Parallel is beter indien er schade is of een defect paneel, Is ook makkelijker uit te breiden.
In meeste gevallen is de kost van de omvormer parrallel ook duurder (neemt ook meer plaats in beslag)
In serie heb je de kans dat je gehele installatie niet werkt vanwege 1 defect paneel.

Hangt vooral af waarvoor de installatie dient imo. voor normaal verbruik waarbij je evt tijdelijk kan terugvallen op netstroom kan in serie de kostprijs heel wat omlaag brengen.
Als je grotendeels afhankelijk bent van je installatie, of een grote installatie hebt en/of je met powerwalls werkt zou ik parrallel aanraden. (bvb bij cryptomining)

User name Moderator
20/08/2019
Pol | Moderator

Beste, 

Bedankt voor de interessante vraag!

De grootte van de installatie, de oriëntatie van uw panelen en de keuze van de omvormer bepalen de aansluitingsmogelijkheden.

Bij een seriële verbinding heeft u het voordeel dat u met onafhankelijke eenheden werkt.

Dat is belangrijk als u groepen panelen heeft die een verschillende oriëntatie hebben of als u een groot aantal panelen heeft. De parallelle verbinding wordt beperkt door de maximale spanning die u op die manier opwekt. (750 V is een algemene limiet in een huishoudelijke installatie en kan eventueel lager zijn, afhankelijk van de omvormer).

Maar de parallelle verbinding blijft de basis voor het maken van de gegroepeerde panelen en als uw oriëntatie dezelfde is voor een kleine huishoudelijke installatie, is het een goed idee om met een ​​parallel aangesloten installatie te werken.

In geval van storing kan het wel moeilijker zijn om een compatibel paneel  te vinden dat compatibel is met de andere panelen in de groep.

Als u dit probleem wil omzeilen gebruikt u best een "optimizer" omvormer met modules op elk apart paneel of micro-omvormers (één voor elk paneel). Deze oplossingen vallen wel duurder. uit  ^Pol

User name
22/08/2019
PATRICK OP DE BEECK

Je hebt geen keuze : er wordt zowel serieel als parallel geplaatst om de volgende reden :
1) voldoende voltage resp teveel voltage
2) voldoende stroom resp teveel stroom
bv. per 3 panelen in serie en parallel geschakeld per 3.
als je 9 panelen hebt zullen er 3 parallelle stroomcircuits worden gemaakt van 3 panelen. Wil je meer panelen dan kan een 4 de rij bij geplaatst worden van 3 panelen. De stroom vergroot maar de voltage blijft hetzelfde.
Afhankelijk van de converter en het aantal panelen en de voltage/amperage zal een optimale combinatie gekozen worden.
Die zal door de plaatsingsfirma gekozen worden. Dit is specialistenwerk.
Zelfplaatsing zonder kennis van zaken is niet aan te raden kennis van electriciteit en zonnepanelen en convertors en de locatie resp. zonneopbrengst is nodig om de juiste combinatie te kiezen.
Beide oplossingen zijn mogelijk, ook tegelijkertijd.
Als 1 paneel defect geraakt dien je sowiezo een gelijkaardig type ter vervanging erin te zetten of in voorkomend geval de gehele rij te vervangen (bij serie).
Kies zowiezo een degelijke firma, met cowboys heb je raar of zelden een goed resultaat. Goedkoop is dikwijls duurkoop op lange termijn.

User name
22/08/2019
PATRICK OP DE BEECK , Gereageerd:

Er zijn ook converters die individueel panelen converteren maar dan wordt de bedrading ook complex en duur.

User name
04/09/2019
ANDRE VAN SOEST

Heb je niet alleen een zweem van wat schaduw op één of meerdere panelen, kies dan resiluut voor de Power Optimizers. Voor die 35€ per paneel zou ik het niet laten. denk er ook aan dat niet alleen de schaduw een nadeel is, maar vervuiling door weersinvloeden, door vogelpoep, paneel degradatie, etc.. gaan de in serie panelen de totale stroom in een string bepalen. Bij PO geschakelde panelen is deze voor ieder paneel afzonderlijk geoptimaliseerd er wordt per paneel gezocht naar de meeste opbrengt, dit kan tot 15% meer opbrengst verwezenlijken. ( Kijk een MPPT) Een defecte paneel heeft (weinig) geen invloed op het totaal van de struing. Ook kan je bij de parallele schakeling achteraf een stuk gegane paneel door gelijk welk zonnepaneel merk en type vervangen ( within range) en werken aan een PV installatie is dan ook in dit geval safe. de spanning wordt dan naar de veilige 1 volt gebracht. Een bijkomend voordeel is dat je de monitoring per paneel kunt volgen.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.