laatst gewijzigd op: 10/08/2019

Nieuwe Europese regelgeving?

Goedemiddag iedereen,

We informeren ons momenteel over het installeren van zonnepanelen. Iemand zei me vandaag dat er een nieuwe Europese regelgeving in de blokken zou staan i.v.m. de te grote productie van electriciteit door de privé in België in vergelijking met andere Europese landen. Het leek me onzin, maar gezien  steeds veranderende situatie binnen België vroeg ik me af of iemand op de hoogte of er op Europees vlak iets op til zou zijn. 

Een beetje info zou welkom zijn. 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :
U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/08/2019

Noel,

Het is een perfect voorbeeld om mensen duidelijk te maken dat warmtepompen plaatsen (indien ENKEL voor verwarming) energetisch zeker zijn voordeel heeft, maar op het einde van de rit toch nog steeds veel energie vergt.
Ik verklaar mij nader: Een warmtepomp zal je inderdaad ca. 2,5 keer meer warmte leveren voor de elektrische energie die je er in steekt, dus 1kWh zal u 2,5 kWh aan WARMTE bezorgen.
Maar je moet nog steeds die elektriciteit "verbruiken" om je huis te verwarmen.
U schrijft uw post op 18 februari, wat dus wintermaanden zijn...
Even een kleine rekensom:
als je leverancier je heeft meegegeven dat je WP een verwarmingscapaciteit heeft van 5 kW, dan zal je PER UUR dat je je huis verwarmd, 2 kWh aan elektriciteit verbruiken.
Tijdens de WINTERMAANDEN mag je blij zijn als je zonnepanelen (16*330Wp= 5,3 kW) een opbrengst PER DAG van 2kWh kunnen maken.
Stel dat je 4 uur per dag je WP hebt gebruikt, dan heb je 8kWh aan elektriciteit verbruikt. Daarvan (op voorwaarde dat je WP aanstond als de zon scheen!!) heb je 2 kWh zelf geproduceerd.
Dus kom je op een VERBRUIK van 8-2= 6 kWh/dag.
Daar zit je maandelijks verbruik van 15 kWh....
Mvg,
Marnix

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/08/2019

@ moderator,

Is er een link mogelijk waar de LAATST GELDENDE Europese richtlijnen kunnen worden geraadpleegd?

Moeten ALLE landen in de Europese gemeenschap op exact dezelfde wijze de regels volgen?

Nuttig
U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
12/03/2019
Nuttig

Hoi,

De Europese Commissie heeft 4 nieuwe richtlijnen voorbereid in verband met energie, waaronder een rond hernieuwbare energie. We gaan ervan uit dat het hier over de compensatie of het salderen gaat. Hierbij wordt een afrekening gemaakt over een jaar en kan de consument stroom afnemen tegen dezelfde prijs als die waartegen hij zijn eigen stoomproductie uit zonnepanelen op het stroomnet zet (afrekening bij de jaarlijkse meteropname). Het ziet er inderdaad naar uit dat de klassieke compensatie of de klassieke vorm van salderen op termijn zal verdwijnen; men zou apart bekijken wat op het stroomnet wordt geïnjecteerd en wat er van het stroomnet wordt afgenomen. Zeker als de digitale meter zou worden ingevoerd zal dat perfect na te gaan zijn.

De reden waarom er reactie komt op deze klassieke vorm van compensatie is dat ze niet aanzet tot rationaal energieverbruik, integendeel. Heel wat consumenten laten elektrische vuurtjes branden om bij de jaarlijkse afname toch maar geen overschot aan productie uit de zonnepanelen te hebben. Hierdoor wordt het stroomnet extra belast, net op een ogenblik (in de winter) dat er minder stroom uit zonnepanelen wordt opgewekt.

Het zou kunnen dat men steeds meer inzet op zelfconsumptie, d.w.z. dat de stroom die uit zonnepanelen wordt geproduceerd, zoveel mogelijk wordt verbruikt op het moment van productie. Dit kan op individueel vlak, maar ook op collectief vlak. In het Waals Gewest lopen er enkele projecten hierrond.

De Europese richtlijn zal nog in nationale en/of gewestelijke regelgeving moeten worden omgezet.

Concreet doet men er altijd goed aan om de fotovoltaïsche installatie niet te groot te nemen. Test Aankoop voert momenteel een onderzoek naar de mogelijkheden om het zelfverbruik te verhogen. De resultaten hiervan worden tegen eind dit jaar, begin volgend jaar verwacht

Mvg,

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.