laatst gewijzigd op: 23/07/2019

VREG ziet garantie voor eigenaars zonnepanelen niet zitten, wat denk jij?

De Vlaamse regulator VREG is voorstander van de digitale meter, maar geeft een negatief advies over één van de amendementen bij het decreet over deze meter.

Het betreffende amendement stelt dat eigenaars van zonnepanelen, vóór 2020 geplaatst, de keuze krijgen tussen de oude tarifering, met terugdraaiende teller én prosumententarief, en het nieuwe systeem waarbij de nettarieven betaald worden op basis van wat effectief op het net gezet wordt en wat er afgehaald wordt.

De VREG oordeelt dat dit discriminatie is tussen de gebruikers en steunt dit amendement niet.

 

Wij vinden het alleszins onbegrijpelijk dat de discussie nog steeds niet afgesloten lijkt. Dit belemmert de uitrol van zonnepanelen en de digitale meters; er is nood aan een duidelijk en stabiel beleidskader.

Volgens ons is het cruciaal dat er niet geraakt wordt aan de rentabiliteit van de investering, wat niet gegarandeerd wordt voor sommige groepen door het nieuwe systeem. De keuze moet bij de consument liggen, die zijn eigen situatie het best kan inschatten. En wil men het nieuwe systeem promoten waarbij zelfconsumptie op het ogenblik dat je eigen stroom wordt geproduceerd, des te belangrijker wordt, dan zou men ook de garantie kunnen inbouwen dat je nooit meer betaalt dan met de bestaande regeling (terugdraaiende teller + prosumententarief), naar het voorbeeld van Wallonië.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening hierover, laat van je horen hieronder!

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

Kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name
GRIET VAN HOECKE
30/03/2019

Als men zonnepanelen plaatst is dat een eigen keuze. Niet alle gebruikers hebben die keuze omdat ze ofwel in een huurhuis wonen ofwel gewoon de financiële middelen niet hebben. Dus is dit inderdaad een discriminatie omdat zij geen eigen electriciteit kunnen produceren noch verkopen en dus verplicht worden dure tarieven en de voordelen van de eigenaars van zonnepanelen te betalen. Het meest rechtvaardig zou zijn als alle individuele zonnepanelen worden afgeschaft en enkel nog collectieve milieuverantwoorde electriciteit worden geproduceerd plaatselijk (vb per stad, per streek) en onder de vorm van een coöperatieve vennootschap. Op die manier betaalt elke gebruiker hetzelfde tarief en deelt tevens in de eventuele winst.

User name
GUSTAVE DE LAET
08/04/2019

Het gaat hier niet over de mogelijkheid om wel of niet zonnepanelen te plaatsen. De filosofie is dat mensen met zonnepanelen hun stroom verkopen aan de leveranciers, zoals een bakker zijn brood verkoopt aan de klant. Meer is dat niet.

User name
Stephan Tombal
20/04/2019

Geachte, geen enkele firma doet investeringen zonder er winst uit te puren, anders gaat ze bankroet. Ook van privé-personen kun je niet verlangen dat ze helpen om groene quota te halen zonder dat er voor hen een voordeel is en het gaat hier niet over woekerwinsten met stroomcertificaten zoals bepaalde firma’s halen. Wat betreft discriminatie, als men die wil zoeken, vindt men ze gemakkelijk. Een leraar of staatsbediende krijgt geen firmawagen, waarmee hij ook privé verplaatsingen kan doen... Bovendien is zelfs in Vlaanderen de elektriciteitsprijzen niet eens overal gelijk!

User name
RUDY CALLEBAUT
13/06/2019

sorry Griet u mening is kort door de bocht. ze hebben de mensen gemotiveerd met hun premies en nu extra kosten aanrekenen dat klopt niet . Ze hadden maar niks moeten doen dan waren er nu niet zoveel zonnepanelen en moesten ze niet extra geld gaan zoeken omdat ze geld uitgeven dat ze in feite niet hebben. onze electriciteit in nergens duren dan ik dit klein landje , triestig.

User name
RUDY CALLEBAUT
13/06/2019

fout gemaakt: de electriciteit is nergens duurder dan in Belgie

User name
GRETA DE WACHTER
23/07/2019

nl.globalpetrolprices.com/.../
België staat op plaats 4, na Bermuda, Duitsland en Denemarken.
Die website vermeldt een elektriciteitsprijs van 0,32 $ /kWh
Aan de huidige $ koers betaal ik overigens iets minder: 0,306

User name
LUC TORFS
14/06/2019

Het is NIET altijd eigen keuze: bij nieuwbouw is er verplichting. Bij ons was dat de enige mogelijkheid om aan de voorschriften te voldoen. Met het huidige instabiel beleid had ik nooit panelen geplaatst indien ik de keuze had.

User name
GUSTAVE DE LAET
08/04/2019

Er bestaat een contract tussen de overheid en de eigenaars van zonnepanelen, o.a. voor wat betreft de terugdraaiende meter. en nutteloze organisatie als de VREG heeft daar NIETS mee te maken. Het voorstel van de VREG is te dwaas om te bestaan, nl. de eigen elektriciteit gebruiken wanneer ze opgewekt wordt. Overdag zijn de meeste mensen niet thuis en verbruiken ze bijgevolg geen stroom. Op de wijze van de Vreg gaat elk voordeel verloren en hebben zonnepanelen voor de eigenaar geen enkel nut meer.
De Vreg vergeet ook de oorsprong van de zonnepanelen. Zonnepanelen bij privépersonen moesten er juist voor zorgen dat de leveranciers hun opgelegde quota groene stroom zouden halen.

Wat verder de domme limme meter betreft, die kost alleen maar geld en heeft geen enkel voordeel.

User name
Stephan Tombal
20/04/2019

Zeer juist! Enerzijds wil men de quota voor groene energie halen en spoort men de bevolking aan te investeren in zonnepanelen, anderzijds gunt men de investeerders geen voordeel, een moeilijk op te lossen paradox. Tegelijkertijd worden de regels voortdurend veranderd.

User name
PASCAL VANHOUTTE
16/04/2019

hoi , ik blijf erbij , het is pure diefstal , net de berekening gedaan via de vreg en wij verliezen zo een 65 procent van onze opbrengst , we doen er alles aan om meer te verbruiken overdag maar als wij niet thuis zijn dan willen we ook geen wasmachine die haar werk doet , hebben reeds een woningbrand achter de rug en nee nooit meer . Vindt zelfs de berekening van de vreg voor heel veel mensen moeilijk in te vullen , ben zelf niet zo een domme maar heb er toch even 1u30 aan bezig geweest om het in te vullen en weet nog steeds niet wat ik moet doen

User name Moderator
Antoine D. | Moderator
17/04/2019

Hallo,

De meeste berekeningen zijn inderdaad niet zo eenvoudig om in te vullen voor iemand die daar niet alle dagen mee werkt. Onze Energiediens helpt je graag verder, bel ons gerust even op het nummer 02/542 33 86.  Is er iets specifieks waar je je vragen bij stelde? 

User name
RUDY CALLEBAUT
13/06/2019

eerst mensen motiveren om zonnepanelen en daarna extra kosten aanrekenen (gangster praktijken) . Ik dacht dat Belgie één land was . Onze Walen hebben anderen tarieven , iedereen gelijk voor de wet dacht ik , niet dus. zelf de tarieven verschillen in heel het land. Ik ben een gewone werkende man . alles moet gelijk zijn, dat ze daar is aan werken.

User name
VALERE KELDERMANS
13/06/2019

om het energieprobleem te kunnen vooruit helpen, is het hoogtijd dat de regeringsleiders eens gaan beslissen hoe het verder moet met de energievoorziening,als men blijft rekening houden met ieder zijn zeg (eigen belang) komt men in de toekomst in een uitzichtloze situatie terecht.

User name
FRANS KAUWENBERGHS
18/06/2019

Beste Caroline ik heb de vreg nooit horen klagen over discriminatie tussen gebruikers wanneer er miljoenen aan groene stroom certificaten moest uitbetaald worden aan de zogenaamde betere klasse die toen wel al zonnepanelen konden plaatsen terwijl het voor velen noch te duur was.
Met beleefde groeten,
Frans

User name
HANS WELLEMANS
25/06/2019

Ik had de keuze: mijn spaarcentjes opdoen aan reizen en leuke dingen of investeren in zonnepanelen. Ik koos voor het laatste omwille van de milieuveranderingen. Had ik vandaag dezelfde keuze kunnen maken, had ik 100% voor mijn eerste optie gegaan. Nu voel ik mij in de zak gezet. Als ik nu een goede prijs krijg voor mijn panelen en omvormer vliegen die meteen van mijn dak.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.