laatst gewijzigd op: 12/09/2019

Slimme meter

Wij hebben zonnepanelen.

Nu de slimme meter op komst is stel ik mij de vraag : als die meter wordt geplaatst 

vb in september wanneer de  mechanische elektrische meter in de meeste negatieve punt staat, ben je dan al je opgewekte elektriciteit kwijt?

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name Moderator
Antoine D. | Moderator
07/03/2019

Hoi,

De Vlaamse regering besliste om vanaf 2019 de digitale meter in heel Vlaanderen te installeren. Aangezien de levering van de digitale meters vertraging heeft opgelopen, zullen de meters ten vroegste vanaf 1 juli 2019 geïnstalleerd worden. De digitale meters zullen eerst geïnstalleerd worden bij

  • nieuwe woningen
  • verbouwers
  • klanten met een budgetmeter
  • zonnepaneleneigenaars: de vorige en huidige ministers van Energie hebben voorgesteld om deze groep niet als prioritaire groep te beschouwen zolang de impact van de digitale meter onduidelijk is. Dit is een voorstel en moet nog door de Vlaamse Regering goedgekeurd worden.

Mvg,

User name
STEVE DECOO
25/03/2019

Hallo, heb hier nog een vraagje bij: het voorstel is dat mensen met nieuwe zonnepanelen voor 15 jaar van dezelfde voorwaarden zouden genieten als voordien. Met een terugtellende meter, vooropgesteld dat deze geïnstalleerd werd voor eind 2020. Maar wanneer wordt daar dan over beslist in de Vlaamse regering? Want als ik nu beslis, en de kaarten worden herschud na de federale verkiezingen, dan staan we terug bij af.
Of zie ik het verkeerd?
Ik heb hier een offerte liggen waar ik graag op in zou gaan, maar ben bang dat ik mezelf klem zet.
Mvg

User name Moderator
Bertrand | Moderator
10/05/2019


Hallo Steve, wanneer een meter wordt vervangen op initiatief van de netbeheerder, zoals hier ook het geval is, kan je je opgebouwde overschot in principe niet verliezen.
Het Vlaams Parlement heeft de regeling waarbij je kan kiezen om ook met de digitale meter gedurende 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden, vorige maand goedgekeurd. De VREG, de Vlaamse Energieregulator, sprak zich hier negatief over uit omdat zij geen voorstander zijn van het compensatiemechanisme voor het gedeelte distributienettarieven. Maar de Vlaamse Regering heeft dit advies als niet-bindend beschouwd.
Jammer genoeg betekent dit niet dat er nu 100% zekerheid is, iedereen die in Vlaanderen woont, een belangengroep of de VREG zelf kan naar het Grondwettelijk Hof stappen. Voor duidelijkheid is het dan wachten op een uitspraak ten gronde. Er is dus nooit 100% zekerheid.

User name
Roland Blomme
18/03/2019

Ik vraag mij af waarom de 'slimme' meter bij de afrekening niet kan berekenen wat de meest voordelige berekeningswijze is voor zonnepaneleneigenaars , nl; de nieuwe berekeningswijze of de oude met prosumentenbijdrage en dan de meest voordelige factureren aan de klant ! Zo zou bij iedereen de slimme meter kunnen geïnstalleerd worden en evt voor een bepaalde periode de voordeligste berekeningswijze voor de zonnepanelenklant in aanmerking genomen kunnen worden. Of is de meter toch niet zo slim ?

User name Moderator
Bertrand | Moderator
10/05/2019

Hallo Roland, een digitale meter wordt pas “slim” of “smart” wanneer er slimme toepassingen of applicaties aan worden gekoppeld.
Wat de digitale meter nu concreet bij de Belgische gezinnen zou moeten kunnen, is nog geen uitgemaakte zaak. Het lijkt er wel op, zeker in Vlaanderen, dat hij in een eerste fase “dom” zou blijven en dat de consument zelf zou moeten betalen om extra functies te activeren en hem zo “smart” te maken.

User name
Stijn Crevits
29/03/2019

Voor zover ik het begrijp:
- Er wordt momenteel beloofd aan zonnepaneeleigenaars dat het principe van de terugdraaiende teller de komende 15j gegarandeerd blijft. D.w.z. de opbrengst van de eigen productie wordt afgetrokken van het verbruik, bij een overschot aan productie dient er dus geen verbruik betaald te worden (wel prosumententarief).
- De VREG is geen voorstander van deze belofte en ziet liever iedereen meteen in het systeem met de digitale meter vallen.
- De digitale meter berekent apart hoeveel productie je hebt wanneer je produceert en hoeveel je verbruikt wanneer je onvoldoende of niet produceert (bv. schaduw of 's nachts). Het effectieve verbruik wordt gefactureerd. Dit zou dus lijken op een teller die "pauzeert" bij (over)productie en weer vooruitloopt bij consumptie.

Als je je verbruik voor een groot deel kan verschuiven naar overdag (bv. wasmachine, droogkas, vaatwas, ... overdag doen draaien), kan je dus effectief gebruik maken van je productie. Het verbruik van je lampen en TV 's avonds zal wel op je factuur komen te staan.

Voor de overproductie krijgen we in België geen vergoeding, in tegenstelling tot in andere landen. Die overproductie overdag, die dus door bv. bedrijven kan geconsumeerd worden, is dus "gratis" overschot.

Dus:
- meer produceren dan je verbruikt (zoals men vroeger deed voor de groenestroomcertificaten) is nutteloos en duur (hogere aankoopprijs, hoger prosumententarief, lager voordeel)
- het zal niet meer mogelijk zijn om in de winter de elektrische verwarming op te zetten met de ramen open om het 'overschot' van tijdens de zomer op te gebruiken
- waar we vroeger via nachttarief werden gepushed om het verbruik 's nachts te verhogen, zullen we nu de omgekeerde beweging moeten maken en ons verbruik verschuiven naar ze piekmomenten in productie

In de toekomst zullen er 'slimme' toestellen zijn die bv. de wasmachine doen draaien wanneer er een overschot aan productie is. Dit is o.a. ook het doel van de slimme meter, al lijkt dat "slimme" stuk momenteel nog meer vertraging op te lopen.
Indien je in de mogelijkheid bent om voornl. aan zelfconsumptie te doen (verbruiken wanneer je produceert), bv. omdat je werk in een ploegensysteem of thuis, heb je een groter voordeel aan je zonnepanelen dan iemand die 9-to-5 werkt. Je kan wel bepaalde toestellen op timer zetten.

De VREG heeft bovendien een simulator waarmee je kan uitrekenen of je een voor- of nadeel doet met de slimme meter en hoeveel % van je verbruik je naar overdag zou moeten trachten te kunnen verplaatsen.

User name
GEERT DEVOGELAERE
03/07/2019

Hm, ik vraag me af wat het nut van deze bijdrage is. Het is precies alsof ik de promopraat van de VREG lees...

User name
JEAN DECROOS
11/09/2019

Bij de nieuwe rekenmethode is het niet de totale afname dat gerekend wordt. Het blijft ook afname - injectie voor het verbruik. Als de afname = de productie zal op het einde van de rit ook 0 kwh verbruik gefactureerd worden. Dus identiek hetzelfde als bij de huidige terugdraaiende teller. Wat wel verschilt is de berekening van de distributiekost. Ipv het prosumententarief te rekenen vervangt men dit door de distributiekost op de totale afname.
In veel gevallen zal dat bedrag lager zijn dan het prosumententarief. Vooral als je veel zonne-energie op het moment van productie zelf gebruikt.

User name
FILIP VAN DEN DORPE
10/04/2019

Hoe werkt het voor mensen met accumulatie zit dit op dezelfde meter of is er een aparte meter en wat met prosumententarief voor die mensen ?

User name Moderator
Antoine D. | Moderator
11/04/2019

Hoi,

Kan je je vraag even verduidelijken? Heb je het over verwarming met accumulatie of over de productie van je panelen?

Mvg,

User name
FILIP VAN DEN DORPE
16/04/2019

Vrwarming met accumulatie

User name Moderator
Antoine D. | Moderator
17/04/2019

Ok. In dat geval raden we aan om voor een tweevoudige slimme meter te opteren, dan heb je een dag- en een nachtmeter die op dezelfde manier zal werken zoals in een gewonde situatie.

De verwarming zal op het nachttarief draaien in plaats van op het exclusieve nachttarief.

User name
JOHAN VAN HAUWAERT
17/04/2019

Beste
Ik lees : dat mensen met nieuwe zonnepanelen voor 15 jaar van dezelfde voorwaarden zouden genieten als voordien - maar ik lees ook :
voor 15 jaar max NA INSTALLATIE van dezelfde voorwaarden zouden genieten als voorheen
Is of kan wel een verschil betekenen wanneer men al zeg 9 of 10 jaar zonnepanelen heeft ? Wat is er nu juist en definitief beslist ?
m vr gr

User name Moderator
Antoine D. | Moderator
17/04/2019

Hallo, 

Het compensatiesysteem wordt sowieso 15 jaar behoude voor alle installaties die dateren van voor 31/12/20, te tellen vanaf de dag waarop ze geïnstalleerd werden.  Voor alles wat na die datum geïnstalleerd wordt is er jammer genoeg geen compensatie. 

Mvg,

User name
JOHAN VAN HAUWAERT
18/04/2019

Beste
dank voor Uw antwoord wat niet helemaal duidelijk is : ik herhaal : stel dat je zonneinstallatie 10 jaar oud is op het moment van de installatie van de slimme meter dan heb je : nog 5 jaar te gaan volgens de oude regeling of 15 jaar volgens de oude regeling ?
U bij voorbaat dankend

User name Moderator
Antoine D. | Moderator
24/04/2019

Hallo,

U heeft nog vijf jaren te gaan met de compensatiesysteem.

Mvg,

User name
MARNIK SUPLY
04/05/2019


Ik verwarm mijn huis met een warmtepomp lucht/lucht en met behulp van zonnepanelen is dat momenteel best te doen. Met de slimme meter in 't verschiet ziet er dit voor mij niet zo voordelig meer uit. Ik heb namelijk elektriciteit nodig in de winter en dan is er quasi geen opbrengst PV. Hoe gaan ze dit oplossen.... Warmtepomp heb ik 4 jaar geleden geplaatst tvv accumulatie kachels en werd gepromoot door de Vlaamse overheid...

User name
MARC BOHETS
07/06/2019

Dan heb je pech, er is tot nu toe geen speciale regeling voorzien voor warmtepompen.
Met deze nieuwe regeling promoot de regering vooral het maximaliseren van het gebruik van je eigen produktie.
Vooral interessant voor airco dus.
Ik heb recent een lucht lucht warmtepomp laten installeren, vooral om te kunnen koelen als er in de zomer tropische temperaturen zijn.
Het systeem is half januari geïnstalleerd, en ik was verbaasd dat het verbruik om te verwarmen zo laag is (6kWh per dag in jan/feb, 3 kWh maart/april)
Ik ben wel van plan om zodra de terugdraaiende teller niet meer mogelijk is, om terug met mazout te gaan verwarmen, mijn CV ketel staat er nog altijd, en met een volle tank kom ik ongeveer 5 jaar toe.

User name
JEAN DECROOS
12/09/2019

Toch misschien nog eens overwegen.
Volgens uw gegevens kom je met een 1200 kwh toe per jaar om te verwarmen. Dat is zonder terugdraaiende teller 400€ per jaar. Hoeveel mazout kan je kopen voor 400 € ?
De huidig officiele prijs is 0.687€ /l . Als je toekomt met 580l per jaar betaal je dezelfde prijs zelfs als je geen rekening houdt met de injectie van zonneenergie. Daarbij komt ook nog de vraag wat voor jou een beter milieu waard is.

User name
ludo 01
06/05/2019

Ik heb al 7jaar zonnepanelen.Helaas betaal ik nog steeds de volle som voor mijn verbruik omdat ik jaren geleden een slimme meter heb laten plaatsen .Wij waren een proefproject hier in een gedeelte van genk.Ondanks ieder jaar een opbrengst van 5000klw betaal ik rond de 1250 euro stroom omdat ik geen terugdraaiende meter heb.Was steeds bij Ecopower maar ga nu vanaf juli bij Eneco zij zouden een andere berekening hebben voor mijn probleem.We zullen zien.

User name
JEAN DECROOS
12/09/2019

Heb je zelf de standen moeten doorgeven? Indien wel dan had je de afname - de injectie moeten doorgeven. Indien niet dan kan het zijn dat je netbeheerder de verkeerde standen heeft doorgegeven. Zij moeten dan de afname - de injectie aan de leverancier doorgeven.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je naast je 5000 Kwh opbrengst ook nog effectief 4800 Kwh verbruik extra had wat 1250 € kost. De leveranciers kunnen enkel het verbruik berekenen op basis van de cijfers die hen bezorgd worden.

User name
FRANK PRINSEN
01/09/2019

Ik zou willen deelnemen aan de groepsaankoop zonnepanelen Test-Aankoop, doch indien de klacht over ongelijke behandeling eigenaars zonnepanelen wordt aanvaard door Europa, vrees ik dat het plaatsen weinig rendement zal opleveren, gezien wij enkel 's avond gebruik maken van elektriciteit. Plaatsen van batterijen voor opvang is nog vrij duur. De kan is groot dat men gelijk krijgt van Europa, wegens de ongelijke behandeling. Heeft iemand de vergelijking gemaakt in geval de huidige meter door digitale wordt vervangen, zonder behoudt van huidige werking met terugdraaiende meter?

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.