laatst gewijzigd op: 10/08/2019

Omvormer wekt minder stroom op dan deze aangeeft

Ik heb sinds een paar maanden 16 stuks panasonic PV panelen van 330kw met een 4K omvormer (380V) en ook een Warmtepomp Lucht/lucht Daikin (met kwh meter) geplaats. Ik ben van de ganse instalatie heel tevreden. Maar heb toch na enkele maanden een vraage. Ik ken mijn maandelijks huishoudlijk, WP en PV. verbruik (via programma). Nu kom ik tot de vastelling dat ik al een paar maanden 15 KW extra per maand verbruik (huishoudelik), wat onmogelijk. Nu dacht ik dat dit wel eens het verbruik van de omvormer (transformator) zou kunnen zijn. Kan er iemand mij dit bevestigen.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name
ANDRE VAN SOEST
01/03/2019

De laatste maanden zijn nu niet bepaald de zonningste geweest ! , ik veronderstel dat je bedoeld 16 panelen van ieder 330Wp ? ofte 5280Wp, dus je omvormer is goed gekozen daar deze makkelijk tot 70% mogen overbelast worden;De orientatie van de panelen en de elevatie is bepalend. Wat is je opbrengst geweest in die paar maanden?? Wat is het vermogen van je warmtepomp? Dus kan het best zijn dat je WP momenteel meer verbruikt dan wat je PV installatie opbrengt?
Even wat cijfers meegeven aun
&ré

User name
MARNIX DE GRIE
10/08/2019

Noel,

Het is een perfect voorbeeld om mensen duidelijk te maken dat warmtepompen plaatsen (indien ENKEL voor verwarming) energetisch zeker zijn voordeel heeft, maar op het einde van de rit toch nog steeds veel energie vergt.
Ik verklaar mij nader: Een warmtepomp zal je inderdaad ca. 2,5 keer meer warmte leveren voor de elektrische energie die je er in steekt, dus 1kWh zal u 2,5 kWh aan WARMTE bezorgen.
Maar je moet nog steeds die elektriciteit "verbruiken" om je huis te verwarmen.
U schrijft uw post op 18 februari, wat dus wintermaanden zijn...
Even een kleine rekensom:
als je leverancier je heeft meegegeven dat je WP een verwarmingscapaciteit heeft van 5 kW, dan zal je PER UUR dat je je huis verwarmd, 2 kWh aan elektriciteit verbruiken.
Tijdens de WINTERMAANDEN mag je blij zijn als je zonnepanelen (16*330Wp= 5,3 kW) een opbrengst PER DAG van 2kWh kunnen maken.
Stel dat je 4 uur per dag je WP hebt gebruikt, dan heb je 8kWh aan elektriciteit verbruikt. Daarvan (op voorwaarde dat je WP aanstond als de zon scheen!!) heb je 2 kWh zelf geproduceerd.
Dus kom je op een VERBRUIK van 8-2= 6 kWh/dag.
Daar zit je maandelijks verbruik van 15 kWh....
Mvg,
Marnix

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.