laatst gewijzigd op: 06/09/2018

Groeps aankoop. Is locatie geschikt

Beste,

 

Ik ben zeer geinteresseerd in de groepsaankoop, maar weet niet indien de locatie van mijn huis en dak ideaal is aangezien er nogal wat boment zijn.

Graag asdvies ?

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

Kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name Moderator
CAROLINE | Moderator
06/09/2018

Beste Luc,

Op zich vormen bomen geen probleem, maar die mogen bij voorkeur geen schaduw werpen op de zonnepanelen, want dat zou de productie aanzienlijk kunnen verminderen. In principe zou de persoon zelf moeten kunnen inschatten of er nu ook schaduw op zijn dak valt. Let wel: in de winter zit de zon minder hoog dan in de zomer, het is goed om dat ook dan na te gaan. Het is ook altijd mogelijk om de installateur naar zijn advies te vragen.

Ook is het nuttig om bij de gemeente na te vragen wat de regels zijn in verband met bomen (hoe hoog, op hoeveel meter van de omheining enz). Misschien is het perfect mogelijk, althans als het om bomen op privédomein gaat, om te verkrijgen dat de bomen worden gesnoeid tot een hoogte die wel geschikt is voor de zonnepanelen.

Tot slot is er ook een technische mogelijkheid om de impact van schaduw op zonnepanelen te beperken. Er bestaan daarvoor analysetoestellen, maar een installateur zal dit niet gratis doen (wij hebben prijzen gezien van 150 à 200 euro). Ten tweede zullen de panelen niet in serie mogen worden geschakeld, waarbij de impact van schaduw op één paneel een impact zal hebben op de productie van alle panelen, maar zullen bv. zgn. 'power optimisers' moeten worden geïnstalleerd. Dat zou nog eens tot een meerprijs leiden. Het loont niettemin de moeite om ook daarvoor een offerte te vragen en te zien welke impact die meerprijs op het financieel rendement van de installatie heeft.

Conclusie: schaduw maakt op zich de plaatsing van zonnepanelen niet onmogelijk, maar het komt eropaan om de impact ervan op de productie van de fotovoltaïsche installatie bij voorkeur te vermijden of op zijn minst te beperken, en daarbij te zien in welke mate het financiële rendement van de investering wordt beïnvloed.

Met energieke groeten,

Caroline

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.