laatst gewijzigd op: 18/11/2020

VREG ziet garantie voor eigenaars zonnepanelen niet zitten, wat denk jij?

De Vlaamse regulator VREG is voorstander van de digitale meter, maar geeft een negatief advies over één van de amendementen bij het decreet over deze meter.

Het betreffende amendement stelt dat eigenaars van zonnepanelen, vóór 2020 geplaatst, de keuze krijgen tussen de oude tarifering, met terugdraaiende teller én prosumententarief, en het nieuwe systeem waarbij de nettarieven betaald worden op basis van wat effectief op het net gezet wordt en wat er afgehaald wordt.

De VREG oordeelt dat dit discriminatie is tussen de gebruikers en steunt dit amendement niet.

 

Wij vinden het alleszins onbegrijpelijk dat de discussie nog steeds niet afgesloten lijkt. Dit belemmert de uitrol van zonnepanelen en de digitale meters; er is nood aan een duidelijk en stabiel beleidskader.

Volgens ons is het cruciaal dat er niet geraakt wordt aan de rentabiliteit van de investering, wat niet gegarandeerd wordt voor sommige groepen door het nieuwe systeem. De keuze moet bij de consument liggen, die zijn eigen situatie het best kan inschatten. En wil men het nieuwe systeem promoten waarbij zelfconsumptie op het ogenblik dat je eigen stroom wordt geproduceerd, des te belangrijker wordt, dan zou men ook de garantie kunnen inbouwen dat je nooit meer betaalt dan met de bestaande regeling (terugdraaiende teller + prosumententarief), naar het voorbeeld van Wallonië.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening hierover, laat van je horen hieronder!

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

58 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2020

De keuze van de consument is onontbeerlijk om de " gegarandeerde rendementen" te kunnen waarborgen. Maar dat zal blijkbaar niet gebeuren. Ik heb maar 1 boodschap aan mensen die zonnepanelen willen leggen : de opbrengst van de zonnepanelen nooit voor waar houden. De VREG zal altijd dit rendement blijven verminderen tot je investering niet meer rendabel is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/11/2020
, Gereageerd:

Hallo Guy, Test Aankoop heeft al meermaals het feit gehekeld dat de overheden de spelregels wijzigen terwijl het spel al bezig is. Wij begrijpen ergens dat iedereen moet bijdragen in de kosten voor het stroomnet, maar het is niet fair dat mensen inderdaad grote investeringen doen op basis van een bestaande situatie en dan jaren later moeten vaststellen dat er zaken wijzigen waardoor ze misschien destijds een andere beslissing zouden hebben genomen als ze hiervan weet hadden gehad. Wij lobbyen bij de kabinetten van de verschillende ministers van Energie om gehoor te krijgen en zullen dat ook blijven doen. Meer over onze mening over het rendement van zonnepanelen vind je in volgende link: https://bit.ly/3pDQQu7  ^An

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/11/2020
Nuttig

Goede morgen test aankoop,
Zonnepanelen liggen op dak alles is klaar ze zijn geplaatst 11/2020.
Als ik al deze reacties lees zit er een kans in dat wij die einde 2020 nog zonnepanelen
hebben zitten leggen van geen enkel voordeel kunnen genieten wanneer de uitspraak door het Grondwettelijk Hof negatief uitgesproken zou worden.
Geen terugdraaiende teller en omdat wij de zonnepanelen in 2020 hebben gelegd geen extra premie ???

Groetjes Tom

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/11/2020
, Gereageerd:

Hallo Tom, we hebben momenteel nog geen nieuws in verband met de uitspraak voor het Grondwettelijk Hof, jammer genoeg. We kunnen er dus nog geen uitspraak over doen. In verband met je installatie van zonnepanelen is het zo dat ze inderdaad geïnstalleerd én goedgekeurd moeten zijn in 2021 wil je installatie in aanmerking komen voor de Nieuwe Vlaamse Investeringspremie. Meer info vind je in ons dossier via volgende link : https://bit.ly/2YbXb3S  . Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/11/2020

Goedemiddag,
VREG ziet de garantie op 15 jaar terugdraaiende teller,die voor nieuwbouw althans zowiezo afloopt op 31/12/2020, niet zitten en tegelijkertijd is er vanuit de Vlaamse regering nog geen duidelijke antwoord gekomen ivm de terugleververgoeding in het nieuwe systeem.
In die zin ondersteun ik jullie standpunt dat je nooit meer betaalt,ook niet voor nieuwbouw,dan de bestaande regeling.

Dirk

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2020

Dag test aankoop,
Ik heb reeds een 8-9 jaar zonnepanelen liggen. Bij mij zou de digitale meter gepland zijn in 2021. Kan ik dit tegenhouden en ook nog blijven "genieten" van de terugdraaiende teller? Of is die regeling van 15 jaar enkel voor nieuwe installaties?
Marc

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2020
, Gereageerd:

Beste Marc, als je digitale meter bij jou wordt geïnstalleerd door je netbeheerder kan je dit in principe niet weigeren. Bovendien geniet je al van die voordelen van de terugdraaiende teller aangezien je installatie reeds 8 à 9 jaar op je dak liggen hebt. Wat de digitale meter betreft : die draait dus 'virtueel' terug, en bij installatie kom je automatisch terecht in het klassieke systeem van die 'terugdraaiende teller', daar hoef je geen speciale aanvraag voor te doen. Wel wachten we nog de uitspraak voor het Grondwettelijk Hof af en dan kunnen we hier meer over berichten. Voor meer info kan je alvast ons dossier raadplegen (Link :  https://bit.ly/3ltXmBt ) of neem gerust met ons contact op via het nummer 02 542 33 86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/10/2020

Beste, wij laten zonnnnnepanelen plaatsen en keuren in december. Als ik een nieuwe digitale meter vraag is de kost voor mij. Als ik de huidige meter laat staan (dag en nacht), zijn de kosten voor fluvius als zij er een komen vervangen op hun vraag. Wat is het beste voor mij naar verbruik en terugdraaiende teller? Ik hoop dat wij indien alles uitgesproken is bij het Hof, wij nog kunnen gebruik maken van de terugdraaiende teller voor een aantal jaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2020
, Gereageerd:

Beste Nathalie, je doet er inderdaad best aan om te wachten tot Fluvius de digitale meter bij jou komt installeren als je niet zelf wil opdraaien voor de kosten. Alle info over oa zonnepanelen en de terugdraaiende teller vind je in ons dossier via de link :  https://bit.ly/32H65Jd  . Uiteraard kan je ons steeds contacteren op het rechtstreekse nummer van de Energielijn, nl. 02 542 33 86 (elke werkdag tot 17u; vrijdag tot 16u). We helpen je graag verder met het nodige advies ! :) ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/10/2020

Dit jaar zijn wij beginnen bouwen. Op onze nieuwbouwwoning willen wij ook graag zonnepanelen leggen. Is het aangeraden om deze zonnepanelen nog te leggen voor 2021 en we op deze manier toch nog gebruik kunnen maken van de terugdraaiende teller vermist wij helemaal geen recht hebben op de subsidie die vanaf 2021 zal gelden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Beste Sander, wil je genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar dan zou je in principe voor het einde van 2020 die zonnepanelen moeten laten installeren (en goedkeuren)! Maar het blijft een risico aangezien de VREG dit heeft aangevochten. Binnenkort wordt er een uitspraak verwacht van het Grondwettelijk Hof over deze zaak. Meer info vind je in ons dossier via de link : https://bit.ly/32H65Jd . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Binnen 2 jaar is mijn installatie 15 jaar en ga ik niet meer kunnen genieten van die terug draaiende digitale meter. Maar als ik nu voor het einde van het jaar een nieuwe installatie bij plaats geld daar dan wel de 15 j terug draaiende teller? En zo ja hoe gaan ze enkel de produktie van die nieuwe panelen in mindering kunnen brengen en niet die van de oude installatie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste Christophe, jammer genoeg geldt bij een uitbreiding van de bestaande installatie enkel de datum van het eerste goedkeuringsattest. Het is namelijk het moment van goedkeuring dat van toepassing is, niet het moment van installatie van je zonnepanelen. Meer info vind je op de site van de Vlaamse overheid via volgende link : https://bit.ly/2GuWmgn  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2020

Als ik het goed begrijp zijn en zullen er nooit , in België, afgesproken zaken zijn die zo blijven. Dus alle investeringen zijn mogelijk rendabel of niet : hangt af van de willekeur van de overheden die op elk moment anders kunnen beslissen.
Dus : TOTALE WILLEKEUR.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Beste Guy, wij hebben al meermaals  het feit gehekeld dat de overheden de spelregels wijzigen terwijl het spel al bezig is. Wij begrijpen ergens dat iedereen moet bijdragen in de kosten voor het stroomnet, maar het is niet fair dat mensen inderdaad grote investeringen doen op basis van een bestaande situatie en dan jaren later moeten vaststellen dat er zaken wijzigen waardoor ze misschien destijds een andere beslissing zouden hebben genomen als ze hiervan weet hadden gehad.

Wij lobbyen bij de kabinetten van de verschillende ministers van Energie om gehoor te krijgen en zullen dat ook blijven doen. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020
, Gereageerd:

Wel dan is het simpel, als ze de spelregels toch zo graag wijzigen dat ze dan de groen certificaten van de firma's die hun dak hebben vol gelegd hebben afpakken. Wie was dat in Gent haven sitmar was dat die niet die miljoenen ontving is groene stroom. En nog vele andere multinationals die zoveel centen binnen reiven. Maar dat durven ze niet om voor de rechtbank te moeten komen maar de kleine man betaald maar weer eens altijd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Naar aanleiding van de communicatie van de VREG heb ik een aantal vragen omternt verbruik en plaatsen zonnepanelen

Context: de vorige Vlaamse regering besliste dat wie voor eind 2020 zonnepanelen plaatst, nog maximaal 15 jaar zou kunnen genieten van het huidige compensatiemechanisme. Dit impliceert dat men de volledige werking van de terugdraaiende teller zou kunnen behouden en het prosumententarief blijft betalen.
We hebben besloten om dus dit jaar te investeren in zonnepanelen. Maar, zoals de zaken er nu voor staan heb ik begrepen dat ik,
1 niet meer kunnen genieten van een terugdraaiende teller?
2 Geen aanspraak kunnen maken op de premie die pas vanaf volgend jaar geldt?
3 Aangezien we beide overdag werkzaam zijn en onze piekmoment daarom tussen 18-20hr ligt kunnen we ons verbruik moeilijk/niet spreiden. Dus zullen we meer moeten betalen?
Kan hier wat duiding gegeven worden, de beschikbare info is niet voldoende
met dank

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Marc, de beslissing van de Vlaamse regering dat wie voor eind 2020 zonnepanelen plaatst nog maximaal 15 jaar zou kunnen genieten van het huidige compensatiemechanisme is onder voorbehoud van de uitspraak door het Grondwettelijk Hof. Indien het Hof de VREG gelijk geeft, is er geen zekerheid dat de regeling nog 15 jaar zal blijven bestaan. De premie die voorzien is geldt bovendien inderdaad enkel voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021. Wat je derde vraag betreft is het momenteel moeilijk om te zeggen of en hoeveel je in dat geval meer zal moeten betalen. Wat wel vaststaat is dat prosumenten die hun verbruik kunnen verschuiven naar momenten waarop hun zonnepanelen produceren, hun afnamepieken in bepaalde maanden zullen kunnen afvlakken. Dit zal een lagere gemiddelde maandpiek tot gevolg hebben. Wie ’s avonds echter apparaten met een hoog vermogen tegelijkertijd zal aanzetten, zoals bv wasmachine, droogkast, oven, elektrische kookplaat, enz. zal geconfronteerd worden met een hoger piekverbruik en dus vermoedelijk meer betalen dan vandaag het geval is. Het zal dus van belang zijn om het gebruik van deze toestellen zoveel als mogelijk te spreiden. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

Dag An,

Is het correct dat wie inzet op de premie (subsidie) vanaf 2021 deze enkel kan bekomen als hij een bouwaanvraag kan voorleggen van vóór 2014? Dus iemand die nu aan het verbouwen is zal ernaar kunnen fluiten, correct?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2020
, Gereageerd:

Hallo Guy, sorry voor het late antwoord ! De nieuwe Vlaamse investeringspremie geldt voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021 in een woning waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór uiterlijk eind 2013. Meer info vind je in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/2YbXb3S  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/08/2020

Goedenavond, wij stonden op punT om ook een installatie voor het einde ba, dit jaar te realiseren. Wij hebben een verbruik van ca 4000kwh:jaar. Loony het nog de moeite om nog panelen te installeren met al die onduidelijkheid? Wij hebben reeds een zonneboiler en onze woning is meer dan voldoende geïsoleerd . Alvast bedankt voor de info

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

Probeer je eventjes te verdiepen in de nieuwe tariefstructuur die vandaag is bekend geworden en het bezit van zonnepanelen en een elektrische auto wordt een dubbeltje op zijn kant. Je zal niet meer voor verbruik, maar voor capaciteit worden aangerekend, als je daarboven gaat betaal je extra, ook als je niets verbruikt, want er is een minimum tarief van 2,5 Kw/h (dus ook bezitters van een tweede woning betalen voor een nulverbruik tijdens hun afwezigheid!).

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2020
, Gereageerd:

Volgens ons blijft een investering in zonnepanelen alleszins nog rendabel. Je kan je gratis en vrijblijvend inschrijven voor onze groepsactie zonnepanelen waarbij je ons informatie geeft over je woning en je dak. Binnen de 8 werkdagen na jouw inschrijving word je dan gecontacteerd door de installateur die dan bij jou ter plekke zal komen om te peilen naar je wensen en behoeften. Vervolgens ontvang je een gedetailleerde offerte binnen 15 werkdagen na het bezoek. Jij beslist of je die offerte aanvaardt. Ik geef je alvast de link naar onze pagina mee : https://www.test-aankoop.be/acties/zonnepaneel .

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2020

Beste Caroline, Ik vindt uw stelling wel heel scherp. dus omdat ik en mijn vrouw hard werkende zijn en dit vele onder ons mogen wij geen eigen stroom opwekken en eventueel ervan genieten! Het is niet omdat u of wie dan ook geen panelen kunnen leggen moet de rest maar boeten! Indien jij dit zo oneerlijk vindt schiet uw pijlen af naar al die ministers die hier hun zakken vullen en de bevolking in de waan laten! als dit dan toch zo oneerlijk is dan moeten ook alle groencertificaten ook weg hé want dat is de boosdoener van heel het verhaal, firma's die miljoenen incasseren op de rug van de kleine man! waar is daar de eerlijkheid van jij maar zagen dat een simpele burgen 10 paneeltjes heeft. U spreekt over geen gemeenschappelijke groep met zonnepanelen maar als u nu al van uw tak maakt wat gaat het dan de volgende keer zijn, mijn buur heeft duurdere schoenen dan mijn en dat is ook niet eerlijk!

De vreg is hier geen neutrale instelling en kijk enkel van waar de centen komen en pure vriendjes politiek! Indien de mogelijk is om af te schakelen van het net zouden velen dit moeten doen en de grote leveranciers zouden dan eventueel anders beginnen fluiten. De meeste kosten die bij de eclectische factuur zitten zijn belastingen en heffingen die terug naar de staat gaan! En naar de ministers die niet liever hebben wat reken nu eens zelf hoeveel ministers heeft Belgie vergelijk dit eens met vele andere landen per 100000mensen. Belgie is een van een van de koplopers om heffingen op dit en dat in te voeren, vergeleken met andere landen.

Waar de overheid schrik van heeft is dat mensen zich gaan beginnen afsluiten, en indien mogelijk op batterijen gaan gaan werken. Rendabel is dit nog voorlopig niet zeker in de winter zijn er problemen maar dit is snel opgelost met een generator! Als mijn kosten gelijk blijven of ik niet op het net aangesloten blijf of ik betaal dezelfde kosten door een generator te zetten dan ben ik zeker weg van het net!

Kunnen ze hun illegale taksen steken waar de zon niet komt!

Het beste

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/07/2020
, Gereageerd:

Wat ik vrees is dat ze snel een nieuwe aanvulling op het decreet gaan maken, en een prosumententarief gaan heffen op het bezit van batterijen!! Als het er op aankomt zijn ze heel vindingrijk. Dan staan ze stom dat de Belgen kampioenen zijn in het omzeilen van al die wetten! Waarschijnlijk zijn er nu al vele ZP bezitters dier er van dromen een kleine community op te richten, waar een aantal systemen gaan aangesloten worden zodat ze byebye kunnen zeggen aan het openbaar net. We wachten af.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2020

Dan is er nog de frauduleuze praktijk van EANDIS ( Fluvius ) die ook nog verder moet uitgeklaard worden door de VREG : heel interessant hoe EANDIS ons iets laat geloven.
- aan de prosument wordt een nettarief aangerekend : prosumententarief
- de stroom geproduceerd door de prosument gaat naar de buur die geen zonnepanelen heeft
- het net wordt praktisch niet gebruikt want de stroom neemt zijn kortste weg
- de buur die geen zonnepanelen heeft betaald wel nettarief op het geleverde door de buur
- het totaal netwerk wordt door PV ( zonnepaneel woningen die injecteren in net) veel minder belast, dat betekent dat een netversterking door EANDIS om de 10 jaar niet meer nodig is.
Vergeet niet dat volgens de wetten van Kirchhoff, 2 stromen in verschillende richtingen aanleiding geven tot een totale stroom die minder is . ( stroom van onderstation is in tegenstroom met stroom geleverd van zonnepanelen)
Dus als een consument stroom injecteert in het net is dat een VERMINDERING van zijn aandeel in de netbelasting en geen vermeerdering.
De distributie netbeheerder ( EANDIS) heeft dit zelfs graag. Dus de kassa draait bij EANDIS 3 maal en de prosumententarief is bewust frauduleuz ( dient om de dure GSC’s terug te betalen)

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/09/2019

Ben van mening dat de Vreg niet voor de consument kiest,trouwens wat hebben ze er al een zootje van gemaakt de laatste jaren,de energie is nog nooit zo duur geweest, dus ze doen hun werk niet en ,dus tijd om de Vreg op te doeken ,digitale meters is voor mij ok.maar als je de Greg hun intenties leest ,gaat het voor de verbruiker nog meer geld kosten,dus tijd voor TEST AANKO

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Dank je voor de steun! Het staat de VREG dan wel vrij om naar het Grondwettelijk Hof te stappen, maar wij pleiten al jaren voor een stabiel rechtskader en we betreuren de aanhoudende onduidelijkheid én onzekerheid voor de consument ten zeerste. Wij wachten de beslissing van het Grondwettelijk Hof nog even af. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2019
, Gereageerd:

Is het afwachten van de beslissing van het Grondwettelijk hof een grondige(wettelijke) reden om voor de plaatsing van een slimme meter uitstel te vragen, tot dit Grondwettelijk Hof een uitspraak heeft gedaan?
Hoe formuleer ik dit het best wanneer ik het verzoek krijg om toegelaten te worden in mijn woning(tijdstip afspraak) om een slimme meter te komen plaatsen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2019
, Gereageerd:

Hallo,
Wij betreuren dat er telkens opnieuw onzekerheid wordt gecreëerd voor wie in zonnepanelen investeert. Zie ook: www.test-aankoop.be/.../zonnepanelen-en-digitale-meter-opnieuw-onzekerheid ^Pol

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/10/2020
, Gereageerd:

Zitten in de vreg geen ministers of afgevaardigden, deze zullen wel kijken dat hun postje niet verloren gaat en kassa kassa. Een bende oplichters dat zijn het.

Eigen zak eerst.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2019

Naar mijn mening ziet de vreg de inmenging van de politiek in de tariefstructuren niet zitten. De tarifiering was tot nu toe het alleenrecht van de vreg en met dit amendement bepaalt de politiek dat de prosument nu kan kiezen tussen 2 tarieven. Dat vinden ze niet leuk. Trouwens op hun website kondigen ze een consultatie aan van de netgebruikers betreffende die overgang naar een nieuwe tariefstructuur die vanaf 1 jan 2022 doorgevoerd wordt en die meer gebaseerd is op capaciteitsvoorziening dan op effectief verbruik van het net. De distributiekosten zouden eerdere gebaseerd worden op de effectieve kosten die de netbeheerders moeten ophoesten om het net aan te passen aan het nieuwe en toekomstig gebruik van het net ivm zonneproductie, laadpalen voor electr voertuigen, warmtepompen enz.
Het grote gevaar is de ongecontroleerde piekproductie en of de piekafname die een te zware belasting van het net kan veroorzaken. De kosten om de capaciteit aan te passen aan de noden zullen dus doorgerekend worden aan de gebruikers. De rentabiliteit van zonnepanelen zal dus vanaf dan afhangen van de mate waarin men piekstromen kan vermijden.
Ik lees in hun tekst oa : Vermits de distributienettarieven een afspiegeling van de werkelijke kosten moeten zijn, heeft een verlaging van de tarieven bij sommige netgebruikers, ten gevolge van een nieuwe tariefstructuur, in aanwezigheid van dezelfde kosten voor de distributienetbeheerders tot gevolg dat anderen hogere tarieven zullen betalen.
Ik hoop dat testaankoop deze consultatie kan benutten om de garantie af te dwingen dat we nooit meer zullen moeten betalen dan de huidige regeling..

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Alvast bedankt voor je steun. Wij vinden sowieso dat de consument niet het kind van de rekening mag zijn! Je moet als consument zelf kunnen kiezen of je al dan niet een digitale meter wenst te plaatsen of het communicatiesysteem wilt uitschakelen. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/08/2019

Laat me duidelijk zijn wat de VREG doet is de positie van grote energie bedrijven verdedigen integenstelling tot wat haar opdracht is : deze van onafhankelijk orgaan!
Grote energiebedrijven produceren massa's zonneenergie op piekuren en nu moet daar de kleine buirger die ocharme 9 paneeltjes op zijn dak heeft voor boeten want hij zal geen cent meer opbrengst hebben van zijn zonnepanelen: investering zal negatief uitdraaien.
Hij had beter geinvesteerd in aandelen dan had hij 30% opbrengst gehad.
Ongeloofelijk hoe onze huidige regeringen (NVA en MR/OPENVLD) hun vriendjes bevoordelen.
Dank zij de politiek van verdeel en heers betaald de burger het gelag en wordt hem een rad voor de ogen gedraaid.
GEEN digitale meter : geen jobsafschaffing, geen dure investeringen en nog meer elektriciteitsverbruik + extra investeringen in computers die op hun beurt weer elektriciteits verbruiken. Waardoor we nog meer energie tekort komen.

Laten we beter de uitvindingen van Nicola Tesla in de praktijk brengen : draadloze energie overdracht = geen VREG of EANDIS meer nodig. Geen kabels in de grond enkel een ontvanger met een Tesla coil en een meter als je perse gratis energie wil aanrekenen.
Voor hen die het niet geloofd : dit is op history channel bewezen dat uitvindingen van Nicola Tesla werken door wetenschappers !
Hij had ook een manier om aan gratis energie te komen van onze zon.
Maar ja, daar zijn onze energie maatschappijen niet gelukkig mee.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Er heerst momenteel nog te veel onduidelijkheid. Het staat vast dat elke prosument nog tot 31/12/2020 recht heeft op het volledige compensatiemechanisme waarbij de teller volledig terugdraait en waarbij men het prosumententarief betaalt. Zelfs wanneer er een digitale meter wordt geïnstalleerd die dan virtueel zal terugdraaien (door de afname te verminderen met de injectie op de factuur) is dat het geval.
Er bestaat op dit moment geen duidelijkheid over hoe de nettarieven zullen worden aangerekend vanaf 2021, daarvoor wachten wij de uitspraak van het Grondwettelijk Hof nog af.
Wie nu een digitale meter krijgt, blijft automatisch in het huidige systeem van volledige compensatie (virtueel terugdraaiende teller en prosumententarief). Je kan ervoor kiezen om in het nieuwe systeem te stappen, maar de keuze is dan ook meteen definitief en onherroepelijk.
Wij vinden sowieso dat de consumenet de keuze moest krijgen of ie al dan niet een digitale meter wil! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2019

Ik had de keuze: mijn spaarcentjes opdoen aan reizen en leuke dingen of investeren in zonnepanelen. Ik koos voor het laatste omwille van de milieuveranderingen. Had ik vandaag dezelfde keuze kunnen maken, had ik 100% voor mijn eerste optie gegaan. Nu voel ik mij in de zak gezet. Als ik nu een goede prijs krijg voor mijn panelen en omvormer vliegen die meteen van mijn dak.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Ik begrijp je frustratie! Toen wij een nieuw huis bouwden, kozen we voor de dure, maar milieuvriendelijke warmtepomp die voor een groot deel kon worden gecompenseerd door zonnepanelen. Zowel voor zonnepanelen als voor warmtepompen zijn de spelregels veranderd, ipv milieuvriendelijke energie-opwekking te bevoordelen, wordt aardgas bevoordeeld, een fossiele energiebron. Voortdurend hoort men politici zeggen dat er een belasting op CO2 moet komen, maar die komt er niet, inmiddels bouwen bouwpromotoren volop appartementen op basis van gas als energiebron, omdat het zoveel goedkoper is dan een warmtepomp. Daardoor zal geen enkele politieke partij een belasting op gas durven heffen, want er zijn te veel mensen die daardoor worden getroffen en blijven de warmtepompen witte raven. Prachtig energiebeleid op weg naar een groene toekomst!

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/06/2019

Beste Caroline ik heb de vreg nooit horen klagen over discriminatie tussen gebruikers wanneer er miljoenen aan groene stroom certificaten moest uitbetaald worden aan de zogenaamde betere klasse die toen wel al zonnepanelen konden plaatsen terwijl het voor velen noch te duur was.
Met beleefde groeten,
Frans

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2020
, Gereageerd:

De GSC’s ( Freya Certificaten) , worden daarna en nu nog verder gecompenseerd door de prosumententarief en verder door het afschaffen van het principe van terugdraaiende teller voor distributienettarief.De immense grote put van de GSC’s moet gevuld worden.
De digitale meters zouden betaald worden door de Chinezen, maar de Chinese deal met Eandis ( Fluvius) is afgesprongen. En iemand moet nu de digitale meters betalen....zoals altijd wordt dit in verdoken vorm DE CONSUMENT.
Dan is er nog de frauduleuze praktijk van EANDIS ( Fluvius ) die ook nog verder moet uitgeklaard worden door de VREG : heel interessant hoe EANDIS ons iets laat geloven.
- aan de prosument wordt een nettarief aangerekend : prosumententarief
- de stroom geproduceerd door de prosument gaat naar de buur die geen zonnepanelen heeft
- het net wordt praktisch niet gebruikt want de stroom neemt zijn kortste weg
- de buur die geen zonnepanelen heeft betaald wel nettarief op het geleverde door de buur
- het totaal netwerk wordt door PV ( zonnepaneel woningen die injecteren in net) veel minder belast, dat betekent dat een netversterking door EANDIS om de 10 jaar niet meer nodig is.
Vergeet niet dat volgens de wetten van Kirchhoff, 2 stromen in verschillende richtingen aanleiding geven tot een totale stroom die minder is . ( stroom van onderstation is in tegenstroom met stroom geleverd van zonnepanelen)
Dus als een consument stroom injecteert in het net is dat een VERMINDERING van zijn aandeel in de netbelasting en geen vermeerdering.
De distributie netbeheerder ( EANDIS) heeft dit zelfs graag. Dus de kassa draait bij EANDIS 3 maal en de prosumententarief is bewust frauduleuz ( dient om de dure GSC’s terug te betalen)

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2019

om het energieprobleem te kunnen vooruit helpen, is het hoogtijd dat de regeringsleiders eens gaan beslissen hoe het verder moet met de energievoorziening,als men blijft rekening houden met ieder zijn zeg (eigen belang) komt men in de toekomst in een uitzichtloze situatie terecht.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2019

eerst mensen motiveren om zonnepanelen en daarna extra kosten aanrekenen (gangster praktijken) . Ik dacht dat Belgie één land was . Onze Walen hebben anderen tarieven , iedereen gelijk voor de wet dacht ik , niet dus. zelf de tarieven verschillen in heel het land. Ik ben een gewone werkende man . alles moet gelijk zijn, dat ze daar is aan werken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2019
, Gereageerd:

Energie is inderdaad een gewestelijke bevoegdheid waardoor we nu met verschillen zitten tussen de gewesten. De Vlaamse regering besliste om het huidige compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller te behouden voor een periode van 15 jaar vanaf indienstname van de installatie voor wie voor 2021 zonnepanelen installeert. De VREG vindt deze beslissing discriminerend en meent dat haar tariefbevoegdheid als regulator wordt aangetast door de regering. Daarom hebben ze een procedure gestart bij het Grondwettelijk Hof. Wij komen daar zeker later nog op terug! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2019

hoi , ik blijf erbij , het is pure diefstal , net de berekening gedaan via de vreg en wij verliezen zo een 65 procent van onze opbrengst , we doen er alles aan om meer te verbruiken overdag maar als wij niet thuis zijn dan willen we ook geen wasmachine die haar werk doet , hebben reeds een woningbrand achter de rug en nee nooit meer . Vindt zelfs de berekening van de vreg voor heel veel mensen moeilijk in te vullen , ben zelf niet zo een domme maar heb er toch even 1u30 aan bezig geweest om het in te vullen en weet nog steeds niet wat ik moet doen

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/04/2019
, Gereageerd:

Hallo,

De meeste berekeningen zijn inderdaad niet zo eenvoudig om in te vullen voor iemand die daar niet alle dagen mee werkt. Onze Energiediens helpt je graag verder, bel ons gerust even op het nummer 02/542 33 86.  Is er iets specifieks waar je je vragen bij stelde? 

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.