laatst gewijzigd op: 12/12/2019

VREG ziet garantie voor eigenaars zonnepanelen niet zitten, wat denk jij?

De Vlaamse regulator VREG is voorstander van de digitale meter, maar geeft een negatief advies over één van de amendementen bij het decreet over deze meter.

Het betreffende amendement stelt dat eigenaars van zonnepanelen, vóór 2020 geplaatst, de keuze krijgen tussen de oude tarifering, met terugdraaiende teller én prosumententarief, en het nieuwe systeem waarbij de nettarieven betaald worden op basis van wat effectief op het net gezet wordt en wat er afgehaald wordt.

De VREG oordeelt dat dit discriminatie is tussen de gebruikers en steunt dit amendement niet.

 

Wij vinden het alleszins onbegrijpelijk dat de discussie nog steeds niet afgesloten lijkt. Dit belemmert de uitrol van zonnepanelen en de digitale meters; er is nood aan een duidelijk en stabiel beleidskader.

Volgens ons is het cruciaal dat er niet geraakt wordt aan de rentabiliteit van de investering, wat niet gegarandeerd wordt voor sommige groepen door het nieuwe systeem. De keuze moet bij de consument liggen, die zijn eigen situatie het best kan inschatten. En wil men het nieuwe systeem promoten waarbij zelfconsumptie op het ogenblik dat je eigen stroom wordt geproduceerd, des te belangrijker wordt, dan zou men ook de garantie kunnen inbouwen dat je nooit meer betaalt dan met de bestaande regeling (terugdraaiende teller + prosumententarief), naar het voorbeeld van Wallonië.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening hierover, laat van je horen hieronder!

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

  reacties

User name
GRIET VAN HOECKE
30/03/2019

Als men zonnepanelen plaatst is dat een eigen keuze. Niet alle gebruikers hebben die keuze omdat ze ofwel in een huurhuis wonen ofwel gewoon de financiële middelen niet hebben. Dus is dit inderdaad een discriminatie omdat zij geen eigen electriciteit kunnen produceren noch verkopen en dus verplicht worden dure tarieven en de voordelen van de eigenaars van zonnepanelen te betalen. Het meest rechtvaardig zou zijn als alle individuele zonnepanelen worden afgeschaft en enkel nog collectieve milieuverantwoorde electriciteit worden geproduceerd plaatselijk (vb per stad, per streek) en onder de vorm van een coöperatieve vennootschap. Op die manier betaalt elke gebruiker hetzelfde tarief en deelt tevens in de eventuele winst.

User name
GUSTAVE DE LAET
08/04/2019

Het gaat hier niet over de mogelijkheid om wel of niet zonnepanelen te plaatsen. De filosofie is dat mensen met zonnepanelen hun stroom verkopen aan de leveranciers, zoals een bakker zijn brood verkoopt aan de klant. Meer is dat niet.

User name
Stephan Tombal
20/04/2019

Geachte, geen enkele firma doet investeringen zonder er winst uit te puren, anders gaat ze bankroet. Ook van privé-personen kun je niet verlangen dat ze helpen om groene quota te halen zonder dat er voor hen een voordeel is en het gaat hier niet over woekerwinsten met stroomcertificaten zoals bepaalde firma’s halen. Wat betreft discriminatie, als men die wil zoeken, vindt men ze gemakkelijk. Een leraar of staatsbediende krijgt geen firmawagen, waarmee hij ook privé verplaatsingen kan doen... Bovendien is zelfs in Vlaanderen de elektriciteitsprijzen niet eens overal gelijk!

Nuttig
User name
RUDY CALLEBAUT
13/06/2019
Nuttig

sorry Griet u mening is kort door de bocht. ze hebben de mensen gemotiveerd met hun premies en nu extra kosten aanrekenen dat klopt niet . Ze hadden maar niks moeten doen dan waren er nu niet zoveel zonnepanelen en moesten ze niet extra geld gaan zoeken omdat ze geld uitgeven dat ze in feite niet hebben. onze electriciteit in nergens duren dan ik dit klein landje , triestig.

User name
RUDY CALLEBAUT
13/06/2019

fout gemaakt: de electriciteit is nergens duurder dan in Belgie

User name
GRETA DE WACHTER
23/07/2019

nl.globalpetrolprices.com/.../
België staat op plaats 4, na Bermuda, Duitsland en Denemarken.
Die website vermeldt een elektriciteitsprijs van 0,32 $ /kWh
Aan de huidige $ koers betaal ik overigens iets minder: 0,306

User name Moderator
Bertrand | Moderator
20/09/2019

Elktriciteit is en blijft in ieder geval heel, heel duur in België en we blijven ons verder inzetten voor een goedkopere eindafrekening voor alle Belgen. Meer over onze inspanningen hieromtrent kan je lezen in dit dossier: https://bit.ly/2h3gOFG . ^Bertrand

User name
LUC TORFS
14/06/2019

Het is NIET altijd eigen keuze: bij nieuwbouw is er verplichting. Bij ons was dat de enige mogelijkheid om aan de voorschriften te voldoen. Met het huidige instabiel beleid had ik nooit panelen geplaatst indien ik de keuze had.

Nuttig
User name
GUSTAVE DE LAET
08/04/2019
Nuttig

Er bestaat een contract tussen de overheid en de eigenaars van zonnepanelen, o.a. voor wat betreft de terugdraaiende meter. en nutteloze organisatie als de VREG heeft daar NIETS mee te maken. Het voorstel van de VREG is te dwaas om te bestaan, nl. de eigen elektriciteit gebruiken wanneer ze opgewekt wordt. Overdag zijn de meeste mensen niet thuis en verbruiken ze bijgevolg geen stroom. Op de wijze van de Vreg gaat elk voordeel verloren en hebben zonnepanelen voor de eigenaar geen enkel nut meer.
De Vreg vergeet ook de oorsprong van de zonnepanelen. Zonnepanelen bij privépersonen moesten er juist voor zorgen dat de leveranciers hun opgelegde quota groene stroom zouden halen.

Wat verder de domme limme meter betreft, die kost alleen maar geld en heeft geen enkel voordeel.

User name
Stephan Tombal
20/04/2019

Zeer juist! Enerzijds wil men de quota voor groene energie halen en spoort men de bevolking aan te investeren in zonnepanelen, anderzijds gunt men de investeerders geen voordeel, een moeilijk op te lossen paradox. Tegelijkertijd worden de regels voortdurend veranderd.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
20/09/2019

Er is geen eensluitend antwoord op de vraag of je er nu voordeel mee doet of niet. Dit hangt volledig af van je eigen verbruiksprofiel. Wie zijn verbruik zoveel mogelijk kan verleggen naar het moment waarop de zon schijnt (door bv de wasmachine en vaatwas overdag te laten draaien), zal er meer van profiteren omdat je minder zal betalen dan het huidige prosumententarief.
Dit prosumententarief is namelijk een forfaitaire netvergoeding (gebaseerd op het vermogen van de omvormer), waar je zelf als consument geen vat op hebt. In het nieuwe systeem kan je als consument wel een actievere rol spelen en je netkosten verlagen door je gedrag aan te passen.
Er zijn wel limieten aan de hoeveelheid verbruik die je kunt afstemmen op de eigen productie en de mogelijkheden om het verbruik te sturen zijn momenteel nog beperkt . De VREG heeft een simulator gelanceerd om te berekenen welk systeem het meest voordelig is voor jouw situatie ( simulatordigitalemeter.vreg.be/ ). Kijk gerust ook even in ons dossier https://bit.ly/2kKtlTI . ^Bertrand

User name
PASCAL VANHOUTTE
16/04/2019

hoi , ik blijf erbij , het is pure diefstal , net de berekening gedaan via de vreg en wij verliezen zo een 65 procent van onze opbrengst , we doen er alles aan om meer te verbruiken overdag maar als wij niet thuis zijn dan willen we ook geen wasmachine die haar werk doet , hebben reeds een woningbrand achter de rug en nee nooit meer . Vindt zelfs de berekening van de vreg voor heel veel mensen moeilijk in te vullen , ben zelf niet zo een domme maar heb er toch even 1u30 aan bezig geweest om het in te vullen en weet nog steeds niet wat ik moet doen

User name Moderator
Antoine D. | Moderator
17/04/2019

Hallo,

De meeste berekeningen zijn inderdaad niet zo eenvoudig om in te vullen voor iemand die daar niet alle dagen mee werkt. Onze Energiediens helpt je graag verder, bel ons gerust even op het nummer 02/542 33 86.  Is er iets specifieks waar je je vragen bij stelde? 

User name
RUDY CALLEBAUT
13/06/2019

eerst mensen motiveren om zonnepanelen en daarna extra kosten aanrekenen (gangster praktijken) . Ik dacht dat Belgie één land was . Onze Walen hebben anderen tarieven , iedereen gelijk voor de wet dacht ik , niet dus. zelf de tarieven verschillen in heel het land. Ik ben een gewone werkende man . alles moet gelijk zijn, dat ze daar is aan werken.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
20/09/2019

Energie is inderdaad een gewestelijke bevoegdheid waardoor we nu met verschillen zitten tussen de gewesten. De Vlaamse regering besliste om het huidige compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller te behouden voor een periode van 15 jaar vanaf indienstname van de installatie voor wie voor 2021 zonnepanelen installeert. De VREG vindt deze beslissing discriminerend en meent dat haar tariefbevoegdheid als regulator wordt aangetast door de regering. Daarom hebben ze een procedure gestart bij het Grondwettelijk Hof. Wij komen daar zeker later nog op terug! ^Bertrand

User name
VALERE KELDERMANS
13/06/2019

om het energieprobleem te kunnen vooruit helpen, is het hoogtijd dat de regeringsleiders eens gaan beslissen hoe het verder moet met de energievoorziening,als men blijft rekening houden met ieder zijn zeg (eigen belang) komt men in de toekomst in een uitzichtloze situatie terecht.

User name
FRANS KAUWENBERGHS
18/06/2019

Beste Caroline ik heb de vreg nooit horen klagen over discriminatie tussen gebruikers wanneer er miljoenen aan groene stroom certificaten moest uitbetaald worden aan de zogenaamde betere klasse die toen wel al zonnepanelen konden plaatsen terwijl het voor velen noch te duur was.
Met beleefde groeten,
Frans

User name
HANS WELLEMANS
25/06/2019

Ik had de keuze: mijn spaarcentjes opdoen aan reizen en leuke dingen of investeren in zonnepanelen. Ik koos voor het laatste omwille van de milieuveranderingen. Had ik vandaag dezelfde keuze kunnen maken, had ik 100% voor mijn eerste optie gegaan. Nu voel ik mij in de zak gezet. Als ik nu een goede prijs krijg voor mijn panelen en omvormer vliegen die meteen van mijn dak.

User name
PATRICK OP DE BEECK
22/08/2019

Laat me duidelijk zijn wat de VREG doet is de positie van grote energie bedrijven verdedigen integenstelling tot wat haar opdracht is : deze van onafhankelijk orgaan!
Grote energiebedrijven produceren massa's zonneenergie op piekuren en nu moet daar de kleine buirger die ocharme 9 paneeltjes op zijn dak heeft voor boeten want hij zal geen cent meer opbrengst hebben van zijn zonnepanelen: investering zal negatief uitdraaien.
Hij had beter geinvesteerd in aandelen dan had hij 30% opbrengst gehad.
Ongeloofelijk hoe onze huidige regeringen (NVA en MR/OPENVLD) hun vriendjes bevoordelen.
Dank zij de politiek van verdeel en heers betaald de burger het gelag en wordt hem een rad voor de ogen gedraaid.
GEEN digitale meter : geen jobsafschaffing, geen dure investeringen en nog meer elektriciteitsverbruik + extra investeringen in computers die op hun beurt weer elektriciteits verbruiken. Waardoor we nog meer energie tekort komen.

Laten we beter de uitvindingen van Nicola Tesla in de praktijk brengen : draadloze energie overdracht = geen VREG of EANDIS meer nodig. Geen kabels in de grond enkel een ontvanger met een Tesla coil en een meter als je perse gratis energie wil aanrekenen.
Voor hen die het niet geloofd : dit is op history channel bewezen dat uitvindingen van Nicola Tesla werken door wetenschappers !
Hij had ook een manier om aan gratis energie te komen van onze zon.
Maar ja, daar zijn onze energie maatschappijen niet gelukkig mee.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
20/09/2019

Er heerst momenteel nog te veel onduidelijkheid. Het staat vast dat elke prosument nog tot 31/12/2020 recht heeft op het volledige compensatiemechanisme waarbij de teller volledig terugdraait en waarbij men het prosumententarief betaalt. Zelfs wanneer er een digitale meter wordt geïnstalleerd die dan virtueel zal terugdraaien (door de afname te verminderen met de injectie op de factuur) is dat het geval.
Er bestaat op dit moment geen duidelijkheid over hoe de nettarieven zullen worden aangerekend vanaf 2021, daarvoor wachten wij de uitspraak van het Grondwettelijk Hof nog af.
Wie nu een digitale meter krijgt, blijft automatisch in het huidige systeem van volledige compensatie (virtueel terugdraaiende teller en prosumententarief). Je kan ervoor kiezen om in het nieuwe systeem te stappen, maar de keuze is dan ook meteen definitief en onherroepelijk.
Wij vinden sowieso dat de consumenet de keuze moest krijgen of ie al dan niet een digitale meter wil! ^Bertrand

User name
JEAN DECROOS
13/09/2019

Naar mijn mening ziet de vreg de inmenging van de politiek in de tariefstructuren niet zitten. De tarifiering was tot nu toe het alleenrecht van de vreg en met dit amendement bepaalt de politiek dat de prosument nu kan kiezen tussen 2 tarieven. Dat vinden ze niet leuk. Trouwens op hun website kondigen ze een consultatie aan van de netgebruikers betreffende die overgang naar een nieuwe tariefstructuur die vanaf 1 jan 2022 doorgevoerd wordt en die meer gebaseerd is op capaciteitsvoorziening dan op effectief verbruik van het net. De distributiekosten zouden eerdere gebaseerd worden op de effectieve kosten die de netbeheerders moeten ophoesten om het net aan te passen aan het nieuwe en toekomstig gebruik van het net ivm zonneproductie, laadpalen voor electr voertuigen, warmtepompen enz.
Het grote gevaar is de ongecontroleerde piekproductie en of de piekafname die een te zware belasting van het net kan veroorzaken. De kosten om de capaciteit aan te passen aan de noden zullen dus doorgerekend worden aan de gebruikers. De rentabiliteit van zonnepanelen zal dus vanaf dan afhangen van de mate waarin men piekstromen kan vermijden.
Ik lees in hun tekst oa : Vermits de distributienettarieven een afspiegeling van de werkelijke kosten moeten zijn, heeft een verlaging van de tarieven bij sommige netgebruikers, ten gevolge van een nieuwe tariefstructuur, in aanwezigheid van dezelfde kosten voor de distributienetbeheerders tot gevolg dat anderen hogere tarieven zullen betalen.
Ik hoop dat testaankoop deze consultatie kan benutten om de garantie af te dwingen dat we nooit meer zullen moeten betalen dan de huidige regeling..

User name Moderator
Bertrand | Moderator
20/09/2019

Alvast bedankt voor je steun. Wij vinden sowieso dat de consument niet het kind van de rekening mag zijn! Je moet als consument zelf kunnen kiezen of je al dan niet een digitale meter wenst te plaatsen of het communicatiesysteem wilt uitschakelen. ^Bertrand

User name
LUTZ FREDIEN LOUIS H
15/09/2019

Ben van mening dat de Vreg niet voor de consument kiest,trouwens wat hebben ze er al een zootje van gemaakt de laatste jaren,de energie is nog nooit zo duur geweest, dus ze doen hun werk niet en ,dus tijd om de Vreg op te doeken ,digitale meters is voor mij ok.maar als je de Greg hun intenties leest ,gaat het voor de verbruiker nog meer geld kosten,dus tijd voor TEST AANKO

User name Moderator
Bertrand | Moderator
20/09/2019

Dank je voor de steun! Het staat de VREG dan wel vrij om naar het Grondwettelijk Hof te stappen, maar wij pleiten al jaren voor een stabiel rechtskader en we betreuren de aanhoudende onduidelijkheid én onzekerheid voor de consument ten zeerste. Wij wachten de beslissing van het Grondwettelijk Hof nog even af. ^Bertrand

User name
BENNY MERTENS
08/10/2019

Is het afwachten van de beslissing van het Grondwettelijk hof een grondige(wettelijke) reden om voor de plaatsing van een slimme meter uitstel te vragen, tot dit Grondwettelijk Hof een uitspraak heeft gedaan?
Hoe formuleer ik dit het best wanneer ik het verzoek krijg om toegelaten te worden in mijn woning(tijdstip afspraak) om een slimme meter te komen plaatsen?

User name Moderator
Pol | Moderator
12/12/2019

Hallo,
Wij betreuren dat er telkens opnieuw onzekerheid wordt gecreëerd voor wie in zonnepanelen investeert. Zie ook: www.test-aankoop.be/.../zonnepanelen-en-digitale-meter-opnieuw-onzekerheid ^Pol

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.